FOTO VIDEO Două clădiri importante din Poarta Albă vor fi modernizate. Primăria vrea să reabiliteze Liceul Agricol și Căminul Cultural din cartierul Via

Liceul Agricol din Poarta Albă. FOTO CTnews.ro

Cea mai veche şcoală de agricultură din Dobrogea a fost înfiinţată în 1924 la Murfatlar, însă din 1953 a funcționat într-o clădire monumentală construită la Poarta Albă. Liceul Agricol din Poartă albă e impresionant: are coloane uriașe cu capiteluri atent lucrate, ziduri groase ca de cetate și scări ample ce amintesc de arhitectura vechilor conace.

E o clădire frumoasă, și ținând cont că a fost construită în vremea comunismului (1953) te prinde mirarea că arată așa de bine. În vremea aceea se construia anost, fără gust și fără niciun simț estetic. Bătrâna clădire frumoasă din Poartă Albă a scos generații după generații de specialiști în munca pământului, iar vremea și-a pus inexorabil amprenta pe obrazul ei. Liceul are nevoie urgentă de reparații la exterior, la instalațiile de tot felul și mai ales la tot ce ține de eficiența energetică.

“Clădirea necesită o reabilitare având în vedere că este foarte mare, foarte înaltă, și  căldura se duce în sus. Trebuie coborâte plafoanele, trebuie schimbată instalația electrică și termică. Plus uși, geamuri, anvelopare – astea ar contribui la o îmbunătățire a condițiilor de climat în școală” spune directorul Liceului Agricol, Mariana Popa.

Primăria din Poartă Albă a întocmit proiectul, a calculat devizele, costurile și necesarul de materiale și l-a trimis la București. A fost aprobat. iar banii sunt livrați în conturi. Urmează ca muncitorii să înlocuiască instalațiile termice, sanitare și electrice, și să reabiliteze și clasele elevilor la interior.

În cadrul renovării vor fi schimbate tocurile ușilor și ale ferestrelor, lambriurile de lemn și parchetul acolo unde este nevoie. Se va repara și acoperișul, fațada va fi izolată termic și apoi se va renova complet. În final, la subsol unde nu există o aerisire, se va introduce un sistem pentru ventilație și va fi igienizat.

“Nu e prima dată când liceul suferă o reparație, însă până cum nu a fost nimic de o asemenea amploare. S-a mai umblat la acoperiș în urmă cu câțiva ani pentru că au fost intemperii și a fost nevoie de înlocuirea acoperișului. Este o clădire veche din 1953, impunătoare, cu care ne mândrim și dorim să o eficientizăm energetic. Aici de fapt sunt problemele, la instalațiile de încălzire. Trebuie să asigurăm elevilor condiții optime pentru învățare” spune Florentina Țigmeanu, viceprimarul comunei Poarta Albă.

Proiectul reabilitării liceului din Poarta Albă a mai fost scos de două ori la licitație, dar nu s-a prezentat niciun constructor. Luna trecută, în ședința consiliului local a fost modificat devizul de lucrări, când primăria a adăugat bani suplimentari pentru un sistem de stingere a incediilor. În felul acesta va rezolva problema autorizației ISU, iar clădirea va fi acoperită din toate punctele de vedere. Acum lucrarea fi scoasă a treia oară la licitație și administrația locală speră ca de data aceasta să fie atractivă și să se înscrie cineva.

“O să fie mult de muncă, dar sper să facem totul ok, și în timp util ca să nu lungim agonia, cum se spune. Vom lucra pe jumătate de școală: jumătate de școală va fi în reabilitare și ne vom desfășura activitatea în cealaltă jumătate. Va fi mai greu cu partea de materiale, să vedem unde le depozităm. Probabil la subsol, care oferă posibilitatea asta. În altă parte nu avem unde să mergem” spune Mariana Popa, directorul Liceului Agricol.

Comuna Poarta Albă se apropie de final de an cu proiecte mari înscrise pe lista investițiilor. Nu doar Liceul Agricol așteaptă haine noi ci și căminul cultural din cartierul Via. E o clădire mică și cochetă care a suferit de pe urma timpului, iar autoritățile locale vor să o mărească și să o înfrumusețeze.

Proiectul se numește “Reabilitare și modernizare cămin cultural cartier Via”.  La finalul lucrărilor va deveni o clădire cu parter plus etaj, extinsă și pe orizontală cu 245 de metri. Practic, la ce există acum se va mai adaugă încă o sală de festivități. În final vor există două săli mari de spectacol și de activități pentru tinerii din localitate, care vor comunica între ele.

“Proiectul a fost întocmit de Primăria Poartă Albă, am obținut toate autorizațiile necesare și este depus în prezent la Compania Naţională de Investitii (CNI) unde urmează a fi scos la licitație” – Florentina Țigmeanu, viceprimarul comunei Poarta Albă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*