FOTO VIDEO Dr. Sebastian Vasilescu, despre cum intervin specialiștii OCH la un pacient cu infarct miocardic: “De la diagnosticul inițial, ajunge în 25 minute în sala de angiografie”  

Dr. Sebastian Vasilescu de la OCH. FOTO Adrian Boioglu

O simplă durere în piept nu reprezintă neapărat un motiv major de îngrijorare. Însă atunci când durerea apare la un pacient de vârstă relativ înaintată și cu istoric medical, atunci cel mai prudent lucru este ca acesta să se adreseze cât mai rapid unui medic. A fost, recent, cazul unei paciente în vârstă de 59 de ani, cu infarct miocardic, care a ajuns să fie tratată de medicii de la Ovidius Clinical Hospital (OCH), din Constanța.  Din fericire, femeia a ajuns la timp la medic, fapt care nu doar că i-a salvat viața, dar și a scutit-o de posibilele sechele cauzate de boală.

Medicul specialist cardiolog Sebastian Vasilescu, din cadrul Ovidius Clinical Hospital, explică de ce este important pentru astfel de pacienți să ajungă în timp cât mai scurt la doctor:

„În primul rând, durerea în piept este un simptom care, cu siguranță, trebuie să trimită pacientul de urgență pentru un consult cardiologic. Noi asta oferim, aici, cu linia noastră de gardă. Pacienta respectivă s-a prezentat cu dureri în piept care au debutat cu trei sau patru zile înainte. Prima reacție normală, la orice consult cardiologic este scrierea unui EKG, o electrocardiogramă, o ecografie cardiacă și bineînțeles anamneza care este destul de importantă. În cazul acesta vorbim despre o pacientă cu un profil de risc foarte ridicat, cu diabet zaharat de tip II, cu tratament cu antidiabetice orale de mulți ani de zile, cu colesterol ridicat, cu o predispoziție familială crescută, iar în acest context specific și cu modificări pe electrocardiogramă care sugerau o ischemie la nivel cardiac”.

Mulți pacienți au însă tendința de a nu oferi suficientă importanță durerilor în piept, iar în cele mai sumbre scenarii, ei ajung la medic în situații limită. Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiolog – cardiologie intervențională oferă câteva sfaturi demne de luat în seamă de toți cei expuși la astfel de afecțiuni ale inimii.

„Durerea, dacă este de cauză cardiacă, arată că este o problemă și este de obicei o problemă de ischemie. Durerea simplă însă, doar ca simptom, nu este un factor de prognostic și nu se poate spune că este deja târziu sau nu. Asta se stabilește în urma efectuării electrocardiogramei, în urma efectuării ecografiei cardiace și bineînțeles în urma efectuării coronarografiei diagnostice de urgență. În cazul pacienților care stau cu un infarct miocardic mai mult de 6, 8, 12 ore, iar artera coronară este complet închisă, atunci riscul ca aceștia să dezvolte o cicatrice miocardică și, în consecință, o insuficiență cardiacă și o diminuare a funcției sistolice ventriculare pe termen lung este mult mai mare. Deci de dorit este ca, în orice moment în care durere retrosternală apare, pacientul să se prezinte cât de repede poate într-un serviciu de urgență sau să apeleze 112”, subliniază medicul Sebastian Vasilescu.

Odată ajuns la camera de gardă a Ovidius Clinical Hospital, pacientul este supus unui set de analize amănunțite, după cum a precizat anterior specialistul. Pe baza acestui set de analize, medicul cardiolog ia decizia dacă pacientul necesită o intervenție chirurgicală sau nu și, implicit, ce tip de operație este mai potrivit pentru a-i reda omului sănătatea. Medicul Sebastian Vasilescu detaliază folosind același studiu de caz al pacientei căreia i-a salvat viața:

„În acest caz specific, s-a făcut o analiză, un marker cardiac pe un analizor rapid, al cărui rezultat îl avem în cinci minute, electrocardiograma poate să stabilească foarte clar, în primele două minute, dacă este vorba despre un infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST, adică acel infarct care sub nicio formă nu poate aștepta și trebuie adus de urgență în sala de angiografie sau dacă este vorba, ca în acest caz, de un infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, care este tot o urgență medicală, dar la care avem un pic de timp să ne orientăm despre ce este vorba. Pacientul poate ajunge, de la diagnosticul inițial, în 25 – 30 de minute în sala de angiografie”.   

Intervenția în sine, într-un astfel de caz de o complexitate medie, poate dura aproximativ 45 de minute, cu tot cu partea de diagnosticare, mai precizează cardiologul. Totuși, durata angioplastiei variază întotdeauna în funcție de complexitatea cazului. În urma examinării amănunțite, medicul poate observa că pacientul are artere corinare cu o singură leziune, caz în care este suficientă dilatarea leziunii cu un balon și implantarea unui stent. O astfel de intervenție nu durează mai mult de 20 de minute, mai dă asigurări dr. Vasilescu. Pe masa de operații la Ovidius Clinical Hospital ajung însă și cazuri mult mai complexe de pacienți cu artere coronare cu multiple leziuni extrem de calcificate. Aceste intervenții ajung să dureze două, chiar și trei ore.

Pentru un caz de dificultate medie, în care a fost vorba de un infarct miocardic care însă nu a pus în mod excesiv viața pacientului în pericol, este suficient ca medicul să intervină pentru predilatarea orificiului arterei și să implanteze un stent farmacologic, menit să restabilească fluxul sângelui prin acea arteră, ceea ce duce și la eliminarea simptomelor pacientului.

În ceea ce privește recuperarea postoperatorie a pacientei, convalescența a depins inclusiv de tipul de intervenție agreată de medic. În cazul specific menționat, dr. Vasilescu a recurs la procedura prin abord radial (pe la încheietura mâinii).

„Partea de recuperare de care suntem noi responsabili, în spital, a durat 72 de ore. În tot acest timp s-a optimizat tratamentul medicamentos al pacientei, i-a fost monitorizată în permanență tensiunea. De altfel, se recomandă ca pacientul să fie monitorizat cel puțin 48 de ore după angioplastie pentru a putea elimina diferite tulburări de ritm care pot apărea în contextul ischemic. După 72 de ore, pacienta a fost externată, urmând ca ulterior să aibă parte și de o recuperare medicală ghidată, la domiciliu”, mai spus dr. Sebastian Vasilescu.

Intervenția coronariană efectuată pacientei de 59 de ani a avut loc înainte de Crăciun, iar succesul angioplastiei i-a permis acesteia să petreacă sărbătorile acasă, în familie și să se bucure de masa tradițională. Cu măsură, însă, avertizează medicul Sebastian Vasilescu.

„Nu poate să mănânce chiar orice. În general, chiar dacă avem un infarct miocardic sau nu, dacă avem o hipertensiune arterială, dacă suntem în tratament medicamentos pentru diabet, nu avem voie să mâncăm chiar orice. În acest caz, bineînțeles că se recomandă un regim alimentar, de cele mai multe ori acel regim mediteranean fără excese de niciun fel, fără exces de cofeină, de zahăr, lucruri pe care pacientul oricum le știa și înainte, pentru că era în tratament cronic cu alte boli”, a explicat dr. Vasilescu.

De altfel, întregul stil de viață al pacientului ar trebui să fie supus schimbării în bine. Medicul cardiolog spune că mișcarea nu este contraindicată după angioplastie, ba chiar din contră, este recomandată pentru stabilizarea tensiunii arteriale, în momentul în care și tratamentul medicamentos a fost bine optimizat.

„Cu siguranță avem voie, de două sau de trei ori pe săptămână, în limita toleranței bineînțeles, să facem efort fizic. De menționat ar fi că acest efort fizic, mai ales în faza fragilă, post angioplastie, post infarct, nu trebuie făcut fără supraveghere medicală”, a insistat specialistul.

Trebuie menționat faptul că, la Ovidius Clinical Hospital, medicii cardiologi colaborează strâns cu echipa de recuperare medicală și împreună monitorizează pacienții care au suferit infarcturi și, implicit, angioplastii, oferindu-le fiecăruia un plan personalizat de exerciții fizice și sfaturi alimentare.

Un avantaj extraordinar pe care îl au atât medicii, dar mai ales pacienții care aplează la serviciile Ovidius Clinical Hospital este acela al resurselor de ultimă generație și materialelor de calitate. Astfel pacienții nu doar că scutesc drumurile lungi și obositoare între cabinetele medicilor și laboratoarele de analize, ci câștigă timp care, în multe situații, în special în cazul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, poate face diferența între viață și moarte.

„Cu cât materialele la care avem acces sunt mai performante, cu cât sunt mai calitative, cu atât timpul procedurii scade. Iar aici nu vorbim doar despre angiograful cu care lucrăm și care ne permite să obținem imagini de o calitate extrem de bună și cu o doză extrem de mică de radiații, ci vorbim aici și de materialele pe care le implantăm. Cu cât stenturile sunt mai calitative, cu cât ghidurile pe care le avansăm în arterele coronare sunt mai calitative, cu atât se scurtează durata procedurii. Deci este esențial să ai tot ce îți trebuie. Cu cât dotarea este mai bună, cu atât actul medical este mai eficient și mai calitativ”, a subliniat medicul cardiolog Sebastian Vasilescu.

Angioplastia este o procedură medicală modernă pe cât de accesibilă, pe atât de complexă, care nu doar prelungește viața pacientului, ci îi îmbunătățește și calitatea pe termen lung.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*