FOTO VIDEO Festivalul Dapyx și-a deschis porțile la Medgidia. Peste 270 de actori vor reconstitui toate perioadele istorice. Primarul Valentin Vrabie: “Trebuie să respectăm trecutul”

Festivalul Dapyx de la Medgidia. FOTO Ctnews.ro

Timp de 4 zile, Municipiul Medgidia este gazda celei de-a treia ediții a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice Dapyx 2019. Devenit deja o tradiție, evenimentul a debutat cu o paradă inedită a asociațiilor de reconstituiri istorice, pe principalele artere ale orașului. Sub privirile admirative și pline de încântare ale copiiilor, luptătorii, gladiatorii, războinicii daci și soldații romani au poposit pe stadionul ”Iftimie Ilisei”, acolo unde a avut loc ceremonia de deschidere și a fost intonat Imnul României.

Evenimentul se bucură, în prezent, de o notoritate impresionantă atât la nivel național cât și internațional, iar numărul participanților crește de la an la an.

”Reușita manifestării care se desfășoară aici la Medgidia se vede și prin promovarea pe un anumit spațiu care este un stadion, deci dimeniunea unui stadion pentru a se putea face asemenea jocuri de reconstituire istorică, vă spun că nu prea o să găsiți în țară un alt exemplu. Este o șansă pentru noi, iar în același timp pe lângă momentul de mândrie, este și o bucurie a celor care iubesc istoria, sunt pasionați atât de tradiții, vorbim și de cunoașterea tradițiilor artei culinare. Sunt mulți care vor să cunoască de fapt istoria noastră, ce înseamnă povestea de istorie și mai ales identitatea de români, așa cum este ea, aici, acasă, la Medgidia.” a spus Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Constanța.

Desfășurat sub sloganul ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”, evenimentul a adunat în acest an peste 270 de actori care vor reprezenta toate epocile istorice: antichitate, ev mediu, epoca modernă și perioada Primului Război Mondial. Pe parcursul celor 4 zile, istoria va fi reconstituită prin diverse activități specifice: lupte demonstrative, reconstituire bătălii, iar în ultima zi a festivalului va avea loc o ”bătaie cu perne” unde va fi invitat și publicul în arena stadionului.

”Nu facem altceva decât să ne arătăm respectul, să ne cinstim eroii, indiferent de ce etnie, de religie au aparținut aceștia, pentru că și-au făcut datoria la timpul respectiv, acolo pe câmpul de luptă pentru un ideal care se numește libertate, pentru dreptate și mai ales pentru respectul pe care astăzi noi îl promovăm aici în arenă sub forma jocurilor și reconstituirilor istorice”, a adăugat Costin Scurtu, Directorul Muzeului Militar

Dacă în cele două ediții anterioare, Festivalul de Reconstituire Istorică – Dapyx a fost organizat din banii municipalității, credibilitatea și importanța lui au făcut ca în acest an, evenimentul să fie finanțat pe fonduri europene. La fel se va întâmpla și anul viitor.

”Țin foarte mult la acest eveniment, este făcut cu sufletul, sunt mulți oameni implicați în acestă activitate, este o echipă destul de mare, eu sunt cel care asigur sau mă ocup de partea financiară, însă este munca unei echipe întregi, în fiecare an îmbunătățim ca acestă activitate să se desfășoare fără greșeli, însă și greșelile au rostul lor, au farmecul lor” a declarat, Valentin Vrabie, primarul Municipiului Medgidia.

Pentru a știi cine suntem, trebuie să ne cunoaștem trecutul, din acest motiv scopul principal al Festivalului Dapyx este educarea și cunoașterea de către tinerii din Medgidia a momentelor importante din istorie.

”Din nefericire, nu se mai pune așa mult preț pe istorie, pe trecut. Lumea se schimbă cu așa viteză încât pentru tinerii din ziua de azi, săptămâna trecută deja e o istorie, dar va veni un moment al maturității fiecăruia și vom aprecia și ne vom apleca cu multă atenție asupra trecutului nostru, asupra părinților a strămoșilor noștri. Acesta e un moment pentru tot poporul român și nu numai, pentru a ne aduce aminte cu plăcere, cu dragoste, și să respectăm trecutul. Noi suntem cei care moștenim sacrificiile și vremurile de mult apuse, unele mai plăcute, foarte multe neplăcute, noi suntem doar rodul lor și beneficiem de toate aceste bogății pe care le moștenim. Din respect pentru ei trebuie să îi reamintim” a mai spus, Valentin Vrabie.

Festivalul Dapyx, numit așa după un mare rege al geților, este la ora actuală unic în România și în partea de est a Europei prin diversitatea epocilor istorice reconstituite de asociațiile de profil participante din România și Bulgaria.

La finalul fiecărei zile de festival, pe scena amplasată pe stadionului ”Iftimie Ilisei” vor urca artiști celebri din România care vor încânta publicul spectator cu cele mai îndragite melodii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*