FOTO VIDEO Primăria Cernavodă a finalizat lucrările de modernizare la Grădinița 4. Au fost înlocuite instalațiile electrice și sanitare, schimbate ferestrele, iar copiii au mobilier și pătuțuri noi

Grădinița numărul 4 din Cernavodă. FOTO CTnews.ro

La Cernavodă administrația locală și-a făcut o prioritate din grija față de cei mai tineri locuitori ai orașului: copiii sunt primii în atenția primăriei când vine vorba de investiții și de modernizarea locurilor unde își petrec cea mai mare parte din timp. Așa că toată strădania echipei de la primărie e îndreptată spre școlile și grădinițele din oraș pe care le transformă după modelul similar din Occident.

“Încă din 2016 primarul Liviu Negoiță și-a propus modernizarea tuturor unităților școlare din oraș. A început cu Școala 1 și Grădinița 1, aflate în cartierul Columbia – un cartier celebru în județul Constanța – și deși unii categoriseau acea zonă ca fiind una periferică, școala de acolo și grădiniță de acolo au fost modernizate primele. A urmat un alt set de creșe și grădinițe, vorbim de Creșa 2 modernizată anul trecut de primărie, iar anul acesta Creșa 1. Apoi a fost dată în folosință o grădiniță nouă, grădinița “La Balon” iar Grădinițele 2, 3 și 4 au fost finanțate pe Programul Național de Dezvoltare Locală astfel încât Minsterul Dezvoltării să acorde bani pentru eficientizarea energetică”, spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Ultima bifată pe lista refacerii din temelii este Grădinița nr. 4 din Cernavodă.  O grădiniță veche, pe care mulți localnici au frecventat-o când erau mici iar acum la rândul lor își aduceau copiii aici. Nerenovată, rămasă ca pe timpuri, la standardele vechi din epoca comunistă, clădirea nu oferea niciun confort pentru copii sau pentru cadrele didactice.

“Eu lucrez aici de 16 ani. Totul era vechi: faianța, gresia de pe jos, erau din anii ’70 de când s-a construit această grădiniță. Era frig și caloriferele nu făceau față. Rețeaua electrică ceda mai mereu: dacă se folosea plita la bucătărie, noi nu puteam să băgăm un calorifer în priză pentru că ceda rețeaua electrică imediat”, povestește Gabriela Manole, coordonatoarea Grădiniței 4.

Echipa de la primărie a întocmit proiectul de investiții, a trimis planurile la București, au fost declarați eligibili și banii au venit. Iar cum primarul Negoiță acceptă multe însă nu și pierderea vremii, constructorii s-au apucat imediat, deși era noiembrie, final de an.

“Anul trecut chiar am făcut o ședință cu părinții și le-am spus “va rog frumos țineți-vă copiii acasă o vreme pentru că renovăm cu totul grădinița și la începutul anului o să intrați acolo”. Inițial, oamenilor nu le-a venit să creadă dar s-a dovedit că a fost așa cum am zis. Au muncit lucrătorii non-stop și cu sprijinul tuturor s-au rezolvat problemele. Acum e altă grădiniță, nu mai recunoști nimic”, spune Șerif Cîrjali, viceprimarul din Cernavodă.

“La sfârșitul lunii octombrie, când a început vacanța copiilor, muncitorii au început lucrul în grădiniță. Ce-a fost aici!… Începând cu exteriorul, apoi electricul, termicul, sanitarele și apoi zugrăveala, schimbat ferestre, uși și finisajele aferente. Nu mai zic de faianță, gresie plus mobilier nou și dotările grădiniței”, își amintește Gabriela Manole, coordonatoarea Grădiniței 4.

75 de copii învață în fiecare zi la Grădinița nr. 4 din Cernavodă. Prima tură vine dimineața și stă până la 12.30 iar apoi cea de-a doua tură până seara la ora 17.00. Experții au ajuns la concluzia că edificiul trebuie refăcut și nu doar modernizat, atât de multe îi lipsește, așa că muncitorii au început cu exteriorul: protecția acoperișului, izolarea termică a pereților și apoi înlocuirea conductelor din subsol.

Odată făcute acestea, primăria a realizat că pentru a crea condiții cât mai bune copiilor în unitățile școlare este nevoie și de înlocuirea mobilierului, de refacerea instalațiilor interioare de iluminat și sanitare și de asigurarea unor condiții cu materiale didactice care să fie moderne și să-i atragă pe copii.

“A fost un vis devenit realitate, mulțumită Consiliului Local. Această grădiniță arăta deplorabil, aici nu se investise niciodată niciun leu. Înainte era foarte frig pentru că instalația termică nu a fost refăcută niciodată, nici cea electrică și nici instalațiile sanitare. Toate s-au reparat acum. Pe final am muncit și noi alături de constructori, deși eram în concediu, noi educatoarele. Am considerat că serviciul meu de aici îmi este ca a doua casă. Acum mai sunt doar câteva retușuri minore de făcut. Părinții sunt mulțumiți, copiii la fel”, spune educatoarea Cristina Dinu. Are 17 ani de când lucrează în învățământ, iar ultimii 7 i-a petrecut la Grădinița nr. 4.

“Acum e cald și bine; este prea cald, uneori închidem unele calorifere. A meritat tot deranjul și efortul, pentru că nu se făcuse niciodată o reabilitare aici. Mulțumim primăriei și Consiliului Local”, o completează coordonatoarea Gabriela Manole.

După ce lucrările grele s-au terminat iar muncitorii au început să dea semne că nu mai au mult până la final, corpul didactic li s-a alăturat pe șantier. Educatoarele și celelalte salariate au venit zi de zi și-au început să facă curățenie. Ultimele două săptămâni au fost cu muncă grea de dimineața până seara, astfel încât pauza nedorită luată de copii să fie cât mai scurtă. Părinții au fost înțelegători și i-au ținut pe micuți acasă, iar timpul cât grădința a fost închisă s-a scurtat la minimum posibil. Într-o luna și jumătate, clădirea a fost de nerecunoscut.

“Lucrările sunt efectuate în proporție de 99,99% , cu mici detalii care mai pot fi puse la punct în perioada următoare, dar toate bunurile necesare acestor detalii sunt achiziționate și nu rămâne decât un efort de echipî al oamenilor de aici, ca să le pună la punct. Pot să vă spun că aici este un colectiv de oameni extraordinari, am întâlnit și în școală dar și în grădiniță oameni care au pus mult suflet; au muncit cot la cot cu muncitorii, cu echipele de constructori, cu cei care au făcut curățenie astfel încât să se reia cât mai repede procesul educativ. A intervenit această pauză forțată: fiind lucrări de amploare la interior nu se puteau ține și cursuri și să se facă lucrările, dar toată lumea a fost înțelegătoare: părinții, cadrele didactice, constructorii care au lucrat zi-lumină. În ultimele două săptămâni constructorul a adus mai multe echipe, în mai multe schimburi, inclusiv sâmbăta și duminica. A fost un efort deosebit cu toate că au fost sărbătorile de iarnă și Anul Nou, cu o scurtă pauză în noaptea de revelion. În rest, în toate celelalte zile s-a lucrat”, a declarat Marian Iordache.

Primăria din Cernavodă e mulțumită: are acum încă o unitate școlară modernă, – Grădinița 4 – care devine un exemplu de dat și altor unități școlare din oraș și din județ. Pe lista obiectivelor finalizate este și Grădinița 2, iar la dosarul “în lucru” se află  Grădiniță 3 (gata în aprilie) și Creșă nr.1 (aproape de final). În primăvară așadar, ambele obiective vor fi puse în funcțiune.

“Săptămâna asta am deschis. Ce s-a schimbat? Tot de la zidărie. Am schimbat și calorifere, am  văruit, am făcut izolația la exterior, s-au înlocuit ferestrele. Mobilier nou, pătuțuri noi. Arată altfel, este curat, este clar o schimbare în bine”, spune Elena Marcu, administratorul  Creșei nr.1.

La Cernavodă mai rămân de reabilitat cele două licee din oraș, sala de sport pentru Școala 4 și modernizarea Școlii 2. Dacă și aceste obiective vor fi atinse, anul 2020 va găsi orașul de pe malul Dunării cu toate unitățile școlare modernizate la standarde occidentale. Sunt lucruri de bun augur menite să elimine absenteismul din învățământ și să atragă cât mai mulți copii în unitățile preșcolare și școlare din oraș, iar ei să ofere prestigiu localității lor.

“Primarul așa și-a propus, ca învățământul și sănătatea să fie primordiale pentru Cernavodă. Primarul aduce fondurile, noi mai completăm și din bugetul local și una peste alta, până la sfârșitul mandatului vom termina de refăcut toate grădinițele și școlile din oraș, plus iluminatul public, asflatarea tuturor străzilor, Via Verde, un stadion nou și locuri de joacă pentru copii”,conchide viceprimarul Șerif Cîrjali.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*