FOTO VIDEO În Cernavodă continuă implementarea proiectelor de infrastructură. Primăria a semnat un nou contract pentru reabilitarea a 32 de străzi, lucrează pentru refacerea canalizării și modernizează iluminatul public

Lucrări la infrastructura din Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Oraș de importanță strategică națională, Cernavodă a cunoscut în ultimii ani schimbări importante la nivel de infrastructură, grație implementării unor proiecte de investiții ce au ca rezultat ridicarea confortului urban pentru locuitorii săi. Acest lucru este posibil datorită unei abordări moderne, din partea administrației publice locale, în implementarea proiectelor de infrastructură.

“Încă de la începutul mandatului, în 2016, administrația publică locală condusă de primarul Liviu-Cristian Negoiță și-a dorit să refacă toată trauma stradală a orașului. În acest sens, am demarat numeroase proiecte de infrastructură, pentru realizarea cărora am atras fonduri europene și guvernamentale, pe lângă contribuția din bugetul local. Sunt câteva străzi, pe care le-am făcut pe investiții, unde a trebuit să acționăm de jos, de la săpătură de 60 de centimetri, pentru că infrastructura era foarte slabă.

Totodată, am schimbat și canalizarea, la sistemul de apă. Acum avem în lucru alte patru străzi, tot pe investiții, este vorba despre San Sebastian Sur Loire, Energiei, Cazărmii și strada Călărași. În toate cazurile vorbim despre lucrări aflate în stadiu avansat de lucru, ce au în vedere toată infrastructura, cu canalizare, apă pluvială, căldură, apă caldă și iluminat”, a declarat Șerif Cîrjali, viceprimarul orașului Cernavodă.

Recent, administrația publică locală a semnat un nou contract, care are în vedere reabilitarea a 32 de străzi. Acest program de întreținere vine în continuarea programelor din anii 2018 – 2019, prin care peste 100 de locații (străzi și parcări) au fost asfaltate. Valoarea totală a contractului este de 2.698.285,93 lei fără TVA, bani alocați de la bugetul local.

Aceste lucrări vizează o suprafață totală de 34.364,5 de metri pătrați, iar firma ce se va ocupa de asfaltare este din orașul Cernavodă. Lucrările ce se vor executa constau în frezarea, curățarea, amorsarea, egalizarea, așternerea covorului asfaltic și implicit cilindrarea stratului de uzură. Printre străzile avute în vedere se numără Medgidiei, Canalului și drumul de centură, unde vor fi amenajate și piste pentru bicicliști. Astfel, se va reuși asfaltarea totală a străzilor din Cernavodă, ceea ce va permite implementarea unor măsuri care să îmbunătățească radical traficul în oraș.

“Se poate spune că la finalul mandatului, Cernavodă va fi un oraș nou din punct de vedere al asfaltării străzilor. În urmă cu doi ani, am făcut un studiu de trafic, în care am aflat cum trebuie să arate orașul pentru a avea eficiență, cu sensuri unice, sensuri giratorii, cu semafoare.  Recomandările acestui studiu de trafic vor fi puse în aplicare în momentul în care finalizăm asfaltarea străzilor din oraș”, a explicat Șerif Cîrjali.

Tot la capitolul de infrastructură este avut în vedere și sistemul de iluminat public din Cernavodă. Recent, administrația publică locală a semnat un contract de finanțare în valoare de 990.743,33 euro, pentru proiectul cu finanțare europeană “Creșterea eficienței energetice a iluminatului public în orașul Cernavodă – Modernizarea sistemului de iluminat în orașul Cernavodă, județul Constanța”.

“Proiectul presupune reducerea consumului de energie electrică, prin montarea unui număr de 846 corpuri de iluminat LED dimabile, pe un număr de 83 de străzi din orașul Cernavodă, precum și în Parcul Central. Realizarea proiectului va crește gradul de confort, dar și siguranța cetățenilor. Totodată, vom avea o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public local”, a declarat, pentru Constanța NEWS, primarul Liviu-Cristian Negoiță.

Lungimea sistemului de iluminat public ce urmează a fi modernizat la nivelul standardelor europene este de 24.51 kilometri, iar contribuția din bugetul local este de doar doi la sută.

În fine, dar nu în ultimul rând, trebuie amintită și colaborarea dintre Primăria Orașului Cernavodă și S.N.Nuclearelectrica (compania de stat care operează Centrala Nucleară de la Cernavodă). La finele anului trecut, a fost semnat un contract de sponsorizare, care are ca rezultat ridicarea confortului urban în orașul dunărean. Astfel, în această perioadă se montează 500 de bănci stradale personalizate cu „Primăria Cernavodă” și „S.N.N”. Pentru a îmbunătăţi aspectul spaţiilor verzi, precum şi pentru creșterea gradului de confort al cetăţenilor, băncile stradale sunt amplasate în spațiile și zonele de relaxare de pe raza orașului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*