FOTO VIDEO Primăria Cernavodă asfaltează în acest an 18 artere din oraș. Primarul Negoiță: ”Cea mai mare bucurie o au cei care stau pe aceste străzi”

Lucrări de asfaltare în Cernavodă FOTO Adrian Boioglu

Cernavodă este sub asaltul echipelor de asfaltare zilele acestea, iar muncitorii dau zor ca să nu îi prindă vremea rea cu lucrările ieșite din grafic. Primăria a deschis front de lucru pe 18 străzi din oraș iar mașinile cu bitum și echipele de serviciu se mișcă metru cu metru turnând covorul negru și nivelând stradă cu stradă. Se lucrează non-stop în paralel cu muncitorii care repară problemele din subteran: canalizări, branșamente de apă rece, țevi pentru termoficare și orice mai apare pe parcurs.

“Acolo sus, RAJA mai are de făcut două racorduri pe o canalizare; acolo începe strada Ovidiu, pe care suntem acum și se termină de unde venim noi. Are peste un kilometru. Dacă Portul o să nea dea strada de pe lângă Via Verde, ajungem cu asfaltarea până la Gara Fluvială. Pe strada asta am făcut deja racordurile la canalizare și urmează să terminăm asflatarea până sus în strada Răsăritului iar în capătul celălalt până în strada Portului. Dincoace e o rută care unește strada Ovidiu cu Eminescu – o să mai facem și o parcare în partea cealaltă, pentru că toate astea fac parte din același plan stradal. Ovidiu, Eminescu și strada care le unește sunt din același plan” explică primarul Liviu Negoiță.

Negoiță se mișcă repede printre utilaje și echipele de muncitori și se interesează de fiecare mic progres pe care îl fac drumarii zi de zi. Strada Ovidiu coboară până lângă faleza orașului și se continuă cu un drum de beton care mărginește parcul Via Verde. Printr-o aberație comunistă, drumul de beton a fost dat Administrației Fluviale care se ocupă de traficul naval de pe Dunăre, iar primăria nu poate să îl repare și să îl asfalteze.

E urât, ros de timp, plin de găuri și face orașul de rușine. Dacă l-ar primi prin hotărâre de guvern, Negoiță l-ar face ca nou, iar strada Ovidiu s-ar continua frumos până aproape de Gara Fluvială. Povestește toate astea strecurându-se printre blocuri. Merge repede, nu se oprește deloc și ne trezim dintr-o dată în parcarea “de la BRD” cum o știu cernavodenii.

“Uite parcarea asta: am terminat-o acum două seri. Ce ziceți de asta ? Uite și casetele de gunoi pe sistem modern. Am repoziționat intrarea în această parcare: înainte intrarea era pe o laterală, iar acum am mutat-o în față, la stradă. Când va ninge mașina de gunoi va avea acces ușor la aceste platforme moderne de gunoi. Ele au sistem de ridicare din subteran către suprafață, cu un mecanism hidraulic care nu funcționează decât dacă mașină de gunoi se racordează la el. Parcări precum asta, am mai făcut încă două. Hai să vă arăt strada Ovidiu pe care din 1990 nu s-a pus o bordură; s-o vedeți cum arată acum” zice grăbit Negoiță și se urcă în mașină.

Am ajuns pe strada cu pricina. Sunt găuri mari la intersecții, înconjurate cu panouri avertizoare, semn că se lucrează. Sunt mini-șantiere peste tot, cu muncitori în salopete albastre care ciocăne, sudează, montează și fac un zgomot de nedescris. Flacăra autogen luminează fiecare groapă – sunt țevi care se sudează la îmbinări și ingineri care supraveghează totul, pas cu pas.

“Strada Ovidiu, înainte de a fi asfaltată, am racordat-o la canalizare; avem o canalizare de 10 ani, făcută pe fonduri europene. Canalizarea a fost făcută dar cetățenii n-au fost racordați. I-am racordat pe localnici anul acesta (repet: de 10 ani este țeava în pământ!) Pe stânga străzii am schimbat conducta de apă,care tot așa… de când oamenii ăștia și-au făcut casele, conductele erau cele vechi. Am schimbat conducta iar acum putem să asfaltăm așa cum trebuie. Pentru mine este o bucurie să o văd asfaltată, dar bănuiesc că cea mai mare bucurie o au localnicii, cei care stau pe această stradă” spune primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță.

Câțiva bătrâni din cartierul de case stau la porți privind echipele de muncitori care robotesc pe strada lor. Imaginea li se pare ireală, întrucât în ultimul deceniu nu au văzut nici picior de lucrător prin cartier.

“Nu mai țin minte când au reparat-o ultima oară, că sunt ani mulți. Am tot sperat să o văd asfaltată. Îmi place cum arată acum; nu știu cât o să reziste… Să vă zic ceva: eu am observat și pe alte asfalturi că piatră e mai măruntă la suprafață; văd că asta e mai mărișoară, dar… poate e bună ! Cred că va rezista mai bine” spune un bătrân ieșit la poartă.

“Niciodată nu a fost așa asfaltată. Chiar vorbeam cu copiii: cred că e prima dată când vedem și noi stradă așa. Dar nu știu până când. Când am văzut co o asfaltează nu îmi venea să cred! Arată bine. Bravo primăriei!” spune o femeie în vârstă din spatele gardului.

Odată cu repararea străzilor, au început să apară și efectele. Nu doar că mașinile nu își mai rup roțile și nu mai fac zgomot prin hârtoape, dar și afacerile locale au început să meargă bine. La una din curți un bărbat și-a făcut o spălătorie de covoare.

“Băiatul meu are o spălătorie aicea, uite. Până acum când s-a reparat strada nu venea nimeni la el să spele. Acum de când cu asfaltul, o zi n-a stat! M-am mutat aici de 20 de ani și nu am văzut niciodată strada asta asfaltată. Până la Revoluție o mai aranja, o întreținea… Am avut încredere în primar că o face” spune un bărbat între două vârste.

Negoiță se urcă în mașină și o ia în lungul străzii, apoi la dreapta. Ajungem pe o altă arteră neasfaltată: arată ca după un secol, peticită cu trei nuanțe de asfalt, semn că de-a lungul anilor s-a mai tot astupat doar uzura pe ici pe colo.

“Strada e rezolvată doar de la jumătate încolo; aici unde suntem acum nu există canalizare. O să facem canalizare pe jumătatea asta, acum în iarnă” zice Negoiță.

Mâine trebuie să fie gata. În trei zile am făcut-o. Durează mai mult turnarea stratului de egalizare. A fost RAJA, a săpat, a băgat canalizare și acum noi facem egalizarea peste tot după care turnăm stratul doi, de uzură. Întâi am făcut pregătirea pentru asfaltare – adică frezare, perie mecanizată, emulsie bituminoasă și strat de egalizare. Apoi “uzura” spune Marian Lungu, șeful de șantier.

Se lucrează continuu pe toate cele 18 străzi. Până la sfârșitul anului, trebuiesc închise lucrările și bifate ca fiind rezolvate. Și dacă lucrurile se fac cu simț de răspundere, 7 ani nu trebuie să mai miște nimeni nicio piatră. Atât au garanție sistemele rutiere făcute ca lumea.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*