FOTO VIDEO Pregătiri pentru 1 Decembrie la Cernavodă. Primarul Liviu Cristian Negoiță pornește instalațiile de iluminat din oraș în Ziua Centenarului

Primăria Cernavodă îmbracă haine de sărbătoare. FOTO Adrian Boioglu
Primăria Cernavodă îmbracă haine de sărbătoare. FOTO Adrian Boioglu

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar cernavodenii se pregătesc să intre în atmosfera magică a acestei perioade. Pe străzi, în parcuri, pe stâlpi și pe clădiri vor apărea decorațiunile de Crăciun, luminițele, figurinele și alte instalații luminoase, unele mai încântătoare decât altele. Iar orășelul copiilor se va monta sub ochii localnicilor în centrul urbei. Zona zero din Cernavodă va găzdui patinoarul pentru cei mici.

“După cum probabil toată lumea se așteaptă, o să predomine culorile roșu, galben și albastru, pentru că suntem în an centenar. Apoi, pe 1 decembrie vrem să dăm drumul și patinoarului. O să-l montăm sub cupolă și va fi o surpriză frumoasă. Vom avea un ansamblu de căsuțe, scenă, patinoar, o cupolă feerică cu tentă de tricolor… și, binențeles, iluminatul festiv care va fi montat în tot orașul. Sperăm să fie mai frumos ca până acum. Să nu uităm: în fiecare an am avut artificii frumoase – anul acesta vom avea o surpriză, pentru că vor fi alte tipuri de artificii. Mai puternice și mai interesante”, dezvăluie primarul Liviu Negoiță.

Lucrările au început de pe-acum. Pe străzile din Cernavodă sunt echipe de electricieni care se urcă sus pe stâlpi cu echipamente specializate și leagă ghirladele luminoase ce vor împodobi orașul. Sute de mii de beculețe colorate se vor aprinde pe 1 decembrie la o singură apăsare de buton, luminând feeric Cernavodă, pe malul Dunării. Startul în luna sărbătorilor va fi sub auspicii de sărbătoare.

“Pentru 1 decembrie pregătim și mâncare tradițională românească: fasole cu cârnați sau costiță, sper să fie cârnați! și vin fiert”, spune primarul din Cernavodă.

Lumini cum nu s-au mai văzut și un spectacol de bun gust pe 1 Decembrie: asta promite primarul din Cernavodă, care s-a dus pe străzi și bulevarde să-i vadă cu ochii lui la lucru pe muncitorii firmei care se ocupă de iluminat. Iluminatul festiv nu costă mult, deși anul acesta instalaţiile vor fi mai frumoase şi mai complexe decât în alţi ani. Cum se împacă ideea de instalaţii mai complexe şi mai frumoase cu un buget mai economic alocat de Primărie? Simplu. Primăria din Cernavodă închiriază luminile, montarea lor și service-ul în caz de orice defecțiune.

“Peste tot în lume se procedează la fel: se închiriază. Nu poți să-ți permiți să cumperi ghirlandele luminoase. De ce? În primul rând pentru că bagi bani în ele, în al doilea rând că nu ai service pentru instalațiile acelea, iar mai apoi, dacă se strică în timpul funcționării, în timpul sărbătorilor, nu-ți permiți să le înlocuieșți. În cele din urmă, intervine depozitarea lor. Constați că jumătate din ele s-au stricat și când ajungi să le montezi anul viitor, mai funcționează doar un sfert și trebuie să cumperi altele. Ideea e că în toată lumea luminițele astea se închiriază de la firme specializate care vin cu întreținere cu tot; dacă nu funcționează e treaba firmei să le înlocuiască. Plus că, de la an la an, firma aceea aduce ceva nou și spectaculos ca să nu ne plictisim văzând aceleași modele de lumini”, explică Liviu Negoiță.

În mijlocul orașului vor fi și patinoarul, și cupola centrală luminoasă, și scena nașterii lui Iisus. Cu iesle, cu paie, cu măgăruși și tot ce trebuie astfel încât atmosfera magică să fie recreată în cele mai mici detalii. Patinoarul va funcționa până pe 15 ianuarie, iar dacă cetățenii vor dori mai mult, se poate prelungi cu încă două săptămâni. La fel va fi și cu iluminatul festiv: în mod normal ghirlandele de lumini vor sta pe stâlpi până la sfârșitul  lunii ianuarie. Însă demontarea lor nu se va face peste noapte, așa că până va fi dat jos și ultimul bec, va mai trece ceva timp…

“Cetățenii din Cernavodă spun că, practic, Cernavodă e o comună mai mare. De ce spun asta? Pentru că noi ne cunoaștem unii pe alții, suntem aici de-o viață marea majoritate dintre noi, și am crescut împreună. Sunt copii care își doresc să patineze, copii care își doresc să vadă pe străduța lor, pe stâlpul lor, iluminatul festiv. Acum vreo doi ani a venit o mămică cu un copilaș, și aproape plângea când mi-a spus că pe strada ei, la geamul ei, nu există nici măcar o ghirlandă luminoasă pe stâlp. Este impresionant să vină un copilaș cu mămica de mână să îți spună că el, când se uită pe geam, nu vede o ghirlandă; vă dați seama că nu am făcut altceva decât să-i rog pe cei care au montat să meargă acolo să mai pună o ghirlandă pentru acel copil. E frumos și impresionant, motiv pentru care venim de la an la an cu lucruri mai frumoase pentru că devenim și mai pretențioși. Și ne dorim mai mult”, a povestit pentru Constanța NEWS, primarul Liviu Negoiță.

Peste doar 4 zile Cernavodă va intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mii de lumini se vor aprinde sâmbătă seara în tot orașul, sub ochii miilor de oameni pe care primarul îi cheamă să fie alături de el.

“Pe 1 Decembrie, cum bine știți, cu toții sărbătorim Centenarul Marii Uniri, iar cernavodenii sunt invitați să vină alături de noi. Va fi un spectacol de lumini, un alt spectacol de artificii, iar la 19.00 vom avea un spectacol liric în Casă de Cultură”, încheie Liviu Negoiță.

Momentele Centenarului de la Cernavodă

Cernavodenii au ocazia să asiste pe 1 decembrie la mai multe manifestări dedicate Centenarului. Sărbătoarea coincide și cu debutul manifestărilor dedicate evenimentelor de iarnă.

Autoritățile vor începe Ziua Centenarului încă de la ora 9:30 cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din Parcul Central. Subunitățile militare vor începe defilarea la ora 11.00, iar un sfert de oră mai târziu, localnicii vor primi fulare tricolore și peste 1000 de porții de fasole gătită.

La ora 16.30 debutează aprinderea luminilor de sărbători, în ritm de colinde.

La 19.30 are loc un Concert Extraordinar de Lirică și Muzică ușoară pentru România Centenară. Pe scenă vor urca: Adrian Daminescu, Luminița Anghel şi soliştii Teatrului de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa: soprana Mihaela Ionescu, baritonul Iulian Bratu, tenorul Doru Iftene, pianista Natalia Gribinic şi cvartetul de coarde Collegium Muzicum “Regina Maria”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*