Liceul, școlile și grădinițele din Mihail Kogălniceanu, Sibioara și Piatra, propuse pentru un  amplu proces de modernizare cu bani din PNRR

Primăria Mihai Kogălniceanu

Primăria din comuna Mihail Kogălniceanu are planuri serioase pentru modernizarea grădinițelor și școlilor din localitate. Administrația publică locală a depus, pe 21 martie, un proiect de finanțare prin PNRR, prin care își propune să atragă fonduri pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din localitate.

Liceul Teoretic din Mihail Kogălniceanu își desfășoară activitatea într-un imobil compus din două corpuri. Primul corp, C1, se află în proces de reabilitare termică, urmând să fie gata pentru a găzdui din nou elevii, odată cu debutul anului școlar următor. Incinta, construită pe două niveluri – parter plus etaj, a fost construită în 1965, din cărămidă, tencuită la interior și la exterior, iar acoperișul montat a fost din tablă sablată. În prezent, clădirea face obiectul unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență,  în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.1/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 2 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, după cum a transmis Primăria Mihail Kogălniceanu. Concret, corpul de clădire se află în plin proces de consolidare seismică și de renovare pentru eficiență energetică sporită. Derularea acestui proiect nu afectează cu nimic noua solicitare de finanțare pe care administrația publică locală a depus-o la Guvern.

Practic, cu acestă nouă cerere de proiect depusă pe PNRR, Primăria vrea să facă rost și de banii necesari pentru a dota, de la zero, întregul pavilion care cuprinde zece săli de clasă – șase la parter și patru la etaj. Aceste săli vor deservi atât elevii de gimnaziu, cât și de liceu și școală profesională.

Pentru acești elevi, autoritățile locale își doresc să amenajeze următoarele facilități necesare unui proces de educație modern și eficient: un laborator de informatică, un laborator de chimie-fizică, un laborator de biologie, iar la toate acestea se adaugă: o sală destinată activității de asistență psihopedagogică, două cabinete de director, un cabinet de contabilitate și două spații unde va funcționa biroul secretariat.

Pentru a nu exista discrepanță, supus modernizării va fi și cel de-al doilea corp de clădire care deservește liceul din localitate. Imobilul a fost ridicat în 1974, fiind construit tot din cărămidă, iar acoperișul fiind din țiglă. Aici funcționează opt săli de clasă, dispuse în mod egal, patru la parter și patru la etaj. Imobilul va avea un atelier tehnologic modern, o bibliotecă frumoasă, unde elevii să descopere plăcerea lecturii, dar unde să poată fi organizate și alte tipuri de activități educaționale menite să le antreneze curiozitatea. În clădire mai există spațiu și pentru o sală de mese, unde elevii pot servi o masă caldă – spațiul fiind prevăzut cu instalație de apă curentă. De asemenea, tot aici funcționează cancelaria, arhiva școlii, un birou administrativ și depozitul pentru materiale didactice.

Școala Nr. 2, situată pe strada Tudor Vladimirescu, a fost construită în 1952, la fel ca și liceu, din cărămidă. Unitatea are trei săli de clasă destinate învățământului primar și o cancelarie, care toate vor beneficia de dotări noi, dacă guvernul va aproba proiectul depus de primărie.

Școala Nr. 3, de pe strada Panduri, din Mihail Kogălniceanu este ceva mai nouă, fiind dată în folosință în 2009. Cu toate acestea, unitatea de învățământ cu patru săli de clasă pentru elevii de clasele I-IV, un vestiar, o cancelarie, un cabinet metodic și un izolator, este de asemenea cuprinsă în planurile de modernizare a dotărilor necesare studiului.

Motive de optimism au și părinții preșcolarilor care merg la grădinițele din Mihail Kogălniceanu. Grădinița cu program normal Nr. 1 „Delfinașul”, de pe strada Călugăreni”, a fost construită în 1940. Este din cărămidă și are două săli de clasă, un vestiar, o cancelarie și o încăpere ce adăpostește centrala proprie. Grădinița va beneficia și ea de mobilier nou, adapatat nevoilor prichindeilor, precum și de materiale didactice specifice învățământului preșcolar. La fel se va întâmpla și la grădinițele „Piticot”, „Pinocchio”, I.A.S. Mihail Kogălniceanu, Grup social CERES, grădinița din satul Sibioara, grădința din Palazu Mic, grădinița cu program prelungit din Mihail Kogălniceanu și grădinița cu program normal din Piatra.

La Piatra va beneficia de dotări noi cu mobilier și calculatoare inclusiv Școala Gimnazială Nr. 1. Veche din 1963 și cu doar cinci săli de clasă, unitatea de învățământ este la fel de importantă ca toate celelalte.

„Obiectivul general al proiectului vizează combaterea accesului limitat la educație, crearea unui sistem de educație echitabil, creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și inclusiv”, se arată în argumentarea făcută de Primăria Mihail Kogălniceanu, pentru a însoți proiectul depus la Guvern.

Pe scurt, elevii și preșcolarii din comuna Mihail Kogălniceanu, precum și din satele arondate, trebuie să aibă acces la digitalizare, iar școala este factorul numărul 1 care poate contribui la dezvoltarea de noi aptitudini moderne pentru aceștia. Un învățământ de calitate, desfășurat într-un mediu agreabil, contribuie semnificativ la sporirea interesului copiilor pentru școală, reduce riscul de abandon școlar, iar pe termen lung creează o bază solidă pentru o dezvoltare personală și profesională armonioasă.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*