FOTO VIDEO Geamia din comuna Cumpăna va avea un nou minaret, înalt de 22 de metri, cu sprijinul administrației publice locale și implicarea comunității musulmane

Geamia din Cumpăna. FOTO Paul Alexe

În comuna constănțeană Cumpăna, au loc ample lucrări de reabilitare și asfaltare a tramei stradale din zona vetrei vechi a localității, în această perioadă fiind avute în vedere stăzile Transformatorului, Crinului și Berzei.

„Oamenii au nevoie de lucrările de infrastructură, iar noi, administrația publică locală, ne străduim de ani de zile să putem ajunge să realizăm această infrastructură. Strada Transformatorului face parte din vatra veche a comunei Cumpăna, într-o zonă a comunei care a avut infrastructura realizată la nivel de macadam încă din anul 2008. Însă, pentru că stratul de asfalt nu a fost pus la nivelul de trafic intens, bineînțeles că macadamul s-a deteriorat și era nevoie de refacere a tramei stradale”, a declarat pentru CTnews, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

Proiectul de infrastructură este finanțat din bugetul propriu al comunei și are în vedere lucrări de asfaltare pe o lungime totală de 3,678 km de tramă stradală.

„După cum se poate vedea, s-a scarificat, s-a scos partea afectată, urmând a se reveni la nivelul străzii fără a fi afectate curțile oamenilor, fără a mai prezenta pericol de inundație. Este o lucrare pe care o așteptăm de mai mulți ani, dar soluția de executare a fost schimbată de mai multe ori, având în vedere costul materialelor, o diferență de preț pe care a trebuit să identificăm resurse pentru a o susține de la bugetul local”, a explicat Mariana Gâju.

În paralel cu aceste investiții, au loc lucrări de înlocuire a rețelei de canalizare și alimentare cu apă, dar și de racordare la rețeaua de alimentare cu gaze, astfel încât abia după realizarea acestora să se treacă la asfaltare.

„La intersecția străzilor Osman Gafar cu Transformatorului, în aceiași zonă a vechii vetre a localității, se lucrează la dotarea căminelor rețelei de alimentare cu apă, la realizarea racordurilor, în urma efectuării lucrărilor de reînnoire a rețelelor de alimentare cu apă. Lucrarea a fost contractată în anul 2020, de către operatorul regional RAJA Constanța, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), și are termen de finalizare în august 2023. De aceea, încercăm să finalizăm lucrările la rețeaua de canalizare, pentru ca apoi să putem să finalizăm lucrările de asfaltare într-un timp cât mai scurt. Este important să nu ne prindă iarna cu lucrările începute, cu străzile desfundate”, a mai spus primarul comunei Cumpăna.  

Un alt proiect aflat în derulare și la care Primăria comunei Cumpăna contribuie din bugetul propriu, alături de comunitatea musulmană și de Muftiatul Constanța, este cel al ridicării unui nou minaret lângă geamia din localitate. Lucrările de construcție a noului minaret se află în plină desfășurare, fiind executate de o echipă de muncitori din Turcia, cu experiență în realizarea unor astfel de obiective.

„Pentru noi, geamia este lăcașul sfânt al credinței musulmane, al fraților noștri musulmani din comuna Cumpăna. Încă din anul 2010, comunitatea musulmană, împreună cu administrația publică locală, a pornit la construirea acestei geamii, pe care noi o considerăm monument istoric, având în vedere că este construită pe locul vechii geamii, cu o vechime de mai mult de o sută de ani, mărturie stând actualul minaret, care a fost păstrat și va fi păstrat și pe viitor.

Acum, administrația publică locală, împreună cu comunitatea, cu Muftiatul Constanța, a contribuit la construirea unui nou minaret. Până acum s-a ajuns la cota zero, s-a făcut temelia acestui minaret, dar nu putem lăsa așa și, de aceea, ne dăm mâna, unul lângă celălalt, pentru a putea ridica la 22 de metri înălțime acest minaret. Geamia nu aparține doar comunității fraților noștri musulmani, ci întregii comune, pentru că putem să o includem printre cele mai importante obiective de vizitat ale comunei Cumpăna”, a punctat Mariana Gâju.  

Trebuie remarcat faptul că primii care au donat pentru construirea noului minaret au fost membrii comitetului de conducere al geamiei, apoi s-au alăturat, ca și la construirea geamiei, oamenii de afaceri turci, copii ai comunei de origine musulmană, care locuiesc acum în Constanța, dar care nu uită de locul de baștină și se întorc și donează pentru a putea fi desăvârșită lucrarea.

„La rândul său, administrația publică locală nu rămâne și asistă de pe margine, ci prin hotărâre a Consiliului Local vom repartiza sume care să poată duce la finalizarea acestei investiții”, a spus primarul comunei.  

Un alt proiect pentru comunitate, a cărui finalizare a fost mult întârziată, dar la care au fost reluate lucrările, este cel al noilor locuințe construite prin Agenția Națională de Locuințe (ANL).

„Într-adevăr, au fost probleme care au dus la o întârziere de aproape trei ani de zile la construirea acestor 64 de unități locative, câte vor fi construite în cele două noi corpuri de blocuri ANL. Problemele au fost generate de soluția pentru perna de piatră care trebuia construită, având în vedere că pânza freatică în această zonă se află la suprafață”, a explicat Mariana Gâju.  

Noile apartamente, care se alătură celor predate deja către familiile tinere din comună, realizate în anii 2009 și 2015, au ca termen actualizat de predare vara anului viitor.

„Noi avem deja locuințe pentru tineri, construite prin Agenția Națională de Locuințe (ANL), finanțate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, încă din anul 2009, la care s-au adăugat cele finalizate în anul 2015. Acum, până în vara anului 2023, vom avea finalizate și date la cheie aceste noi 64 de apartamente, care sunt mult așteptate de către tinerii comunei Cumpăna”, a declarat Mariana Gâju.

Totuși, deoarece numărul cererilor primite de către Primărie ajunge la aproape 200, administrația publică locală ia în considerare să solicite noi fonduri pentru construirea altor unități locative pentru familiile tinere.

„În prezent, lista evaluată a celor care au aplicat pentru o locuință ANL cuprinde 59 de poziții, însă mai avem aproape 200 de alte cereri, din anul 2018 încoace, pentru care abia acum, conform prevederilor legale, putem începe evaluarea dosarelor. Acest lucru mă obligă, în calitate de primar și ordonator principal de credite, să solicit alte fonduri pentru construirea de noi unități locative în blocuri ANL, pentru care vom pune la dispoziție teren, în aceiași zonă, aflată în apropierea campusului școlar, unde avem toată infrastructura la marginea terenului pe care îl punem la dispoziție pentru construirea blocurilor ANL”, a mai spus primarul comunei Cumpăna.  

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*