FOTO VIDEO Noua conducere a IPJ Constanța, la bilanțul primelor două săptămâni de activitate. Numărul infracțiunilor este în scădere, iar polițiștii acționează și pentru a verifica respectarea măsurilor din starea de alertă

Conducerea IPJ Constanța. FOTO Paul Alexe

Noua conducere a Inspectoratului Poliției Județene Constanța a susținut, vineri, o primă conferință de presă, în care noul inspector șef, comisarul-șef de poliție Constantin Adrian Glugă, a prezentat un bilanț al primelor două săptămâni de activitate (1-15 iulie 2020). Alături de acesta, s-au aflat adjuncții săi, comisar șef Mircea Vizitiu și comisar Marian Nucu. Numit interimar la conducerea IPJ Constanța, pe durata a trei luni, acesta a precizat că scopul său principal este de a aduce stabilitate în cadrul instituției.

Am găsit un colectiv de specialiști în munca de poliție, am avut mai multe discuții și împreună sper să facem totul pentru ca lucrurile să meargă bine pentru cetățenii județului Constanța, cărora să le asigurăm un climat de liniște și siguranță, a spus noul șef al poliției de la malul mării.

Referindu-se la numărul mare de recente schimbări în organigrama de conducere a inspectoratului, Constantin Adrian Glugă a precizat că, în majoritatea cazurilor, a fost vorba despre decizii personale ale ofițerilor în cauză.

Este vorba despre decizii personale, pe care nu le comentez, nu cred și sper că nu este vorba despre altceva. Personal, îmi doresc ca sistemul să se stabilizez cât mai repede, astfel încât să ne putem desfășura activitatea în condiții normale, a spus șeful IPJ.  

În prezent, IPJ Constanța se confruntă cu un deficit de personal (24%), în special în rândul agenților de poliție (22%), însă există o colaborare bună cu Jandarmeria și Poliția de Frontieră, iar pe durata sezonului estival sunt detașați pe litoral, de la inspectoratele din țară, un număr de 182 de polițiști.

În această perioadă, în contextul activităților de combatere și prevenire a răspândirii noului coronavirus, dispozitivele de siguranță publică și patrulare au o prezență activă, la vedere, în stradă, astfel încât să se poată interveni cât mai rapid și eficient la sesizările venite din partea cetățenilor. Schimbarea de la vârful conducerii IPJ Constanța a coincis, practic, și cu deschiderea sezonului estival, numărul turiștilor veniți pe litoral atingând vârfuri de sezon de la o săptămână la alta.

Dispozitivele noastre aflate pe teren acționează permanent pentru a se asigura că sunt respectate măsurile prevăzute pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Acționăm în contextul prevenirii încălcării măsurilor prevăzute în lege. Avem în vedere cluburile și terasele, unde am discutat cu operatorii economici și cu organizatorii de evenimente pentru respectarea regulilor și asigurarea condițiilor necesare”, a explicat Constantin Adrian Glugă. El a mai punctat că, până în prezent, nu există niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus în cadrul instituției pe care o conduce.

Un subiect sensibil și, în același timp, o provocare pentru polițiștii constănțeni este cel al diverselor evenimente cu public organizate în diverse locații de pe litoral, vizate fiind cluburile “de fițe” din zona de nord a stațiunii Mamaia, dar și câteva locații din Vama Veche. Chiar în acest weekend, în Mamaia Nord, este programat un eveniment la care se anunță un număr mare de participanți.

Am purtat discuții cu organizatorul și sperăm ca totul să se desfășoare cu respectarea prevederilor legale. Este un eveniment la care vor putea participa maxim 500 de persoane, în aer liber, cu acces controlat și locuri pe scaune. Vom monitoriza situația de la fața locului, a ținut să precizeze inspectorul șef. Nu avem un plan de amenzi, dar vom sancționa contravențional încălcările repetate ale legii, indiferent dacă este vorba despre organizatorii de evenimente sau de participanții la aceste evenimente, a mai spus acesta.

Statistic vorbind, în perioada avută în vedere, comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, numărul infracțiunilor judiciare a scăzut, însă sunt și două excepții, Mamaia și Vama Veche.

“A scăzut nivelul infracțiunilor și vreau să subliniez faptul că nu am înregistrat niciun caz de infracțiune cu violență și nici un caz de tâlhărie, ceea ce este important pentru noi”, a spus Constantin Adrian Glugă.

Astfel, pe linie de ordine publică, au fost înregistrate 694 de intervenții la apeluri directe sau prin 112, fiind soluționate 131 de situații conflictuale. În cadrul acțiunilor de combatere a comerțului stradal neautorizat și a faptelor cu violență, polițiștii constănțeni au constatat un număr de 26 de infracțiuni, fiind aplicate 467 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 220.809 lei. În ceea ce privește acțiunile pe linie de poliție judiciară, au fost efectuate 56 de cercetări la fața locului, în cadrul a 15 acțiuni, soldate cu constatarea a 14 infracțiuni și prinderea a 14 infractori. Deasemenea, au fost identificați doi dispăruți și reținuți doi urmăriți. În total, au fost rezolvate 96 de dosare, dintre care 41 cu autor cunoscut și 55 cu autor necunoscut.

În privința investigațiilor efectuate pe linia combaterii criminalității economice, au fost verificate 70 de societăți comerciale de pe litoral, constatându-se opt infracțiuni și fiind aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 168.500 de lei.

În fine, în cadrul activităților întreprinse pe linie de poliție rutieră, în intervalul menționat au avut loc 23 de accidente rutiere, dintre care unul grav. Din fericire, nicio persoană nu a decedat, doar una fiind rănită grav, iar 27 având leziuni ușoare. Intrarea în sezonul estival s-a făcut simțită, cu creșteri semnificative la toți indicatorii, comparativ cu perioada 15-30 iunie 2020.

Astfel, numărul sancțiunilor contravenționale aplicate a crescut de aproape patru ori, de la 481 la 1895. Deasemenea, s-a dublat numărul permiselor de conducere reținute (de la 100, în luna iunie, la 223 în perioada avută în vedere, din luna iulie), iar numărul certificatelor de înmatriculare reținute a crescut de la 66 la 74. În schimb, aglomerația pare să fi stăvilit pofta de viteză a unor conducători auto, fiind consemnate 462 contravenții pentru nerespectarea limitei de viteză, față de 724. Nu în ultimul rând, au fost avuți în vedere și pietonii nedisciplinați, în prima jumătate a lunii iulie fiind sancționate 80 de persoane, față de doar opt, în a doua jumătate a lunii iunie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*