FOTO VIDEO Primăria Cernavodă face o nouă investiție la Căminul pentru Persoane Vârstnice. După ce au fost realizate lucrări de modernizare și reabilitare, va fi montat și un lift

Căminul pentru persoane vârstnice din Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Cernavodă urmează să primească o investiție importantă. Un lift nou-nouț va fi instalat în curând pentru vârstnicii cazați în această instituție de ocrotire, iar lucrările au început deja. Căminul de Bătrâni nu a avut niciodată lift, deși a fost prevăzut din proiect să aibă. Există o casă a liftului, sunt șine special montate pentru roțile culisante, însă cam atât.

Acum Primăria și Consiliul Local au pus pe lista de priorități liftul pentru bătrâni. Va fi util deopotrivă și celor cazați aici, dar și personalului de îngrijire. Clădirea are trei etaje și e greu pentru toată lumea ca să urce și ca să coboare de două-trei ori pe zi, atâtea scări.

“Acest lift este așteptat de foarte mult timp deoarece căminul ăsta este dat în folosință din anul 2005 și după cum se știe foarte bine, în acest cămin sunt persoane cu dizabilități, persoane în cărucior, care chiar au nevoie de a fi transportate de la un etaj al altul. Noi îl așteptăm de foarte mult timp și vreau să le mulțumesc tuturor începând de la primar care practic ne-a pus pe lista de priorități, cu acest lift, și multe alte lucrări care s-au făcut în acest cămin, băi, renovări, tâmplărie și multe, multe alte lucruri care vor urma”, spune Corina Ghilase, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Cernavodă.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Cernavodă este situat pe strada 1907 la nr. 10. În cadrul instituției de ocrotire și asistență socială, bătrânii semidependenți sau dependenți în întregime de un asistent social, pot beneficia de servicii de cazare, hrană, îngrijire corporală și asistență medicală, kinetoterapie și consiliere psihologică. Mai mult, locatarii Centrului pentru Persoane Vârstnice beneficiază și de servicii medicale permanente, dar și de ajutor pentru realizarea igienei corporale și pentru menaj, oferit de personalul specializat din cadrul căminului.

“Condițiile sunt foarte bune, îmi place mult. Sunt mulțumită: trei mese pe zi, ne dă mâncare bună și sunt foarte, foarte atenți cu noi! N-am văzut așa, în viața mea pe unde-am fost! Un lift ne-ar ajuta mult de tot… Mult de tot, că eu nu pot să merg mult. Am făcut febră urcând scările și coborându-le, de n-am putut să merg trei zile la masă. Dar dacă or fi lifturi, ne ajută la picioare” spune Aurica, o doamnă în vârstă.

“Fac cam trei drumuri pe scări, pe zi. Am căzut de două ori și merg mai greu. Un lift ar fi de ajutor”  spune și  doamna Ani.

Căminul pentru Persoane Vârstnice din Cernavodă a fost gândit, proiectat și dotat ca să furnizeze un maxim de confort și siguranță, seniorilor ce locuiesc acolo. Condițiile pe care le oferă instituția au standarde de calitate și sunt și personalizate în funcție de nevoile fiecăruia. Și mediul ambiant este plăcut și familial, ca să confere căldură și sentimentul de acasă.

“Avem subsol și trei etaje. Până acum se deplasau destul de greu pacienții. Dacă aveau plan de mers la spital, mergeau pur și simplu cărați cu targa mobilă și restul ajutați de îngrijitori, pe cărucior, pe scaun… Foarte mult ne ajută un astfel de lift acum! Este un lift foarte bun, este adus din Germania, este marca Schindler, are aproximativ 400 de kilograme și pot să mă laud că suntem a doua clădire din Cernavodă cu lift, după spitalul orășenesc” spune Corina Ghilase, directorul căminului de bătrâni.

Locatarii Centrului pentru Vârstnici din Cernavodă pot fi persoanele vârstnice care se află în una dintre următoarele situații:

– sunt lipsite de susținători legali sau aceștia nu pot să își îndeplinească obligațiile datorită stării de sănătate sau situației economice și a sarcinilor familiale;

– nu au familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;

– nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii;

– nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;

– nu se pot gospodări singure;

– se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii sau stării fizice precare.

Administrația Publică din Cernavodă pune politicile sociale pe primele locuri în lista de priorități, din dorința de a le da bătrânilor un mod de viață care să îi ferească de grijile și preocupările specifice vârstei a treia. Acum bătrânii vor avea și un lift al lor.

“Acest lift era o prioritate pentru Căminul de Bătrâni dar nu toată lumea a considerat-o o prioritate. Noi acum suntem norocoși deoarece Consiliul Local a considerat acest lift ca fiind o prioritate. Capacitatea căminului nostru este de 32 de locuri, dar momentan avem 26 de persoane, dintre care 15 nedeplasabile: cu cărucior, cu fotoliu rulant… Ei au nevoie cel mai mult de acest lift”, a declarat Corina Ghilase, directorul căminului.

Pentru a avea acces la serviciile Centrului pentru Persoane Vârstnice, bătrânii trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de internare

– copie după certificatul de naștere, C.I., certificatul de căsătorie sau de deces al soțului/soției

– hotărârea de divorț (după caz)

– talonul de pensie

– analize medicale

– adeverință de la medicul de familie care să ateste că solicitantul nu suferă de boli contagioase

– acte doveditoare de venituri atât de la persoana vârstnică cât și de la aparținători, declarație pe propria răspundere că nu realizează alte venituri supuse impozitării ( talon pensie, adeverința salarii)

– declaraţie notarială a aparţinătorilor privind participarea activă în procesul de acordare a serviciilor sociale.

– aviz psihologic și psihiatric.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*