FOTO VIDEO Litoralul românesc, gol de 1 Mai. Coronavirusul a reușit să oprească în loc turismul și să alunge vizitatorii

Plaja din Vama Veche a fost pustie de 1 Mai. FOTO Adrian Boioglu

O zi de 1 Mai atipică pentru litoralul românesc. Jurnaliștii Constanța NEWS au luat la pas litoralul de la sud la nord pentru a documenta ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria turismului recent.

Prima oprire: Vama Veche. Punctul vamal Vama Veche, mai exact. Pe acolo, la 1 mai 2019 au trecut peste 6000 turiști. Anul acesta, în același interval – mai puțin de 80 persoane au traversat granița cu Bulgaria. De menționat este și faptul că toți cei care au intrat sau au ieșit din România pe la Vama Veche sunt șoferi de camioane și TIR-uri. Turiștii nu sunt văzuți cu ochi buni nici de autoritățile bulgare, nici de cele de la noi din țară.

Chiar dacă valorile de trafic erau de 100 ori mai mici, polițiștii de frontieră spun că un control obișnuit durează acum mai mult. Șoferii trebuie să explice foarte clar de unde vin, care a fost traseul, ce transportă, iar mașinile sunt verificate cu mare rigurozitate.

La câțiva kilometri distanța se întinde plaja din Vama Veche. De 1 Mai, zona era împânzită de corturi, muzică, iar barurile și terasele erau înțesate de turiști. Nu și la 1 Mai 2020. Totul este închis. Singurele persoane care puteau fi zărite pe principala arteră către mare erau niște muncitori care reparau acoperișul unei pensiuni.

“Au venit turiștii în Vamă”, mărturisește un tânăr vânzător la un magazin alimentar. “Au venit, dar stau mai mult ascunși. Sunt cei cărora le place Vama și vin an de an, așa că nu au ratat nici acest 1 Mai”.

Polițiștii și jandarmii sunt singurii care mai circulă pe malul mării. Patrulează prin zonă pentru a se asigura că petrecăreților nu li se face brusc chef de o baie în mare. De altfel, pe drumul spre sudul litoralului ai ocazia să fi oprit de cel puțin 6 echipaje de poliție între Constanța și Vama Veche.

“Avem peste 1200 forțe de ordine – polițiști, jandarmi și militari care verifică respectarea distanțării sociale. Amenzile, pentru cei care nu respectă aceste reglementări pornesc de la 2000 lei și merg până la 10.000 lei. Ele sunt valabile și pentru gratargii”, explică Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Ceva mai la nord, Costineștiul nu face notă discordantă. Terasele și barurile de pe artera principală a stațiunii – cea dintre debarcader și plajă – au obloanele trase. Proprietarii de pensiuni și terase din celebra stațiune a tineretului nici măcar nu și-au bătut capul să dea jos lemnele care acoperă geamurile. Totul arată ca într-un oraș fantomă. Câini aproape sălbăticiți sunt singurele ființe care se mai aud pe aleile din stațiune.

La Eforie timpul pare că s-a oprit în loc. Primăria a început – dar nu a terminat – lucrările de amenajare a străzilor din stațiune. Strada paralelă cu marea este deja asfaltată, dar se lucrează la sensurile giratorii, trotuare și corpuri de iluminat. Pe plajă, o singură familie din localitate a ieșit să facă puțină mișcare.

Mamaia este la fel de pustie ca și sudul litoralului. Dacă până ieri mai vedeai echipele de muncitori, de 1 Mai nici acestea nu și-au făcut apariția. Nisipul suflat de vânt a ajuns pe aleea de lângă plajă și lipsa oamenilor a făcut ca în zonă să fie mai mulți pescăruși. Telegondola nu fucționează, terasele nu au fost renovate, cluburile sunt închise, iar hotelurile par case bântuite.

Oamenii care lucrează în turism pe litoral simt din plin lovitura pandemiei. Într-o minivacanță de 1 Mai cheltuielile turiștilor depășeau un weekend de vârf de sezon. Dar acest 1 Mai nu a văzut turiști. Litoralul are capacitatea de a învia rapid la început de sezon, așa că ridicarea restricțiilor ar putea să reînvie toate aceste locuri în doar două săptămâni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*