Autospeciale de stingere de capacitate mare, în dotarea pompierilor constănțeni

Autospeciale de stingere de capacitate mare, în dotarea pompierilor constănțeni. FOTO: ISU „Dobrogea”

Două din cele zece autospeciale de stingere cu apă și spumă de mare capacitate achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța. Una dintre autospeciale a fost alocată Secției de Pompieri Mangalia, iar cea de-a doua, Detașamentului de Pompieri „Slt. Fripis Marius-Daniel“ și vor fi operaționale începând de săptămâna viitoare.

Potrivit ISU Constanța, autospecialele au o capacitate de 10.000 de litri, iar rezervorul pentru spumogen are o capacitate de 400 de litri. Transmisia 6×6 și garda mărită la sol permit o deplasare mult mai rapidă dar și accesul pe terenuri denivelate. Sunt echipate cu toate accesoriile specifice misiunilor de stingere a incendiilor și pot fi alimentate cu apă și din surse fără presiune (lacuri, acumulări de apă, râuri, etc.), ceea ce reprezintă un real avantaj atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță de hidranți

„Ce mi s-a părut cel mai interesant este absorbția din surse naturale. În 4-5 minute, cu pompa fără turație, se alimentează autospeciala cu 10.000 de litri de apă. Mai avem în dotare două tunuri de apă, unul static și unul pe autospecială care se pornește din telecomandă. Spre exemplu, la un incendiu de vegetație uscată, putem folosi tunul în timp ce mergem cu autospeciala. Accesoriile sunt toate la îndemână“, a declarat maistrul militar Viorel Sava, șef garaj, Secția de Pompieri Mangalia.

Autospecialele sunt destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere.

În urmă cu un an, la data de 15 iunie 2021, au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea, la nivel național, a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l. Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Prin implementarea proiectului, se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului de tehnică de intervenție.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*