Biserica din Peștera, veche de 120 de ani, va fi reabilitată și va avea în curând și o clopotniță

Biserica din Peștera, veche de 120 de ani, va fi reabilitată și va avea în curând și o clopotniță, FOTO Primăria Peștera

Primăria Peștera este aproape de a finaliza lucrările de construcție a unei clopotnițe la Biserica ce poartă hramul „Nașterii Maicii Domnului” din comună, un proiect ce a debutat în urmă cu trei ani și care mai prevedea construirea unei capele și împrejmuirea lăcașului de cult pe cele patru laturi.

„Inițiativa a apărut în urmă cu aproximativ opt ani, încă de pe vremea mandatului primarului Valentin Vrabie, care, împreună cu preotul paroh Viorel Mihăilă și Consiliul Local Peștera, propunea proiectarea obiectivului de investiții <<Construcție capelă, clopotniță și împrejmuire – parohia Peștera>>. Pentru că atunci nu au existat bani suficienți și, în plus, s-a ales să fie realizate lucrările necesare la celelalte biserici de pe raza comunei, proiectul a fost amânat timp de mai mulți ani, până în 2019. Investiția, finanțată integral de la bugetul local, presupunea construcția unei capele, cuprinzând spații pentru servit masa, magazie, birou, cameră mortuară, grupuri sanitare, construcție finalizată în 2020”, a explicat primarul comunei Peștera, Nicoleta Vrabie.

Autorizația de construire a fost prelungită cu încă un an, pentru realizarea lucrărilor rămase la clopotniță și la gardul de împrejmuire, iar acestea au debutat la începutul lunii iunie.

„În cadrul acestui proiect este prevăzută construcția clopotniței, pentru care lucrările au fost demarate în data de 7 iunie, precum și împrejmuirea pe cele patru laturi. Clopotnița va avea 13 metri înălțime, într-unul din picioarele clopotniței se vor amenaja scările, iar în celălalt lumânărarul. Din păcate, costurile au crescut destul de mult din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Fondurile alocate sunt de aproximativ 400.000 de lei”, spune Nicoleta Vrabie.

Biserica din Peștera, veche de 120 de ani, va fi reabilitată și va avea în curând și o clopotniță, FOTO Primăria Peștera

Autoritățile locale și-au îndreptat mai întâi atenția către lăcașurile de cult din celelalte localități de pe raza comunei, iar biserica din Peștera a fost lăsată la urmă pentru că este cea mai mare și are nevoie și de cele mai multe lucrări de consolidare.

„Biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din localitatea Peștera are o vechime de peste 120 ani și prezintă multiple deteriorări interioare și exterioare. Necesită o reabilitare completă a structurii, a acoperișului și a picturii, pe care le vom susţine financiar în viitor”, a promis primarul Nicoleta Vrabie.

În timpul acestor lucrări a fost descoperită și o piatră ce poartă o inscripție cu privire la fondarea satului Peștera:

„Anul erei krestine 1893, lokuitori romani veniti din tara mama si stabiliti in Dobrodje, am ridicat cesta piatra ka amajj de rekunostinta si eterna memoria pentru fondarea satului Pestera pe teritoriul komuna Mamut Kuiusuu, gratie starinta si protektiunea lui Dimitri Margaritesku, subprefektul Plasa Mejdia si ku bunavointa a dlui kolunel Nikolai Kirijesku, prefektul judetul Kostanta, ianuarie”.

A fost descoperită și o piatră ce poartă o inscripție cu privire la fondarea satului Peștera

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*