FOTO VIDEO Primarul Petre Urziceanu oferă motive tinerilor să nu mai plece din localitate. Investiții în cultură și sport, realizate de Primăria Negru Vodă

Casa de Cultură din Negru Vodă. FOTO Paul Alexe

Încă de la preluarea primului său mandat la conducerea administrației publice locale din orașul Negru Vodă, primarul Petre Urziceanu și-a propus să facă din cel mai mic oraș al județului un loc din care tinerii să nu mai fie tentați să plece. Într-un oraș cu o populație de aproape 6.000 de suflete, în mare parte îmbătrânită, cu mulți dintre cei în putere plecați departe de casă în căutarea unui trai mai bun, Petre Urziceanu a înțeles că singura șansă de a oferi un viitor mai bun comunității pe care o păstorește este reprezentată de investiția în tânăra generație.

Un mod eficient de a ridica atractivitatea orașului pentru cei tineri este, evident, strategia administrației publice locale de modernizare a lăcașelor de cultură, a locurilor în care locuitorii orașului să-și poată petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut, parcuri și zone verzi, precum și a bazelor sportive.

„Administrația publică locală acordă o atenție deosebită copiilor și tineretului, iar asigurarea unui cadru optim de desfășurare a activităților culturale a devenit, astfel, o prioritate”, a declarat, pentru Constanța News, primarul Petre Urziceanu.

Casa de Cultură din Negru Vodă, localitatea care l-a dat României pe marele caricaturist și epigramist Alexandru Clenciu, ajusese într-un stadiu avansat de degradare.

Casa de Cultură din Negru Vodă nu mai beneficiase de lucrări de reparație de mai bine de 12 ani și, din această cauză, ajunsese la un anumit grad de degradare, care nu mai permitea desfășurarea evenimentelor culturale. Aici se desfășoară tot ce înseamnă act cultural în Negru Vodă, aici facem premierile celor mai merituoși elevi, de aceea am considerat necesar ca și această locație să arate cât mai bine, a explicat primarul constănțean.

Demarate în luna decembrie a anului trecut, lucrările au avansat cu rapiditate și, peste mai puțin de o lună, orașul Negru Vodă va beneficia de o Casă de Cultură… în haine noi, toată investiția fiind realizată cu finanțare de la bugetul local! Au fost executate lucrări de reparație generale, începând de la acoperiș, cu partea de anvelopare, zugrăveli exterioare, refacerea intrărilor, schimbat gresia la intrări, deoarece era degradată și prezenta pericol de alunecare. Au fost refăcute spațiile sanitare și zugrăvite spațiile interioare. Lucrarea se va încheia în maxim o lună de zile, mai urmează să schimbăm partea de mochetă și tot ce înseamnă scena”.

Un alt proiect important, care a schimbat complet fața urbei, este cel prin care o zonă insalubră de la marginea orașului (pe strada Silozului), întinsă pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați, a fost transformată, cu ajutorul unui program finanțat din bani europeni, într-un parc uriaș, cu care puține comunități din județ se pot lăuda. Verdele a luat locul griului, molozul a fost înlocuit de întinderi mari de gazon, demne de cele mai elevate terenuri de golf, iar locuitorii orașului, de la cei mai mici la seniori, au acum un loc ideal de relaxare.

Aici au fost trei loturi de teren, teren degradat, teren pe care se aflau niște construcții ale fostei ITSAIA, mormane de moloz și de gunoi, iar în unul dintre capete era un loc de joacă, cu mobilier uzat, vechi de acum 30 de ani. Pe primul lot am amenajat un teren de minifotbal și un foișor, în cel de-al doilea lot avem un ansamblu, loc de joacă, și teren gazonat, cu băncuțe, cu foarte multe flori, unde copii se pot juca, iar cei care doresc se pot relaxa. În cel de-al treilea lot sunt două foișoare, cu mese de șah la interior, avem mese de tenis de masă, un alt spațiu de joacă foarte mare pentru copii, de asemenea cu gazon, băncuțe, țâșnitori cu apă potabilă și rasteluri pentru biciclete, a făcut o prezentare rapidă, primarul Petre Urziceanu.

Trebuie spus că parcul beneficiază de supraveghere video, 24 de ore din 24, iar întreaga suprafață este irigată subteran, cu ajutorul unui sistem computerizat. Valoarea investiției este de 820.000 de euro, la care primăria a contribuit cu doi la sută, restul fiind fonduri europene nerambursabile. În același proiect a fost inclus și un al patrulea lot, pe strada Cerchezului, unde a fost reabilitat un mic părculeț destinat copiilor de vârstă preșcolară.

Inițial, părculețul a fost realizat de către o fundație din Irlanda, la începutul anilor 90, fiind un cadou pentru copii de la căminul pentru copii cu probleme speciale din oraș. Din păcate, mai bine de două decenii, nimeni nu a avut grijă de acest părculeț, care a ajuns într-o stare de degradare avansată, fiind un pericol pentru copiii care mai veneau pe aici. Fiind o zonă centrală, cu multe blocuri și case în apropiere, am gândit să o redăm tinerelor familii care să-și poată aduce copiii să se joace. Am înlocuit mobilierul stradal, am dotat locul cu mai multe facilități de joacă pentru cei mici și astfel am readus la viață această zonă a orașului, a mărturisit Petre Urziceanu.

Printre prioritățile edilului din Negru Vodă se numără și sprijinirea activităților sportive. Autoritatea publică locală este conștientă de rolul sportului în comunitate, de faptul că acesta poate inocula tinerilor valorile onestității și respectului reciproc, ale toleranței, dar și de rolul profilactic, o populație care petrece mai mult timp pe terenul de sport fiind una care pășește mai rar pragul cabinetului medical.

Fotbalul, un sport foarte îndrăgit de către comunitate și cu o tradiție îndelungată în orașul din sudul județului, dispăruse din “peisaj”, echipa se desființase, iar vechiul teren arăta deplorabil.

Terenul de joc era, practic, impracticabil. Între diagonalele terenului aveam o diferență de nivel de doi metri, iar suprafața de joc era un tăpșan de pământ bătătorit, a rememorat Petre Urziceanu. Evident, primul lucru pe care l-am făcut a fost să aducem terenul de joc la cota zero, să eliminăm panta. Am adus peste 2000 de metri cubi de pământ, am nivelat totul, am ridicat un mal de pământ pe partea dinspre câmp, pentru opri vântul și pentru a pregăti locul unde ne gândim să ridicăm o tribună pentru 400 de oameni. Suprafața de joc a fost însămânțată cu gazon natural, puteți vedea că arată impecabil, avem instalație de irigat, avem și un tractoraș pentru tuns gazonul, vestiarele au fost reabilitate, totul cu bani de la bugetul local, a povestit primarul.

De remarcat faptul că și strazile adiacente stadionului au fost asfaltate, în trecut acestea fiind de pământ, astfel că accesul la stadion era practic imposibil în zilele în care ploua și totul în jur se transforma într-o… mare de noroi.

În prezent, echipa de fotbal a orașului activează în liga a cincea, dar are drept obiectiv promovarea în eșalonul imediat următor. Sunt băieți din comunitate, echipa este sprijinită de familiile jucătorilor, de prieteni, apropiați, fiecare meci este o sărbătoare locală. N-am fi dorit să promovăm încă din acest sezon, dar a venit pandemia și campionatul a fost întrerupt. Așteptăm să vedem cum se vor desfășura lucrurile în viitorul sezon, când ne dorim să promovăm, a expus primarul Petre Urziceanu ambițiile de viitor ale fotbalului din Negru Vodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*