FOTO VIDEO Dr. Valentin Leica, medic specialist medicină internă și cardiologie la OCH: „Ecografia transesofagiană ne ajută foarte mult în vizualizarea de aproape a inimii, iar pentru pacient beneficiile unei astfel de investigații sunt foarte mari”

Dr. Valentin Leica de la OCH. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, dr. Valentin Leica, medic specialist medicină internă și cardiologie, în cadrul Ovidius Clinical Hospital, a discutat cu jurnalistul Paul Alexe despre avantajele ecografiei transesofagiane, investigație medicală prin care medicul cardiolog poate obține informații suplimentare despre structura și funcția inimii pacientului, informații care nu pot fi obținute prin ecocardiografia transtoracică simplă.

„Ecografia clasică ne-a oferit, de-a lungul anilor, informații foarte utile în legătură cu funcția inimii, funcția ventriculului stâng, al ventricului drept, la fel și morfologia valvelor cardiace. Însă, întotdeauna a fost o limită la care această investigație s-a oprit”, a spus, pentru CTnews, dr. Valentin Leica.

O limită care, odată cu descoperirea ecografiei transesofagiene, a fost depășită, acum medicul clinician putând să observe în detaliu structura inimii, a valvelor și a celor patru camere ale inimii: atriile și ventriculii.

„Ecografia transesofagiană ne-a ajutat foarte mult în vizualizarea de aproape a inimii, ceea ce nu se putea vedea transtoracal, prin metodele clasice. Avantajul este că sonda, transductorul ecografic, este foarte aproape de cavitățile inimii, putându-se observa, din direcția esofagului către inimă, foarte aproape toate cavitățile și se poate pune astfel un diagnostic de detaliu fin al valvelor, cum ar fi endocardita, dacă există trompi intracardiaci în urechiușa stângă a inimii sau în atriul stâng, diferite patologii, cum ar fi fibrilația atrială – flutterul atrial.

Putem, de asemenea, observa și vasele mari, cum ar fi aorta ascendentă, aorta descendentă și o parte din crosă, unde, la fel, disecția de aortă, anevrismul de aortă se poate diagnostica foarte bine. Este o investigație ce este folosită foarte mult în intraoperator, la operațiile de protezare valvulară, preoperator se măsoară valva pentru a știi exact mărimea corectă, iar intraoperator pentru a vedea dacă există scăpări, pentru a fi revizuite de către chirurg, chiar intraoperator. În mare parte, ne ajută foarte mult în diagnosticul de zi cu zi, la diferite patologii, la pacienții cu atac vascular cerebral se caută etiologia, se poate căuta un tromp, lucru ce nu poate fi făcut cu ecografia clasică”, explică dr. Valentin Leica.  

Deși intervenția în sine nu este complicată și se realizează în maximum zece minute, există câteva lucruri pe care pacientul trebuie să le știe, pentru a se prezenta în condiții optime la o ecografie transesofagiană.

„Pacienții nu au de ce să se teamă. Principiul este preluat de la endoscopia gastrică, unde se folosește o sondă, care are în vârf o videocameră, pe când la ecografia transesofagiană sonda are un transductorul ecografic. În proporție de 85-90 la sută, totul este la fel ca la o endoscopie gastro-esofagiană, doar că informațiile sunt altele, pe noi ne interesează inima și nu stomacul, nu avem o videocameră, ci doar sonda ecografică.

Este o investigație ce nu necesită o pregătire prealabilă prea elaborată, pacientul trebuie să vină nemâncat, să își poată lua medicamentele cu puțină apă dimineața, să ne spună dacă există alergii. Se va face o mică sedare cu midazolam, iar în patru-cinci ore după intervenție va putea să mănânce. În cărți se recomandă să conducă un autovehicul după șase ore, dar eu le recomand 24 de ore să nu pună mâna pe volan.

În prealabil, se va face o mică anestezie locală, cu un spray, exact ca la endoscopie. Cine a avut o endoscopie știe că nu este periculoasă, complicațiile sunt extrem, extrem de rare. Eu fac asta de mai mult de zece ani și nu am avut vreo complicație. Concluzionând, beneficiile unei astfel de investigații sunt foarte mari. Intervenția nu este invazivă și durează, cu toate pregătirile, maxim zece minute”, spune dr. Valentin Leica.  

Pacientul trebuie să discute cu medicul specialist despre istoricul său medical, pentru a se stabili dacă este momentul potrivit pentru a fi efectuată ecografia transesofagiană, existând câteva contraindicații de care trebuie ținut seama.

„Există și anumite contraindicații, în principal la pacienții care au probleme cunoscute de tract gastro-intestinal, pe parte de diverticuli esofagieni, pe parte de ulcere active, gastrice, stricturi esofagiene sau probleme în cavitatea bucală și diferite probleme la nivel faringian.

Bineînțeles, nu avem cum pătrunde în esofag dacă există probleme și decât să rănim mai bine temporizăm până se poate vindeca problema pacientului. De asemenea, în momentul în care pacientul are alergie și este risc de șoc anafilactic la anumite medicamente pe care noi le dăm ca și mică sedare.

Dacă se cunoaște la ce este alergic pacientul folosim alte sedative. Dacă nu, există o echipă foarte bine pregătită, gata să reacționeze în caz de șoc, pacientul este monitorizat continuu, electrozii de EKG sunt puși pe piept, monitorizare de saturație de oxigen și electrocardiogramă și tensiune în timpul intervenției”, explică medicul specialist.  

De asemenea, un mare avantaj pe care îl oferă ecografia transesofagiană este dat de faptul că diagnosticul este comunicat pacientului în timp real.

„Diagnosticul se dă în timp real, se discută cu pacientul exact ce se vede în momentul intervenției, se vede patologia, dacă există, bineînțeles, și se comunică ulterior pacientului dacă s-a văzut sau nu. Nu trebuie să aștepte șapte zile sau zece, depinde de alte investigații, până are rezultatul. Rezultatul se dă pe loc”, spune dr. Valentin Leca.

Medicul specialist beneficiază în cadrul Ovidius Clinical Hospital de o aparatură modernă, de ultimă generație, având astfel garanția că pacientul poate beneficia de cele mai bune condiții de diagnostic și tratament, suportul tehnic fiind completat de o echipă medicală experimentată și pregătită să intervină în orice moment.

„Este important pentru mine, ca medic specialist, dar în principal este important pentru pacient să poată beneficia de pe urma acestor investigații. Este important ca un diagnostic să fie pus complet, să nu existe vreodată necesitatea unor anumite investigații și noi să nu le avem.

Pacientul, când vine, să știe că nu va fi trimis în altă parte în caz de necesitate pentru a i se face o investigație mai rară sau ieșită din comun. Într-un spital modern, precum este Ovidius Clinical Hospital, și sunt mândru să spun asta, există o aparatură nouă, comandată pe placul meu, ca să spun așa, venită cu doar câteva săptămâni în urmă, iar pacienții sunt cei care profită de pe urma acestei tehnologii”, a concluzionat dr. Valentin Leica.  

Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*