FOTO VIDEO La Cumpăna, parteneriatul dintre administrația publică locală și o organizație non-profit pune acoperiș deasupra capului pentru două familii aflate în dificultate

Voluntarii construiesc locuințe pentru două familii din Cumpăna. FOTO Paul Alexe

Timp de cinci zile, la Cumpăna, aproximativ 60 de voluntari participă la acțiunea organizată de Habitat for Humanity România, organizație non-profit prezentă încă din anul 1996 în țara noastră. În această perioadă, Habitat for Humanity România s-a implicat în  construirea și reabilitarea de locuințe destinate persoanelor cu venituri reduse, misiunea declarată a organizației fiind aceea de a oferi un loc decent de viață celor care au nevoie de o casă și care n-au avut niciodată o locuință sigură și decentă.

De altfel, nu este prima prezență în comuna constănțeană a voluntarilor Habitat for Humanity România, parteneriatul cu primăria comunei Cumpăna fiind demarat încă din anul 2006. La ultima acțiune, în urmă cu trei ani, au construit opt case în cartierul Big Build, locul în care, acum, a început construcția, de la zero, a două noi locuințe.

“Obiectivul pentru cele cinci zile este de a ridica două locuințe, pentru două familii greu încercate de viață, una din Cumpăna, cealaltă din Constanța. Sunt locuințe din lemn, cu suprafețe de aproximativ 50 mp, apartament cu două camere, respectiv 35 mp, garsoniera. Suntem în Cumpăna de mai mulți ani, de-a lungul timpului am construit mai multe locuințe, chiar puteți vedea, sunt peste 60 de oameni care acum locuiesc în locuințe construite de noi de-a lungul timpului, a explicat, pentru CTnews, directorul național al organizației, Roberto Pătrășcoiu.

Evident, misiunea voluntarilor Habitat for Humanity România ar fi mult îngreunată, dacă nu chiar imposibil de realizat, fără sprijinul venit din partea partenerilor, indiferent dacă vorbim despre autorități publice locale, sponsori, specialiști în construcții și simpli voluntari, oameni de diverse profesii, care își dedică câteva zile din viață pentru a veni în ajutorul semenilor mai greu încercați de viață.

Oameni minunați, oameni cu suflet, oameni care au învățat să dăruiască din ceea ce au agonisit în viață. Oameni care deși nu sunt de specialitate constructori, i-ați văzut practicând voluntariatul pentru semeni de-ai lor pe care nu i-au cunoscut. Au venit la Cumpăna datorită existenței parteneriatului dintre administrația publică locală și Habitat for Humanity România. Un parteneriat început în anul 2006, an în care am pus bazele acestui mod de a construi, simplu, decent, sănătos, pentru locuitorii comunei Cumpăna care au nevoie de un acoperiș deasupra capului, a declarat și primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Primele zece case construite ca urmare a parteneriatului dintre Primăria Cumpăna și Habitat for Humanity România au fost date în folosință în anul 2008, iar acum, în zonă, locuiesc 22 de familii beneficiare ale acestui program.

Primăria a concesionat terenul pe care s-au construit casele, a pus la dispoziție infrastructura, apă, canalizare, gaze naturale, electricitate, drumurile. Am amenajat și un loc de joacă pentru copii. Familiile acestea locuiesc în imediata apropiere a campusului școlar, a grădiniței, putând să beneficieze de infrastructură educațională.

Tot acolo se construiesc locuințele pentru tineri, tip ANL. Acum sunt în construcție 68 de apartamente, lângă celelalte 128 existente, apartamente destinate familiilor tinere, care să dea naștere copiilor, cărora noi, administrația publică locală, trebuie să le oferim tot ceea ce este frumos, civilizat, pentru o viață în siguranță, a mai spus Mariana Gâju.

Printre cei 63 de voluntari aflați în aceste zile la Cumpăna, se numără și Denisa Radu, o tânără aflată la prima experiență de acest gen și care, în viața de zi cu zi, lucrează în marketing. De altfel, pentru a lua parte la această acțiune, Denisa și-a luat câteva zile de concediu, dar mărturisește că experiența este una fascinantă.

Îmi amintește de perioada copilăriei, când mergeam la țară, la bunici, și ajutam la treburile casei, însă acum este pentru prima oară când particip la un proiect de construcții. Este o experiență fascinantă! Ieri, când am venit în prima zi, era doar temelia, iar până la prânz construcția deja începuse să prindă formă, iar seara aproape vedeai forma, vedeai ferestrele, mărturisește, entuziasmată, tânăra.

Este un sentiment nou, sentimentul că faci ceva palpabil, nu stai la un laptop să muți cifre dintr-un document în altul, adaugă Denisa, pentru care experiența participării la acest proiect este una cu totul inedită.

Este interesant că deși nu ne cunoaștem, eu am venit cu un grup de patru prieteni, colaborăm ca și cum ne-am știi de o viață, e senzația asta de apartenență la comunitate și ne dorim să terminăm în cele cinci zile cele două case pe care le construim. Mai mult, este o experiență extrem de diferită, în viața de zi cu zi nu muncesc fizic, cred că majoritatea celor prezenți aici suntem în situația asta, suntem oameni care lucrează în birou, mai adaugă Denisa.

Printre voluntarii prezenți pe micul șantier de la Cumpăna se află oameni cu suflet mare, veniți din toate colțurile țării, dar și localnici, beneficiari ai proiectelor finalizate deja la Cumpăna.

“Nu este ușor să găsești oamenii aceștia cu inimă mare, voluntarii, care vin de peste tot, sunt și din Cumpăna, și din Constanța, și de la București, din țară și străinătate. Trebuie să găsim și specialiștii care să ne ajute la proiect, de la arhitecți până la muncitorii care îi ghidează pe voluntari. Este greu, provocator, dar este foarte frumos, pentru că știi că la finalul zilei, niște familii, niște copii, vor avea un acoperiș deasupra capului și chiar vor avea un viitor mai bun, spune directorul național Habitat for Humanity România, Roberto Pătrășcoiu.

Însă, pentru ca visul acestor familii încercate de viață să prindă contur a fost necesară implicarea unor parteneri de proiect, cei pe care, în mod obișnuit, îi numim sponsori. De această dată, implicarea vine din partea Hilti România, care sprijină proiectul printr-o donație de unelte și echipamente necesare la construirea caselor, alăturându-se și cu o consistentă echipă de voluntari, angajați ai firmei, veniți din toată țara.

Compania noastră activează în industria construcțiilor, însă noi ne dorim ca oamenii noștri să fie implicați în sprijinirea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Pentru noi, aceasta este o oportunitate perfectă de a avea un team-building și de a contribui cu ceva pentru comunitate.

Suntem aici de două zile și este o experiență fantastică pentru fiecare dintre noi și suntem fericiți să fim parte a acestui proiect. Astăzi, suntem aici cu 25 dintre cei 125 de oameni pe care îi are echipa noastră în România, este pentru prima oară când participăm la un astfel de proiect în România și sperăm să continuăm și în anii viitori, a declarat Yves VanDenKieboom, General Manager – Hilti România.

Trebuie menționat că locuințele realizate la Cumpăna vor fi construite după un proiect pilot, obținut în urma concursului de arhitectură „Acasă pentru umanitate”, dezvoltat de Habitat for Humanity România, în vara anului trecut.

Proiectul presupune o locuință redimensionată și recompartimentată pentru a avea o eficiență ridicată a spațiului, cât și un cost de construcție mai scăzut decât cel actual. De asemenea, procesul a fost gândit astfel încât locuințele să fie construite de voluntari, într-un timp cât mai scurt (construire accelerată).

După implementarea proiectului pilot, dacă soluția de construire se dovedește a fi eficientă, există posibilitatea ca aceasta să fie standardizată și aplicată și în alte proiecte dezvoltate de Habitat for Humanity România, în mai multe regiuni ale țării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*