Constănțenii pot vota proiectele ce urmează a fi implementate în oraș pe platforma „Tu decizi pentru Constanța”

Orașul Constanța. FOTO Primăria Constanța

Este pentru prima dată când constănțenii pot vota proiectele care urmează să fie finanțate de la bugetul local. Tot ce trebuie să facă pentru aceasta este să se înscrie pe platforma „Tu decizi pentru Constanța” și pot participa la realizarea proiectelor care vor transforma orașul.

„Unul dintre obiectivele mele principale îl reprezintă implicarea cetățenilor în mod direct în luarea deciziilor la nivel administrativ. Constanța este a oamenilor și mă bucur că acest proiect de bugetare participativă, atât de important pentru oraș, se va concretiza și va deveni un instrument de transparență decizională la nivel de guvernare locală, prin care vor fi respectate dorințele constănțenilor”, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu.

Suma totală alocată de la bugetul local este de cinci milioane de lei/ an, iar un proiect propus trebuie să se încadreze în suma de 500.000 de lei, inclusiv TVA. Va câștiga proiectul cu cele mai multe voturi din fiecare dintre cele 10 domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, cultură, protecția mediului/protecția animalelor, digitalizare, sport, social, educație și sănătate.

Pentru a fi validate, proiectele trebuie să fie de competența Primăriei municipiului Constanța sau a instituțiilor subordonate Consiliului Local şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului Constanța.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite în regulament. Pot propune și/ sau vota proiecte pentru oraș cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani, precum și asociațiile și fundațiile cu sediul social în municipiul Constanța. Pentru a putea trimite propuneri de proiecte și pentru a putea vota, trebuie să vă creați un cont de utilizator în platforma online și să vă identificați cu un cont unic de email.

Platforma online este disponibilă la adresa: https://tudecizi.primaria-constanta.ro/. De asemenea, proiectele pot fi depuse și în format tipărit la registratura Primăriei municipiului Constanța.

O comisie de evaluare și monitorizare, din care vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța, reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Constanța și reprezentanți ai societății civile va stabili eligibilitatea proiectelor.

Sesiunea din 2022 se desfășoară astfel:

  • 19 septembrie – 16 octombrie – Etapa de depunere a proiectelor;
  • 17 octombrie – 04 noiembrie – Etapa de analiză a proiectelor, care conține mai mulți pași:
  • 17 octombrie – 30 octombrie – Evaluarea proiectelor de către Comisia special creată în vederea stabilirii eligibilității;
  • 31 octombrie – Afișarea listei cu proiectele eligibile (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
  • 31 octombrie – Afișarea listei cu proiectele respinse (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
  • 01 noiembrie – 03 noiembrie – Depunerea și analiza contestațiilor;
  • 04 noiembrie – Afișarea listei finale de proiecte eligibile;
  • 07 noiembrie – 04 decembrie – Etapa de vot;
  • 13 decembrie – Afișarea proiectelor câștigătoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*