FOTO VIDEO Festivalul – Concurs de folclor pentru tineri interpreți “Dor de Cânt Românesc” a debutat la Cumpăna. Peste 30 de soliști se vor duela pe scena Casei de Cultură

Festivalul – Concurs de folclor “Dor de Cânt Românesc” de la Cumpăna. FOTO Paul Alexe

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului – Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți “Dor de Cânt Românesc” a debutat la Cumpăna pe 1 iunie. Peste 30 de soliști, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din toată țară, vor încerca să impresioneze juriul cu calităților lor și să plece acasă premii. Evenimentul muzical este structurat în două zile, în prima are loc concursul efectiv, iar pe data de 2 iunie este programată gala laureaților.

Mariana Gâju a povestit pentru CTnews de ce acest festival – concurs trebuie să continue la Cumpăna.

“Nimic altceva nu ne insuflă mai puternic decât dorința de a lăsa lada aceasta de zestre pe care am primit- o de la străbunii noștri copiilor și nepoților noștri. Acesta este gândul nostru al administrației publice locale. Primăria și Consiliul Local Cumpăna, la început de an, au aprobat calendarul activităților cultural-educative-sportive pe tot anul 2022 cum s-a întâmplat în fiecare an. Au fost întrebări, ne mai trebuie spectacole, ne mai trebuie festivaluri? Da, ne trebuie. E o datorie sacră a noastră de a duce mai departe cântecul popular, dansul popular, jocul popular, dar și costumele acestea minunate”, a afirmat Mariana Gâju.  

Ea a mai spus că acești tineri talentați care participă la concurs le transmit celor prezenți sentimentul mândriei de a fi român.

I-ați văzut pe concurenți, dorința de a scoate la lumină aceste pietre nestemate, cum le-am numit noi pe care le șlefuiesc prin instruire profesorii care îi pregătesc pe copii și curățenia sufletului, a glasului cu care urcă pe scenă, emoțiile acelea care-i copleșesc când trebuie să reproducă balada sau doina, te fac să trăiești și tu încă o dată cu bucurie și chiar cu mândrie că ești român. Trăiești acest sentiment. Eu am spus sentimentul patriotic al cumpănenilor se materializează prin continuarea acestui festival – concurs pentru tineri interpreți. Nu cred că este prea mult atunci când nu faci altceva decât să pui frumosul în operă, decât să aduci bucurie în sufletele nu doar ale părinților care le-au dat viață copiilor aceștia minunați, ale profesorilor care îi instruiesc, dar și ale noastre, ale tuturor”, a mai povestit primarul din Cumpăna.

Din cei 70 de tineri înscriși la acest festival-concurs de la Cumpăna, juriul a selectat 33.

Sunt peste o sută de persoane pe care noi le găzduim  la Cumpăna din toate colțurile țării. Au fost 70 de concurenți înscriși, juriul condus de doamna profesor doctor Elise Stan a selectat 33. Atât de mulți au fost copii care nu au fost acceptați la acest concurs. Orchestra Brâulețul, care este condusă de domnul Obrejan, domnul dirijor este, de asemenea, exigentă, însă, are și calitate. Noi aceasta ne dorim, să punem în scenă calitatea.

Am luat artiști consacrați, nu pe cei care vin și pun banda, cum spune românul, ci tineri soliști ai folclorului popular românesc care toți vor intrepreta micul recital live. Sunt din toate zonele etnofolclorice ale României: Banat, Ardealul, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Altă bucurie pentru noi nu există decât a promova tinerele talente, indiferent de unde vin acești tineri, acești copii, calitatea să câștige, dar cu toții vor câștiga pentru că încă dobândesc experiență de a urca și pe alte scene”, a mai povestit Mariana Gâju.

Președintele juriului Festivalului – concurs “Dor de Cânt Românesc”, Elise Stan, a afirmat că primarul Mariana Gâju merită toată laudele pentru organizarea acestui eveniment muzical.

Mă bucur că pot fi aici la Cumpăna pentru că doamna primar Mariana Gâju merită toate laudele și toate felicitările și indiferent câți ar lăuda-o și indiferent cât de multe ar fi felicitările, tot nu sunt suficiente pentru cât a reușit să facă această doamnă. A reușit să transforme un festival pentru copii și tineri într-un veritabil eveniment cultural. Nu este puțin lucru, se știe cât de greu se urnesc astăzi lucrurile pentru că în primul rând din punct de vedere financiar sunt tot soiul de opreliști, dar organizarea este absolut impecabilă ca de fiecare dată de altfel”, a transmis Elise Stan.

Ea a povestit și cât de dificilă a fost trierea concurenților.

Într-adevăr anul acesta au fost foarte mulți concurenți care s-au prezentat la preselecție. De fapt, bucuria noastră, a specialiștilor, este foarte mare că vedem că sunt foarte mulți copii și tineri care iubesc cântecul popular și asta normal nu poate decât să ne bucure, asta înseamnă că folclorul nu va pieri și că avem într-adevăr o continuitate în domeniul folclorului. S-au prezentat la preselecție peste 70 de concurenți la toate cele trei categorii de vârstă. Așa cum este firesc, festivalul este împărțit pe trei categorii de vârstă, sunt trei secțiuni și desigur că a fost foarte greu să îi departajăm pentru că să știți că practic toți au fost buni, câțiva dintre ei poate că nu au dat tocmai randamentul scontat pentru că așa cum este de așteptat emoțiile festivalului întotdeauna își spun cuvântul.

Așa că nouă membrilor juriului le-a fost foarte greu să îi departajeze. A trebuit totuși să o facem pentru că altfel concursul ar fi durat probabil cine știe câte ore și lucrul acesta nu este posibil. Și atunci am ales pe cei mai buni dintre cei buni, dar mărturisesc cu toată sinceritatea că și printre cei care nu se află astăzi în concurs și care nu au trecut de preselecție tot erau unii buni care ar fi meritat să rămână dar nu s-a putut. Am trecut numai 33 de concurenți”, a mai spus Elise Stan.

Ea consideră că artiștii care se lansează la Cumpăna vor avea apoi o carieră importantă în folclorul românesc.

Sunt iarăși demni de toată lauda cei care îi îndrumă, profesorii lor și nu în ultimul rând părinții, care îi mențin, îi susțin și le dau tot concursul pentru că nu este ușor. Cântecul popular este într-adevăr extrem de frumos, dar această carieră artistică are totuși urcușuri și coborâșuri, are anume momente în care greutățile de tot felul survin și atunci părinții au un rol definitoriu. Și desigur și profesorii care îi îndrumă. Sunt convinsă că vom auzi cu certitudine de foarte mulți dintre laureații acestui festival. Vom auzi în viitor pentru că numele lor cu certitudine vor însemna ceva în istoria muzicii populare românești, cum de altfel, s-au și remarcat deja. Iată chiar tânărul care a câștigat în 2019, Gabriel Treteag, este unul dintre cei care promite și nu doar promite, dar a și confirmat. Iulia Mihai este iarăși o tânără care a câștigat aici trofeul prin 2015, 2016 și astăzi se numără printre cei mai buni tineri interpreți de muzică populară ai acestei țări”, a explicat Elise Stan.

Ceilalți membri ai juriului sunt Doina-Virginia Işfănoni – Doctor, Istoric de Artă, Cercetător, Etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti” din Bucureşti; Daniela-Roxana Gibescu – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri Electrecord Romania; Nicoleta-Elena Popa – director al Televiziunii „Favorit”; – Maria Magiru – etnograf, director Muzeul de Artă Populară Constanța; Elena Drăgoi – economist, consilier local, președintele Comisiei pentru învățământ, sănătate, cultură, protecție socială, activități sportive și de agrement; Valentin Marin – etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor.

La festivalului – concurs “Dor de Cânt Românesc” este  prezent și câștigătorul ediției din 2019, Gabriel Treteag, care va susține un recital.

Am revenit cu gânduri foarte bune la Cumpăna, dar pot spune că am revenit cu mai multe emoții deoarece acum am o răspundere și mai mare fiind invitat să cânt în gala acestui concurs, însă, cred că m-am descurcat destul de bine. În anul 2019 acest concurs pot spune că mi-a marcat cariera și a fost o rampă de lansare ulterior fiind invitat în foarte multe locuri și mereu îmi spunea lumea te-am văzut acolo la Cumpăna și pentru asta sunt recunoscător tuturor organizatorilor și juriului deoarece au avut încredere să îmi ofere mie acest mare premiu”, a povestit Gabriel Treteag.

Pe data de 1 iunie a avut loc concursul propriu-zis pe scena Casei de Cultură din Cumpăna. Acesta a fost structurat pe trei secțiuni de vârstă (6-9 ani, 10-13 ani, 14-18 ani). Concurenții au avut de interpretat o doină sau o baladă și o piesă cu acompaniament orchestral. Pe data de 2 iunie vor avea loc Gala Laureaților și festivitatea de premiere. În cele două zile de festival cumpăneni se vor bucura de recitaluri ale unor artiști consacrați, precum: Andreea Haisan, Zorina Bălan, Raluca Diaconu, Bianca-Ștefania Luzinschi, Daniel Pop și Gabriel Treteag.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*