FOTO VIDEO Lucrările la stadionul din Cernavodă avansează în ritm alert. Echipele de muncitori sunt la faza cea mai dificilă a proiectului, cea a realizării tribunei și a vestiarelor

Lucrări la stadionul din Cernavodă. FOTO Paul Alexe

Avansează lucrările la stadionul orașului Cernavodă, în ritm alert. Muncitorii au ajuns la momentul construcției tribunei, unul dintre cele mai importante repere ale întregului proiect. Inginerul Marius Pelin explică:

“Lucrarea cea mai importantă din tot proiectul este tribuna cu vestiare. Tribuna este acum, se va turna săptămâna viitoare cota zero și după aceea o să înceapă pentru planșeu și zidăriile pentru vestiare și … Va forma tribuna, se va vedea. Acum de abia a ieșit din pământ, cum s-ar spune.

Până acum în tribună au intrat 60 de tone. Șaizeci de mii de kilograme de fier; betonul este 25-30 ca și clasa de beton. Urmează pardoseala, cota zero, care va fi cu termosistem sub ea, cu folie, peste se vor turna cadrele, stâlpi, grinzi și după aceea se va face zidăria, peste cota zero” spune Marius Pelin.

Administrația Publică Locală a alocat pentru acest obiectiv de investiții suma de aproximativ 10,6 milioane lei, iar lucrările au început în primăvară. Este un obiectiv de investiții major al orașului: se întinde pe o suprafață de 17.770 de metri pătrați, iar modernizarea lui presupune atingerea unei capacități de 721 locuri pentru spectatori. Șapte locuri vor fi dedicate spectatorilor cu dizabilități, iar 14 locuri vor fi de protocol. Stadionul de fotbal va avea sistem de irigații, instalație nocturnă, pistă de atletism (3.106 mp), 41 de locuri de parcare pentru autoturisme și 2 locuri special amenajate pentru autocare. În acest fel emblema orașului renaște.

“Stadionul ideal era și a fost emblema orașului. Toată lumea, și eu de copil, știam de stadion, era singurul stadion din Cernavodă. Aveam o echipă foarte bună de fotbal, toată lumea venea, toată Cernavodă venea, era un spectacol, veneau la meciuri. Într-adevăr este emblema orașului, este un proiect foarte frumos, vom avea 700 de locuri, va fi cu nocturnă, nocturnele se vor monta acum, și într-adevăr va fi un stadion la standarde înalte”, spune viceprimarul Șerif Cârjali.

Acum s-a ajuns cu construcția la tribună, care e prevăzută din proiect cu funcțiuni specifice și pentru fotbal dar și pentru competițiile atletice. Tribuna oficială va fi prevăzută cu vestiare pentru 2 echipe, dușuri și grupuri sanitare pentru sportivi, cabinet medical, vestiar pentru arbitri, spații tehnice, toalete pentru public, spații pentru depozitare, instalație nocturnă, sistem de iluminare artificială a incintei, sistem de supraveghere video, precum și sistem de sonorizare și adresare publică.

Clădirea va fi cu parter, tribuna va fi pe exterior 700 de locuri mai puțin intrarea unde se vede intrândul acolo, vestiarele sunt în spate și peste tribună în două treimi din toată tribuna va fi copertină metalică” explică inginerul Marius Pelin.

“Vom juca fotbal pe stadion, dar într-adevăr avem și o pistă de atletism. Nu este omologabilă, așa că vom face la celălalt stadion și 6 piste care vor fi omologabile pentru competiții. Acesta va avea doar două piste pentru cetățenii din Cernavodă care vor să vină să alerge pe stadion. În rest se va juca fotbal pe stadionul acesta și copiii bineînțeles pot să joace o miuță, deci va fi deschis pentru toată lumea. Este un stadion pentru cernavodeni” spune viceprimarul Șerif Cârjali.

Până acum s-a așternut stratul de piatră spartă, s-a montat armătura de fier și s-a făcut radierul până la capăt. Vor fi și patru stâlpi de nocturnă și dotări moderne. Concluzionând: o mică bijuterie.

“Până la sfârșitul lui octombrie tribuna va fi ridicată și cu arhitectură, mai puțin finisajele, și gardul se va închide și vor începe rețelele. Probabil pe undeva pe la mijlocul anului viitor o să fim gata cu totul. Am trecut de toate dificultățile, a fost pe o dispoziție de șantier, s-a trecut peste, ne-a mai îngreunat puțin ca și timp dar s-a trecut și aici a fost. Asta-i lucrarea cea mai de anvergură, din tot proiectul” explică inginerul Marius Pelin.

Echipa locală de fotbal CS Axiopolis Cernavodă evoluează în liga a treia, însă clubul are și o secție de atletism la care performează câțiva tineri sportivi de mare perspectivă. Accesul cu mașina la stadion se va face atât din strada Medgidiei, cât și din stradă Canalului, iar accesul pietonal se va face din zona Parcului Central.

“Dacă stăm și calculăm 4 milioane anual se dă la sport, va dați seama că primaria a încurajat sportul de masă. În loccopiii să stea să joace pe facebook și pe telefon, am creat un sport de masă unde avem aproape toate secțiile, începând de la șah până la handbal; ce să zic, toate toate secțiile. Într-adevăr, a încurajat sportul domnul Negoiță și sperăm și în continuare să fie la fel” spune vicerimarul din Cernavodă, Șerif Carjali.

La proiectarea noului stadion din Cernavodă s-a ținut cont de mai multe cerințe specifice unei astfel de construcții. Viitoarea construcție trebuie să aibă structuri prietenoase pentru oameni care să ofere siguranță și confort. În același timp, stadionul va trebui să se încadreze frumos, din punct de vedere arhitectural în peisajul urban și să se integreze armonios cu cartierele din jur.  După o viață celebră în care a găzduit meciuri de fotbal importante, concerte, spectacole și cenacluri, bătrânul stadion a intrat în istorie. Cedează locul urmașului său care va fi mai mare, cu mai multe funcțiuni și adaptat vremurilor moderne. Termenul maxim de execuție al acestui obiectiv de investiții este de 18 luni, însă constructorul speră că nu va dura atât.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*