FOTO VIDEO Primăria Cernavodă cumpără aparatură de ultimă generație pentru spitalul din oraș. Investiția se ridică la 1,6 milioane de euro

Spitalul Orășenesc Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Se pregătește transformarea Spitalului Cernavodă într-unul de top județean, printr-o infuzie masivă de bani, iar rezultatele se vor vedea în aparatură medicală de ultimă generație. Pacienții vor avea tomografie computerizată la ei acasă, aparatură de cardiologie de mileniul III și imagistică 4D pentru gravide, care le va monitoriza sarcina până la naștere. Infuzia masivă de bani europeni se face printr-un contract de 1.600.000 de euro.

“Contractul de finanțare a fost semnat săptămâna trecută de către primarul Liviu-Cristian Negoiță, pentru proiectul privind dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Orășenesc Cernavodă. Este un proiect prin care ne dorim să dotăm toate cele 11 secții ale ambulatoriului Spitalului Orășenesc Cernavodă cu aparatură modernă, cu mobilier și cu echipamente IT. Acest proiect este finanțat prin Programul Operațional Regional Axa Prioritară 8.

Toată suma pe care noi am solicitat-o în cererea de finanțare ne-a fost aprobată și ni s-a transmis că este un proiect bun. Următorii pași: trecem la implementare, respectiv la procedurile de achiziție. Deja pregătim prima cerere de rambursare prin care solicităm banii pe care i-am cheltuit până acum cu pregătirea proiectului”, spune Laura Nicolescu, șef serviciu “Strategie și Proiecte” din Primăria Cernavodă.

Lista de cumpărături a Spitalului Orășenesc Cernavodă e lungă: 91 de echipamente medicale de ultimă generație, 46 de piese de mobilier și 11 echipamente IT. Vor fi achiziționate analizoare automate de biochimie, electrocautere, audiometre, autoclave și multe alte astfel de dispozitive și aparate menite ca să crească calitatea actului medical pentru populație.

“Fiecare secție a ambulatoriului va fi dotată cu o serie de echipamente moderne. De exemplu, pentru secția de Chirurgie se va achiziționa un ecograf performant; pentru secția de Medicină Internă va fi achiziționat un electrocardiograf. Pentru secția de Obstetrică Ginecologie vom achiziționa cel mai important lucru – un ecograf 4D, o lampă de examinare și-o trusă de instrumentar.

Laboratorul de analize va primi un aparat de apă sterilă, aparat VSH și un analizor automat pentru electroliți. Copiii sunt cei mai importanți pentru noi – vom achiziționa un ecograf Doppler, un cântar pentru sugari, un electrocardiograf precum și alte aparate importante și necesare pentru sănătatea copiilor noștri”, spune Laura Nicolescu, șef serviciu “Strategie și Proiecte” din Primăria Cernavodă.

Și secția de Neurologie va primi un otoscop și un oftalmoscop, iar pentru Medicina Muncii se va cumpăra un electrocardiograf, o lampă cu ultraviolete, un audiometru și un viziotest. Cardiologia va fi dotată cu un electrocardiograf performant, cu un ecocardiograf foarte bun, cu un defibrilator și cu un aparat de determinat indicele gleznă-braț.

Nici Laboratorul de Imagistică nu a fost uitat: el va primi un computer-tomograf care este foarte important și dorit de majoritatea cetățenilor din oraș, dar și un ecograf. Spitalul va avea parte și de echipamente IT noi, dar și de mobilier: măsuțe pentru instrumentar, canapea de consultație, scărițe și altele.

“Este foarte importantă pentru noi această inițiativă care a fost luată de autoritățile locale împreună cu managementul spitalului, ca să fie dotat ambulatoriul. Este un mare ajutor pentru noi, pentru a diagnostica corect pacienții, de a trata corect pacienții cu standardele europene ținând cont de patologie. Noi în momentul de față, nu aveam această posibilitate și trebuia să trimitem pacienții până la Constanța.

În felul asta îi supraîncărcăm și pe colegii noștri de la Urgența din Constanța cu care avem un protocol. Dar, având în vedere că Cernavodă este un oraș cu potențial – aproximativ 20 de mii de localnici – acest Ambulatoriu în momentul în care o să fie dotat corespunzător, va crește adresabilitatea specialităților, iar pacienți o să beneficieze de consulturile bune de specialitate. Proiectul de dotare este foarte bun în primul rând pentru pacienți iar în al doilea rând, pentru noi, medicii” spune cardiologul Hanna Mohammad Babar, de la Spitalul Orășenesc din Cernavodă.

Spitalul Orășenesc din Cernavodă nu a avut niciodată asemenea aparatură medicală. Dotarea ambulatoriului va mai avea și un alt efect benefic: din ce în ce mai mulți pacienți își vor trata aici afecțiunile, adică în afara spitalizării ceea ce înseamnă o reducere a presiunii asupra secțiilor din spital.

Ceea ce are acum ambulatoriul spitalului din Cernavodă ca nivel de înzestrare, este insuficient sau cu vechime care depășește durata normală de viață garantată de producător. Un aparat uzat nu mai dă acuratețea diagnosticului sau mai rau, poate să dea erori, ceea ce afectează direct sănătatea și viața pacientului. Iată de ce e musai ca spitalul să primească tehnologie medicală nouă.

“Un ecograf 4D ne-ar ajuta la monitorizarea sarcinii: vor fi imagini mult mai clare pentru a monitoriza fătul de la începutul sarcinii până la sfârșit. Eventual malformațiile congenitale care se depistează în jurul vârstei de 17-18 săptămâni: aparatele ajută foarte mult la depistarea acestora.

Toate aparatele vor fi folositoare și la fel și tehnica IT. Programele vor merge mult mai bine în timpul în care noi ne desfășurăm activitatea, iar mobilierul va conta și el. Să știți că și pacienții care vin din mediul rural se uită la aspectul cabinetului”, spune Adriana Proca, asistent medical la Obstetrică – Ginecologie în Cernavodă.

“Eu sunt cardiolog iar cardiologia are o adresabilitate crescută din cauza patologiilor care sunt peste tot. Noi nu puteam să evaluăm pacientul complet pentru că ne lipsea această aparatură medicală. De exemplu, o ecografie cardiacă este foarte importantă la prima fază pentru a diagnostica corect și afecțiunile acute, și o să fie un mare ajutor pentru noi” precizează cardiologul Hanna Mohammad Babar.

Odată cu această dotare nu va fi tot necesarul acoperit, însă este un pas foarte mare în ajutorul medicilor specialiști care lucrează în Spitalul Orășenesc din Cernavodă: cardiolog, neurolog, chirurgi și gastroenterologii care urmează ca să vină.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Oare au facut asta? Intreb in anul 2021.
    Daca sa,atunci nemerniculde Sponoche probabil e mai bogat și își permite im continuare să o țină de trântora pe nevasta-sa acasa.
    Din achizitii se ia comision gros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*