FOTO VIDEO Porturile de pe traseul Canalului Dunăre -Marea Neagră, Ovidiu și Luminița, modernizate și extinse cu bani de la Uniunea Europeană

Conferință la Administrația Canalelor Navigabile. FOTO Mitică Raftu

Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” SA a obținut finanțare pentru realizarea a două proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea activității în porturile care deservesc Canalul precum și pentru traficul de mărfuri. “Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Ovidiu”și “Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Luminița” sunt cele două proiecte in valoare totală de peste 40 milioane de euro din fonduri europene.

Demararea lucrărilor aferente acestor proiecte a fost deja anunțată de conducerea ACN. Directorul general al Administrației Canalelor Navigabile, Florin Goidea, consideră că pentru dezvoltarea activității și atragerea firmelor și clienților care vor să opereze în porturile amplasate de-a lungul Canalului este nevoie de infrastructură adecvată. ACN pregătește, pentru exercițiul financiar 2021-2027, și proiectul de „Reabilitare a malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră”, o investiție uriașă, în valoare de 1,6 miliarde de lei, care se va derula pe o perioadă de 5 ani. „În acest fel, se va încheia în totalitate construcția acestui Canal”, a precizat, într-o conferință de presă, Florin Goidea.

Cele două proiecte privind modernizarea și extinderea porturilor Ovidiu și Luminița au fost prezentate de Moren Abdurefi, șef Departament Proiecte Europene al ACN. Potrivit acesteia, lucrările vor fi terminate în ianuarie 2025, pentru portul Luminița, respectiv iulie 2025 pentru portul Ovidiu.

Proiectul “Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Ovidiu”

Este un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul

Operational Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2- Dezvoltarea unui sistem de

transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea

volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale și porturi.

Obiectivul general al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea și extinderea capacității de operare în portul Ovidiu în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri.

Proiectul “Modernizare și extindere capacitate de operare în portul Luminița”

Este un proiect este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Obiectiv Specific 2.4 – Creșterea volumului de mărfuri tranzitate prin terminale intermodale şi porturi.

Obiectivul general al proiectului este creșterea volumului de mărfuri tranzitate pe căile navigabile interioare prin modernizarea, reabilitarea şi extinderea capacităţii de operare în portul Luminiţa în vederea oferirii de condiții optime pentru transportul naval de mărfuri.

Florin Goidea a explicat importanța acestor proiecte.

„Cele două proiecte sunt foarte importante deoarece modernizăm două porturi. În cazul portului Ovidiu construim un port cu trei dane pe malul  stâng al Canalului Ovidiu- Năvodari.   Știți cum e, la fel ca și în portul Constanța, dacă faci infrastructură găsești și clienți care să vină. Sau sunt clienți care doresc să vină să opereze, dar atâta timp cât nu ai infrastructură, nu ai ce să le oferi, nu  vin să o opereze în zonele respective.

În portul Ovidiu, unde și așa este destul de aglomerat pe malul drept, se va face și pe malul stâng, iar cel de pe malul drept va fi reabilitat. Va fi alimentat cu apă energie electrică cu tot ceea ce este necesar. Iar în cazul Luminița, efectiv, se face o dezvoltare mare   a portului astfel încât să putem atrage clienți. Orice trafic în plus este benefic pentru noi. Canalul Dunăre Marea Neagră este vital pentru dezvoltarea atât a portului Constanța cât și pentru traficul de mărfuri. In contextul conflictului din Ucraina, traficul pe Canal a crescut cu 27%, iar 52% din mărfurile tranzitate sunt mărfuri ucrainene”.

Șeful Departamentului Proiecte Europene din cadrul Administrației Canalelor Navigabile, Moren Abdurefi, a afirmat că aceste proiecte vor fi finalizate în 2025.

„Extinderea și modernizarea porturilor Ovidiu și Luminița sunt foarte importante pentru Administrația Canalelor Navigabile pentru că generează trafic portuar. ACN are operatori care își desfășoară activitatea în cele două porturi. Din păcate, din surse proprii nu am reușit să acoperim modernizarea acestor porturi. Am profitat de oportunitatea finanțării din POIM, Programul Operational Infrastructură Mare, și am aplicat pentru modernizarea acestora. Ca valoare a finanțării, „Extinderea capacității de operare în portul Luminița” se ridică la 119 milioane de lei, cu TVA, iar „Extinderea și modernizarea portului Ovidiu” se ridică la 83 milioane cu TVA. Termenul de finalizare al lucrărilor, pentru portul Luminița este luna ianuarie 2025, iar pentru portul Ovidiu este iulie 2025”.

Prefectul Silviu Coșa a identificat mai multe aspecte pozitive în cadrul celor două proiecte.

“În ceea ce privește proiectele, sunt foarte importante din mai multe motive. Pe de o parte este vorba despre îmbunătățirea infrastructurii, fie că vorbim despre consolidarea malurilor, retehnologizări ale ecluzei, de creșterea capacității portuare, cu influențe pozitive asupra a ceea ce înseamnă calitatea serviciilor și a traficului de mărfuri pe Canalul Dunăre – Marea Neagră. Pe de altă parte, este vorba de un aflux de valută care intră în țară, cu efectele de rigoare asupra stabilității cursului valutar, pentru că în momentul de față suntem bine în România tocmai datorită stabilității cursului valutar”.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*