FOTO VIDEO Primăria Cernavodă investește în siguranța și confortul cetățenilor. Lucrările de amenajare a trotuarelor pe trei artere importante din oraș sunt foarte aproape de a fi finalizate

Primăria Cernavodă modernizează trotuarele. FOTO Adrian Boioglu

La Cernavodă continuă în ritm alert amplul proiect de amenajare a trotuarelor de pe lungimea a trei artere rutiere intens circulate din oraș. Lucrarea s-a lăsat, într-adevăr, așteptată după refacerea carosabilului pe respectivele străzi, însă Primăria susține că a avut motive întemeiate, care țin de eficiența cheltuirii banului public.

 „În prima fază am făcut șoseaua, care este pe o distanță de 9 kilometri și care însemna Șoseaua Medgidiei, Canalului și Drumul de Centură. Suma fiind prea mare atunci, fiindcă era vorba de o finanțare din fonduri proprii, nu am făcut trotuarele. Am demarat un proiect și pentru troatuare care ține de la Unitatea 1 până în cartierul Tabără și care însumează vreo 6 kilometri. Am început, așadar, un proiect și urma să îl finanțăm. Între timp s-au deschis liniile de finanțare europene, precum și axele din programul «Anghel Saligny», iar atunci domnul primar a spus «Stop! Hai să nu finanțăm lucrarea din bugetul local – era vorba de șase milioane și jumătate de lei – hai să așteptăm să accesăm fonduri». Am alcătuit proiectul, l-am depus la minister și ni s-a aprobat. Din această cauză am întârziat un pic cu trotuarele”, a mărturisit, pentru CTnews, viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Inițial, spune reprezentantul administrației publice locale, suma necesară pentru amenajarea și refacerea trotuarelor din zonele menționate fusese estimată la 6,5 milioane de lei. Primăria a inițiat procedura de achiziții publice pentru adjudecarea contractului de lucrări, iar la licitație s-au înscris șase societăți comerciale de profil. Dintre acestea, cea mai bună ofertă a venit din partea unei firme cu sediul social în Cernavodă.

„Constructorul din Cernavodă care trebuie să își plătească angajații fie că firma este angrenată în proiecte, fie că nu a decis să liciteze la un preț de dumping, cu jumătate din sumă și a pornit lucrarea, la prețul de 3 milioane + TVA”, a completat Cîrjali.

Proiectul de amenajare a spațiilor destinate circulației pietonilor nu mai putea fi amânat, mai spune viceprimarul. Zonele vizate de actualele lucrări sunt tranzitate zilnic de un flux foarte mare de pietoni, adulți și copii, iar lipsa trotuarelor devenise deja o problemă.

„Pe toată zona aceasta se amenajează trotuarele. Zona Columbiei, unde și acolo a devenit șoseaua aceasta de mare viteză. Cetățenii de acolo ne spuneau că ei consideră că este un pericol public să se deplaseze pe șosea, neavând trotuare amenajate cum trebuie. Ca atare, s-au realizat trotuare peste tot în zona aceea care face legătura între cartierul Columbia și centrul orașului. Este zona Șoselei Medgidiei care este zona verde, cu locul de joacă, unde acum vor exista băncuțe și coșuri de gunoi. Va fi și pe o parte și pe cealaltă a străzii. O să arate foarte bine, iar în zona aceasta va fi cu asfaltare. Adică va fi o zonă cu pavele, o zonă cu asfalt, dar va arăta foarte bine”, a mai detaliat viceprimarul orașului Cernavodă.

Din punct de vedere tehnic, în teren, proiectul se derulează cu meticulozitate, în special deoarece primăria își dorește o lucrare de bună calitate, care să nu necesite îmbunătățiri la intervale scurte de timp.

„Acum, pe strada Medgidiei se pune pietriș, după care se betonează, după care se asfaltează, deci sunt trei straturi de structură, ceea ce pentru un trotuar este suficient cât să îi asigure durabilitatea în timp. Avem, de exemplu zona Șoseaua Medgidiei, în zona parcului și locului de joacă, unde și acolo s-a dorit să se toarne asfalt, pentru că sunt foarte mulți copii care vin cu role, cu biciclete, adică seara acolo este o zonă de promenadă. Părinții vin cu copiii acolo. Din cauza aceasta s-a preferat ca zona aceea exclusiv să fie cu asfalt”, a mai precizat Șerif Cîrjali.

La costul întregii lucrări, Primăria Cernavodă cotizează cu 10% din valoarea proiectului. La început, spune viceprimarul, suma partea de cofinanțare care revenea Primăriei Cernavodă era de 600.000 de lei, dar suma s-a micșorat la circa 300.000 de lei, raportat la prețul de adjudecare a lucrării la licitație.

Durata constractului este de șase luni, ceea ce înseamnă că în luna aprilie lucrarea ar trebui să fie, în întregime, gata, iar reprezentanții administrației publice locale sunt convinși că termenul va fi respectat întocmai.

„A fost și perioada aceea cu frig și îngheț, când nu s-a putut lucra și din cauza aceasta s-a mai întârziat un pic, dar eu cred că ne încadrăm. Până în aprilie vom avea toate trotuarele finalizate”, își exprimă convingerea viceprimarul Șerif Cîrjali.

Ca atare, proiectul de amenajare a trotuarelor din Cernavodă reprezintă un pas important spre modernizarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Cu angajamentul și determinarea actualei echipe din administrația publică locală, orașul este pe drumul cel bun spre a deveni mai sigur și mai accesibil pentru toți locuitorii săi.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*