FOTO VIDEO Eolienele stârnesc vântul evoluției în educație, la Fântânele. La școala gimnazială din localitate a fost inaugurat primul laborator de robotică

La școala gimnazială din Fântânele a fost inaugurat un laborator de robotică. FOTO Cristina Sîmbeteanu

O comunitate care investește în educație își asigură drumul către succes. Acesta este și crezul administrației publice locale din localitatea Fântânele care, împreună cu partenerii de la CEZ Group și de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, a pus bazele unui club de robotică adresat elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Fântânele.

Luni, pe 29 ianuarie, a avut loc inaugurarea noului laborator de informatică în care, în fiecare weekend, elevii de gimnaziu vor învăța să scrie linii de cod și să construiască circuite și roboți, sub atenta îndrumare a colegilor lor mai mari din cadrul echipei de robotică a Liceului Teoretic Internațional de Informatică.

„Astăzi am trăit o zi importantă din viața școlii, alături de elevii școlii noastre și de cadrele didactice, împreună cu reprezentanții grupului CEZ, ai Primăriei și ai Fundației Comunitare din Vâlcea, cei care s-au ocupat să finalizăm ceea ce ne-am propus la începutul acestui an școlar și anume înființarea acestui Club de Informatică Proiectare și Robotică Educațională”, a declarat, pentru CTnews, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Fântânele, Camelia Mirela Manolea.

Amenajarea laboratorului de robotică s-a derulat rapid, după cum susțin atât primarul Adrian Roșu, cât și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Fântânele. În doar câteva luni de la negocierile privind sponsorizarea, partenerii de la CEZ Group Fântânele s-au mobilizat și au amenajat spațiul destinat învățării. Inaugurarea putea fi făcută chiar înainte de vacanța de iarnă din 2023, însă autoritățile locale și conducerea școlii au preferat ca inaugurarea să fie un prim pas făcut cu dreptul în noul an 2024.

„Discuția a fost din septembrie, atunci când la începutul anului școlar le-am prezentat atât elevilor cât și părinților colaborarea pe care intenționam s-o avem cu Liceul Internațional de Informatică din Constanța, cu Code Kids, cu sprijinul Primăriei, inițiativa de acolo a venit, din partea domnului primar. Astfel am primit această sponsorizare de calculatoare, de echipamente IT, care ne-au fost utile pentru înființarea și dotarea clubului STEM Școala Fântânele, așa cum a fost el denumit prin colaborarea noastră cu elevii volunari de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța”, a mai completat directorul Camelia Manolea. 

Pentru a le stârni interesul copiilor din Fântânele, elevii constănțeni au adus cu ei câțiva dintre roboții pe care ei singuri i-au creat și i-au adaptat pentru a îndeplini diverse sarcini care să vină în sprijinul oamenilor. Demonstrațiile abilităților roboților, de la captarea resurselor regenerabile pentru producerea de energie electrică, până la reproducerea unor gesturi umane ori crearea de divertisment prin lupte între „mașinării” robotizate autonome, i-au fascinat din prima pe elevii de la Fântânele.

Chiar dacă proiectul se adresează cu precădere elevilor de gimnaziu, peste 190 de copii din Fântânele vor avea acces la acest portal care să le suscite interesul pentru pasiuni care se pot transforma în profesii profitabile.

„Este un eveniment de foarte mare importanță pentru Școala Gimnazială Nr. 1 Fântânele. După cum ați văzut din prezentările făcute de copiii de la Liceul Internațional de Informatică, începând de astăzi, copiii din localitatea Fântânele vor avea la dispoziție un laborator de informatică și de robotică utilat complet printr-o sponsorizare asigurată de compania CEZ, cu care avem un parteneriat de lungă durată. Am rămas fără cuvinte când am văzut lucrurile create de acești copii, atât de complexe și atât de interesante și cred că pentru copiii noștri din Fântânele va fi un salt uriaș pentru dezvoltarea lor în viitor”, este de părere primarul Ion Adrian Roșu.

Iar potențial în zonă există. Dovada cea mai vie o reprezintă Cristian Roșca, un adolescent de 16 ani, din Cogealac, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, pe care pasiunea pentru robotică dezvoltată încă din copilărie l-a purtat la numeroase competiții internaționale, iar anul viitor îl va trimite în Statele Unite ale Americii.

„Eu vin din mediul rural, la fel ca acești copii și am dobândit această pasiune pentru robotică, iar drumul meu către excelență a fost unul destul de greu. De aceea vreau să ofer această șansă elevilor acestei școli, să devină și ei excelenți. Cu ajutorul echipei CEZ Fântânele am avut experiența de a oferi, de a împărtăși cunoștințele mele și de atunci am vrut foarte mult să fac acest proiect pentru a ajuta copiii din acestă instituție să descopere robotica și să creeze un viitor mai bun. Mulțumesc administrației locale și școlii din Fântânele pentru deschiderea pe care au avut-o la acest parteneriat, pentru implicarea lor către un viitor mai bun și o educaței mai bună a copiilor”, a dorit să transmită tânărul informatician în devenire.

Primii pași către descoperirea de noi talente și cultivarea de pasiuni îndreptate către profesiile viitorului se vor face sâmbătă de sâmbătă, în noul laborator dotat cu calculatoare de cea mai nouă generație, puternice și performante, care să asigure atât cadrul pentru dezvoltarea de proiecte, dar și sustenabilitate.  Mentori ai elevilor din Fântânele vor fi membrii Clubului de Robotică al Liceului Teoretic Internațional de Informatică din Constanța. Cu multiple proiecte dezvoltate de la zero și cu numeroase premii naționale și internaționale obținute la competiții de profil, micii informaticieni îi vor ghida pe copiii din Fântânele în drumul lor către excelența în tehnologia informației.

„Referitor la profesiile viitoare, după cum constatăm, roboții, în cel mai scurt timp, ne vor lua locul. Prin acest club de robotică și informatică, elevii au ocazia să își descopere noi talente și, de ce nu, de la Fântânele să plece niște copii care vor face, în viitor, invenții de care ne vom folosi cu toții”, a mai adăugat primarul localității Fântânele, pentru CTnews.

Programul gândit și realizat de Primăria din Fântânele în parteneriat cu CEZ Group are în vedere modelarea creierelor care vor îndeplini profesiile viitorului și care vor genera idei pentru soluții tehnologice care să ușureze viața generațiilor următoare.

Parteneriatul cu firma cehă care întreține și exploatează un parc de generarea a energiei eoliene de la marginea localității Fântânele nu este unicul proiect pe care primarul Adrian Roșu îl are pe agendă pentru modernizarea școlii din localitate. Edilul a mai precizat, pentru CTnews, că, în lunile care urmează, sălile de clasă vor fi dotate cu echipamente informatice noi achiziționate cu finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, nu vor exista săli de clasă fără câte o tablă inteligentă sau o imprimantă multifuncțională. Mai multe decât atât, vechiul laborator de informatică, extins acum cu aripa destinată roboticii, va primi un set nou nouț de calculatoare.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*