FOTO VIDEO Delfinariul din Constanța se pregătește pentru extinderea sistemului de bazine. Proiectul va duce la creșterea numărului de delfini, dar și la o îmbunătățire a confortului acestora

Delfinii de la Constanța se joacă pentru spectatori. FOTO Cătălin Schipor

Delfinariul din Constanța s-a transformat în urmă cu trei ani și jumătate. Noua clădire, una modernă și dotată cu facilitățile necesare, a dus la dublarea numărului de locuri și a fost dotată și cu o instalație de climatizare astfel că indiferent de canicula de afară temperatura din interior este una plăcută. Această investiție a dus și la creșteri record ale numărului de spectatori. Acum, un nou proiect de anvergură va începe în curând la  Delfinariul, doar că de această dată el vizează condițiile delfinilor, unele care vor fi la cele mai înalte standarde și care vor permite și creșterea numărului de mamifere.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, spune cum a pornit proiectul de extindere a sistemului de bazine de la Delfinariu.

“Este un proiect care a plecat dintr-o temă de proiectare transmisă domnului președinte al Consiliului Județean Constanța, a acceptat-o, a găsit finanțare la Ministerul Turismului și în felul acesta, domnul ministru Dobre pe vremea respectivă a fost cel care a găsit soluția de finanțare. Consiliul Județean Constanța contribuie cu o parte din bani, cu o aproape o jumătate de milion de euro, totalul fiind de cinci milioane de euro. Proiectul constă în extinderea Delfinariului, a sistemului de bazine de la Delfinariu. Clădirea rămâne aceeași, locul pentru vizitatori este același, însă în spatele Delfinariului acolo unde este acum o zonă anexă, o zonă de depozite, o zonă care nu a suferit investiții fiindcă urmăream să extindem Delfinariul de ani de zile, se vor construi un sistem de bazine conectat cu acesta și care va tripla suprafața de apă și va cvadrupla volumul de apă”, a povestit Adrian Bîlbă.

El a explicat că Delfinariul din Constanța va respecta cele mai drastice condiții naționale și internaționale privind spațiul minim necesar pentru a putea avea delfinii. Nu doar pe cele actuale, dar și pe cele care vor apărea în ultimii ani. Astfel, numărul delfinilor ar putea crește, ajungându-se până la un număr de cinci, șase exemplare.

“Vom avea spațiu să ținem o familie mai mare. Aceste animale sunt gregare, sunt animale de grup și se simt mai bine într-o echipă lărgită, cinci, șase indivizi. Asta este recomandarea pe care au dat-o forurile europene și specialiști în materie, în consecință o vom putea urma în momentul în care vom avea un volum mai mare de apă”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Acest lucru va duce și la o mai multe reprezentanții și la mai mulți vizitatori, în condițiile în care vor fi mai multe spectacole pe zi. Adrian Bîlbă spune că lărgirea sistemului de bazine va permite nașterea de pui la Delfinariu.

“O familie lărgită de delfini ar însemna, în primul rând, o imagine mai bună noastră vizavi de efortul de bunăstare, de a le asigura o stare de bunăstare, o stare bună delfinilor. În al doilea rând vom avea mai mulți vizitatori fiindcă vom putea ține mai multe reprezentații. În același timp însă vom putea face și pui, vom avea bazine de cantonare, bazine de separare  în care vom putea pune o mamă care naște”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a spus că bazinul de iarnă de la Delfinariu nu va mai adăposti lei de mare, ci va rămâne liber în cazul în care este nevoie de el după începerea lucrărilor.

“Bazinul de de iarnă, din păcate, nu va mai adăposti anul acesta lei de mare întrucât va trebui să fie pregătit ca bazin de rezervă în situația în care vom începe construcția chiar din vara asta. Nu știm cât va mai dura la Consiliul Județean, că acolo Direcția de Proiecte derulează această achiziție, cert e că din cunoștințele noastre deja sunt într-o stare destul de finală, deja se caută un diriginte, sunt lucruri destul de avansate și în consecință dacă se începe și dacă se va prezenta un constructor să îi înmânâm tot sistemul de bazine pentru a putea începe lucrările. În acea perioadă delfinii vor fi mutați în acest bazin de rezervă, bazinul ce a fost de iarnă”, a mai afirmat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

După semnarea ordinului de începere a lucrărilor, firma constructoare are un termen de 24 de luni să finalizeze acest proiect.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*