
SEAS 2025 începe joi, 10 iulie, iar ultima reprezentație a celei mai ample stagiuni estivale a artelor spectacolului este programată pentru 18 septembrie. A patra ediție a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2025, este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanţa, cu finanţarea generoasă (1 milion de euro) a Consiliului Judeţean Constanța, Este, potrivit organizatorilor, un proiect cultural de anvergură care transformă Constanţa într-o veritabilă scenà a artei vii, conectând publicul cu producţii de teatru, muzică, dans și performance de cel mai înalt nivel.
Directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, a prezentat în tradiționala, deja, conferința de presă principalele informații pentru cei care vor dori să participe la aceste evenimente intinse pe 11 săptămâni. Vor fi 80 de evenimente, peste 50 de teatre și companii teatrale, peste 1500 artiști. Cel puțin 12 locații din oraș sunt activate pentru acest eveniment. Locațiile principale sunt Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul de Vară Soveja, Sala Studio și Grădina Tomis. Apoi locațiile secundare, Zoom Beach, Delfinariul Constanța, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”, Hotel Continental-Forum, Grădina Bisericii armene, Cazinoul Constanța, Piața Ovidiu și Parcul Gării. Iar pe lângă spectacole de teatru și concerte, SEAStreet aduce spectacole de teatru stradal, pline de viață, acrobații, dans și momente de neuitat în inima Constanței.
„Peste 150 de voluntari elevi și studenți s-au inscris pentru a-și petrece lunile de vară alături de noi. Ne așteptăm la participarea a peste 100.000 de spectatori – constănţeni, turiști, iubitori de cultură din toată ţara și din străinătate. Peste 1500 de artiști și invitaţi speciali, printre care Istanbul State Symphony Orchestra, Teatrul Naţional București, Opera Nationalā București, Declan Donellan, Radu Afrim, Silviu Purcărete, Florin Piersic Jr., Ofelia Popii și mulți alţii vor fi prezenți la SEAS 2025”, a precizat Erwin Șimșensohn.
Ca în fiecare an, ediţia a patra vine cu premiere, între care se distinge parteneriatul cu Festivalul Internaţional „George Enescu”, unul dintre cele mai mari evenimente de muzică clasică la nivel mondial. Cea de a XXVII-a ediţie are loc între 24 august și 21 septembrie 2025, la București, si marchează 70 de ani de la moartea marelui compozitor i muzician român, George Enescu. Iar la această ediție SEAS 2025, Festivalul George Enescu participă cu patru concerte, la Cazinoul din Constanța, și o expoziție.
Finanțarea SEAS 2025 cu 1 milion de euro asigurată de Consiliul Județean Constanța par să o fi impresionat pe Cristina Uruc, președintele Festivalului Internațional George Enescu.
„Felicit autoritățile locale pentru implicare in cultura constănțeană. Fără aportul aportul lor, cultura nu poate să existe. Festivalul Internațional George Enescu este organizat sub inaltul patronaj al Președinției și este finanțat de Guvernul Românie. Este un festival care aduce 4000 de muzicieni. Cultura este privită uneori ca o cheltuială. Ei bine, nu este. Este o investiție în dezvoltarea societății. Suntem la primul parteneriat cu Constanța, un parteneriat de substanță pentru că impreună aducem aici patru concerte, patru evenimente care prezintă muzica universală și mai ales muzica lui George Enescu”.
Președintele CJC Florin Mitroi, prezent la conferința de presă, a dat asigurări că va ajuta Cultura cu tot ce este posibil, fiind un domeniu care aduce foloase județului Constanța:
„În mine aveți un prieten, aveți un partener. Vă mulțumesc în mod special, domnule director Șimșensohn, pentru implicare, determinare, pentru tot ceea ce ați făcut și veți face pentru cultură, pentru teatru în județul nostru. Voi susține cu tărie cultura, teatrul și tot ceea ce trebuie ca oamenii să trăiască în acest județ. Să simtă că trăiesc bine. Vă mulțumesc și vă doresc din suflet să iasă bine tot ceea ce v-ați propus și să mă mai invitați, că imi face plăcere. Încep deja să iubesc teatrul și cultura”, a spus președintele CJC Florin Mitroi.
Președintele turismului din Constanța și Mamaia, George Măndilă, a confirmat, la rândul lui, că orașul Constanța, „cel mai vechi din România”, merită să aibă evenimente culturale.
„Iar la anul, OMD Constanța Mamaia va contribui cu și mai multe evenimente culturale pentru că renumita noastră stațiune Mamaia va implini 120 de ani”, a anunțat, el, cu solemnitate.
Constantin Chiriac, preşedintele prestigiosului Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu a avut un mesaj de suflet:
„Vă doresc să ajungeți să aveți la Constanța un teatru național al Dobrogei, pe care il meritați cu asupra de măsură. De la Ovidius se face teatru la Constanța. Vă doresc să concurați cu succes, de asemenea, pentru o capitală culturală a Europei pe care il puteți face in parteneriat cu ce inseamnă litoralul și Delta. Din toată inima, mult succes și o bună cooperare acolo la malul mării!”
Iar Emil Pantelimon, managerul Corul Madrigal a anunțat că „la această ediție SEAS aducem in premieră spectacolul „Drumul Mătăsii, care a făcut legătura între Asia și Europa. Madrigalul va cânta alăuri de delfinii de la Delfinariul de la Constanța. Pe 15 august deschidem sărbătoarea la malul mării, în zori zilei, la răsărit de soare”.
Așadar, SEAS 2025 are un buget de 5,7 milioane de lei care inseamnă subvenția de la CJC, sponsorizări și venituri proprii (banii din spectacole), la care se adaugă 850.000 lei pentru secțiunea SEAStreet. Un total de peste 6,5 milioane de lei. Anul acesta biletele sunt intre 60 și 100 de lei, la evenimentele teatrale, și 120-160 la concertele din festivalul Enescu.
SEAS are deja spectatori pe care a reușit să îi fidelizeze, a subliniat Erwin Shimshenson:
„A fost primul an când deja din luna martie am primit e-mailuri din Oradea, din Cluj, care întrebau cand ne dați programul SEAS pentru că vrem să ne facem programul de concediu. Vor să își facă concediile in funcție de programul SEAS. Există și un grup de whatsapp SEAS 2025 al spectatorilor bucureșteni, care vin special pe litoral pentru spectacolele de teatru, schimbă informații despre cazare, masă, fac tranzacții cu biletele”.
Programul complet al evenimentelor artistice și informații suplimentare pot fi găsit pe site-ul seas.ro sau pe pagina de facebook a SEAS.
Ne vedem și pe DELTA TV – Televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud-Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Reportajele și emisiunile de calitate sunt pe www.deltatv.ro
Be the first to comment