Compania Oil Terminal a inaugurat vineri, 5 ianuarie, la Constanța, cel mai nou rezervor de combustibil, cu o capacitate record pentru România, 55.000 m³. Rezervorul circular cu diametrul de 60 de metri, are o înălțime de 18 metri, este prevăzut cu o cuvă de 10.000 mp și este acoperit cu un capac metalic flotant. Totalul investiției se ridică la circa 100 de milioane de lei, bani pe care Oil Terminal i-a obținut printr-un credit bancar. Deocamdată rezervorul nu este dat în folosință, ci află în perioada de probă.
La tăierea panglicii însă a fost prezent și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa companiei. După cum a afirmat ministrul, orice situație de criză aduce cu sine și oportunități, făcând referire la situația conflictului din Ucraina, care a mutat traficul comercial de produse petroliere și derivate cu precădere la Constanța.
Noua facilitate a Oil Terminal se află amplasată în Depozitul 4 Sud, al patrulea terminal de acest tip din Europa, ca suprafață și capacitate. De altfel, după cum a precizat directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, capacitatea de stocare de până acum a companiei era de 881.000 de metri cubi, volum care crește acum la 936.000 de metri cubi. Sporirea acestei capacități potențează și mai tare poziția României ca hub de profil la Marea Neagră, însă acesta nu este unicul avantaj pe care noua construcție îl aduce pentru Constanța.
„Unul dintre motivele pentru care am construit noul rezervor din Depozitul 4 Sud este acela de a muta capacitatea de stocare din depozitul Nord în afara orașului, pentru a putea folosi acest depozit (n.red – Depozitul Nord) pentru alte chestiuni. Și știți cu toții deja de contractul deja încheiat pentru cele 38 de hectare cu compania Iulius Estate. Un proiect de regenerare urbană cu foarte multe beneficii pentru comunitatea constănțeană”, a spus directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu.
Impresionat de randamentul și viziunea de care Oil Terminal dă dovadă în contextul crizei geopolitice de la Marea Neagră, ministrul Serbastian Burduja a avut doar cuvinte de laudă la adresa companiei, evidențiind totodată faptul că și alte companii cu capital majoritar de stat ar trebui să ia exmeplu și să pună la punct planuri de investiții care să ajute economia locală și națională.
„Am ținut să mă aflu la Constanța pentru această ocazie care înseamnă mai multe lucruri importante. Pe de-o parte înseamnă, pentru constănțeni, șansa de a-și reinventa comunitatea, într-o zonă centrală a orașului, printr-un proiect de regenerare urbană de o dimensiune fără precedent cred, la nivelul României, într-un parteneriat între o companie cu capital majoritar de stat, Oil Terminal și un dezvoltator privat, român, care va da Constanței o nouă față și vor pune orașul pe hartă efectiv pe tot parcursul anului, aceasta fiind viziunea acelei dezvoltări. Deci acest nou rezervor permite și face parte din acest plan de a muta capacități în sud, acolo unde nu interferează cu viața cotidiană a comunității și deci permite folosirea inclusiv a spațiului care a făcut deja obiectul unui acord cu compania Iulius, în scopul regenerării urbane”, a declarat Burduja, într-o primă fază.
Ministrul Energie nu putea face abstracție însă de semnificația nou-inauguratei investiții din punct de vedere economic, dar și ca un precedent pentru ceea ce se poate înfăptui în România. Facilitatea nou inaugurată reprezintă, pentru Oil Terminal, o șansă pentru dezvoltare, atragere de noi clienți și de a-și pune în valoare mai bine portofoliul actual. În egală măsură, creșterea capacității de stocare a combustibilului la Marea Neagră oferă și României o șansă de a-și crește cota, cel puțin la nivel regional, ca hub pentru comerțul cu produse petroliere.
„În al doilea rând și foarte important, ne-am obișnuit de ani de zile să vorbim despre potențialul Constanței, despre potențialul Portului Constanța și, sigur, despre potențialul Oil Terminal. Dumneavoastră aveți aici o tradiție îndelungată de peste 125 de ani și contextul care s-a creat prin conflictul din Ucraina, care a dat o nouă perspectivă Oil Terminal. Mă bucur și felicit conducerea companiei că a înțeles oportunitatea pe care o are pentru a puncta la nivel cu adevărat regional. De aceea, acest nou rezervor de 55.000 m³ înseamnă o șansă pentru companie să se dezvolte, înseamnă mandatul de a investi și este un lucru pe care mi l-am asumat de acum mai bine de șase luni, de când sunt ministru și am rugat să accelerăm aceste investiții. Cred că este o veste foarte bună că în România, iată, se finalizează mari proiecte de investiții înainte de termen”, a mai subliniat ministrul Energiei.
Construcția rezervorului care crește exponențial capacitatea companiei Oil Terminal de stocare a combustibilului avea inițial un termen de finalizare de 30 de luni, însă facilitatea a fost finalizată și inaugurată după doar 17 luni. De altfel, până la sfârșitul anului 2024, compania Oil Terminal își propune, de asemenea, să finalizeze modernizarea a două rezervoare adiționale din Depozitul 4 Sud, plus încă un rezervor de 10.000 m³, din Portul Constanța, în total trei astfel de facilități de stocare a combustibilului.
Pentru această din urmă investiție, proiectul se află în faza de licitație pentru aflarea constructorului, după cum a afirmat, vineri, directorul general al Oil Terminal.
Mai mult decât atât, strategia de diversificare a portofoliului celor de la Oil Terminal include construcția unui terminal de bitum, proiect care a suscitat deja interesul mai mult actori de top ai pieței de profil la nivel mondial, după cum a punctat Sebastian Burduja.
„Conducerea companiei va evalua ofertele primite și sunt șapte oferte din partea celor mai mari companii din lume din acest domeniu și cred că iar este o veste bună că România și Oil Terminal reușesc să atragă un asemenea interes. Deci acest plan de investiții la un nivel de ambiție fără precedent va da, într-adevăr, companiei și comunității o nouă perspectivă”, a mai ținut să spună ministrul Energiei.
Directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, a susținut declarațiile ministrului completând cu informația potrivit căreia:
„Ne aflăm într-o procedură de evaluare, anul trecut, în decembrie, au fost depuse opt scrisori de intenție ale principalilor jucători de pe piața de bitum. Înainte de Crăciun, aceste scrisori de intenție au fost materializate prin depunere de oferte de către șapte jucători și vreau să vă spun că vorbim de numărul 1 mondial și toți cei din acea zonă, jucători foarte importanți la nivel mondial. Acum ne aflăm în perioada de evaluare a ofertelor”.
Din spusele lui Sorin Ciutureanu, există șanse mari ca primele demersuri concrete pentru startul proiectului să fie făcute chiar în primăvara acestui an.
La inaugurarea noului rezervor cu o capacitate colosală de 55.000 m³ a asistat și primarul orașului Constanța, Vergil Chițac. Edilul a vorbit despre buna colaborare pe care municipalitatea o are cu Oil Terminal, în calitate de beneficiar al investițiilor pe care compania le implementează. În plus, primarul a ținut să aducă în discuție amplul proiect de regenerare urbană pe care compania Iulius Estate își propune să îl dezvolte la Constanța. Odată ce va fi finalizată, investiția va reprezenta o premieră nu doar pentru Constanța, ci pentru România, având în vedere că suma estimată pentru schimbarea completă la față a 38 de hectare din centrul Constanței este de aproape un miliard de euro.
„Oil Terminal face investiții, este vorba despre un influx de bani în oraș, în județ și acest lucru ne ajută pe noi. O parte din acești bani ajunge și la bugetul nostru. Dincolo de asta, s-a vorbit și este extrem de important, de viitoarea investiție, pentru că aceasta este politica Oil Terminal, să își mute tot ceea ce înseamnă capacitate de stocare în port, în sud și locul acesta va fi liber pentru o regenerare urbană. Dragi constănțeni, vorbim aici de o investiție de 800 de milioane de euro, dar noi credem că suma se va duce spre un miliard investit în regenerare urbană”.
Zona, situată în proximitatea Gării Constanța, va fi redată orașului, iar filosofia celor de Iulius Estate este simplă, explică Vergil Chițac.
„Ei vor ca polul de atracție, vara, să fie litoralul, iar în extrasezon toată lumea să vină aici. Deci este un proiect extrem de ambițios, iar ca nivel de ambiție, ca să vă dau niște date așa, anul acesta să zicem că se termină PUZ-ul, iar în 2025 începem implementarea fizică, execuția propriu-zisă”, a mai anunțat primarul.
Iar dacă totul va decurge conform planurilor actuale și susținerea administrației publice locale va rămâne consecventă și după 2024, în doar câțiva ani constănțenii vor putea primele rezultate ale acestei investiții fără precedent, au mai susținut atât primarul Constanței, cât și ministrul Energiei.
Revenind la oportunitățile fructificate de Oil Terminal în contextul crizei din Ucraina, Sorin Ciutureanu afirmă:
„Necesitățile date de războiul din Ucraina, necesitățile aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, în același timp, au făcut ca Portul Constanța să devină un hub al Mării Negre. Iar dacă vorbim de produse petroliere și produse derivate petroliere, Oil Terminal a fost singurul care putea prelua aceste cantități de combustibil care merg către cele două țări. Sigur că noi aveam o infrastructură destul de dezvoltată pentru aceste chestiuni, dar, într-adevăr, acest flux mărit, care ne-a și adus venituri în plus, ne-a permis să dezvoltăm instalații în Portul Constanța. De exemplu, am dezvoltat din dana 79, care este dana care are draft de adâncime de 17 metri și unde erau primite petrolierele cu țiței, acolo am construit, acum doi ani, o instalație de motorină și pentru prima oară în istoria terminalului, am putut primi un vapor de 90.000 de tone de motorină. Deci fluxul de descărcare a navelor, care până acum veneau doar de capacitate până la 30.000 de tone, l-am mărit”.
Aceleași nevoi au generat un val de modernizări în curtea Oil Terminal. Printre facilitățile nou implementate și aflate deja în operare se numără noua pergolă auto de încărcare autocisterne cu toate instalațiile aferente, care a dus la creșterea fluxului de marfă prin Oil Terminal. De altfel, în incinta Depozitului 4 Sud funcționează mai nou o tură vamală disponibilă 24/24, care de asemenea contribuie la eficientizarea traficului comercial de produse petroliere și derivate din petrol.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro
Be the first to comment