FOTO VIDEO Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor locuitorilor săi, Primăria Cernavodă amenajează câteva sute de noi locuri de parcare

Lucrări pentru realizarea unei parcări supraetajate în Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Într-o lume caracterizată de urbanizare accelerată, chestiunea parcărilor reprezintă o problemă acută cu care autoritățile se confruntă, indiferent de mărimea unui oraș. Cernavodă, cu propriile sale particularități și nevoi, nu face excepție. Orașul dunărean se confruntă cu o creștere a numărului de autovehicule în ultimele decenii, lucru ce pune la încercare atât infrastructura de parcare existentă, cât și autoritățile locale, aflate într-o cursă non-stop de găsire a unor soluții durabile și eficiente pentru a gestiona problema și a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Problema parcărilor reprezintă o preocupare permanentă pentru primarul Liviu Negoiță și pentru Consiliul Local Cernavodă. În momentul de față, în orașul nostru sunt aproape 16.000 de mașini înmatriculate, iar Cernavodă se dezvoltă, numărul lor este în continuă creștere, iar noi încercăm să identificăm locații noi pentru construirea și amenajarea de noi locuri de parcare”, a declarat viceprimarul Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

La sfârșitul verii, Primăria Cernavodă a semnat contractul pentru construirea primei parcări supraetajate din oraș, în zona blocurilor H2-H7 de pe strada Medgidiei, iar lucrările au și început.

„Este o parcare supraetajată, cu 102 locuri de parcare, accesul se va face cu barieră și cartelă pentru care se va plăti o sumă modică, astfel ca propietarii de autoturisme să-și poată rezerva locul, iar astfel vom putea să și amortizăm, în timp, investiția făcută”, a oferit detalii viceprimarul orașului Cernavodă.

Valoarea totală a investiției este de 8.588.899,51 lei (TVA inclus), întreaga sumă fiind suportată de la bugetul local al orașului.

Odată cu demararea lucrărilor, au existat și unele voci ale locuitorilor din zonă, nemulțumiți de disconfortul creat de o astfel de lucrare.

„Este drept că o mică parte a cetățenilor este deranjată de lucrările care se desfășoară, însă noi avem semnăturile a mai mult de jumătate dintre locuitorii din zonele unde demarăm aceste proiecte. Mai mult, este un proiect care aduce beneficii tuturor locuitorilor din această zonă.

Odată cu demararea lucrărilor, am identificat o țeavă de apă potabilă, din care erau pierderi de ani de zile, lucru ce punea în pericol fundația blocurilor din apropiere, care sunt construite pe un sol cu umplutură de loess. La fel, înlocuim toată rețeaua de apă și canalizare, veche de mai bine de 30 de ani și ajunsă într-o avansată stare de uzură, lucrări ce vin în sprijinul cetățenilor din această zonă”, a explicat viceprimarul Șerif Cîrjali.     

Această parcare supraetajată nu va rămâne singura din Cernavodă, autoritățile locale identificând deja alte două locații în oraș unde vor demara noi proiecte. În paralel, sunt deja în lucru amenajări de noi parcări la nivelul solului.

Am identificat alte două locații, una în cartierul Columbia, una în zona Încălzire, unde vom demara proiecte pentru construirea de noi parcări supraetajate, care să vină în întâmpinarea nevoilor locuitorilor din zonele respective. În afara acestora, continuăm să amenajăm și parcări la nivelul solului, precum cele avute în vedere de proiectele demarate pe str.Panait Cerna și pe str.Liliacului”, a amintit viceprimarul.  

Un alt proiect ce are în vedere amenajarea de locuri de parcare pentru tiruri și autocamioane este aproape finalizat, la doar trei luni de zile după semnarea contractului. Este vorba despre parcarea agabaritică din zona Dane Agabaritice CNE, amenajată pe un loc viran, pe care localnicii aruncau resturile rămase după finalizarea unor construcții.

„Aici era o zonă în care erau depozitate inerte, un fel de rampă de gunoi pentru betoane, prefabricate și ce mai arunca lumea după realizarea unor anumite construcții. Lucrarea este terminată, mai trebuie trasată, vorbim despre o suprafață de 2500 metri pătrați, se vor realiza și două căi de acces, iar parcarea agabaritică va putea primi 17 tiruri, 17 autocamionete și opt pentru autoturisme. Deocamdată, trebuie să mai așteptăm câteva zile, pentru a lăsa betonul să se așeze, dar în perioada imediat următoare vom permite accesul”, a detaliat Șerif Cîrjali.  

În perioada următoare, autoritățile locale vor continua să caute soluții viabile pentru a mări numărul locurilor de parcare din oraș, beneficiile implementării unor asemenea facilități de parcare fiind de necontestat. Astfel, va crește confortul pentru șoferi, va fi îmbunătățită mobilitatea în interiorul orașului, se va reduce consumul de combustibil și, implicit, emisia de gaze cu efect de seră.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*