VIDEO Fostul director de la Planetariul Constanța, povești despre prima sesiune științifică de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Observatorul Astronomic din cadrul CMSN Constanța

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic a fost marcată la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii – CMSN din Constanța, în weekend-ul  5-6 octombrie. Evenimentul s-a născut în urma unei rezoluții adoptate de Adunarea Generală ONU pe 5 decembrie 1999.

La Constanța, ediția de anul început cu o conferință la care au participat dr. Adrian Bîlbă – directorul CMSN Constanța, Mihai Enescu – fost muzeograf al secției Planetariu, pensionat în anul 2006, Constantina Dimandi – șefă a secției, și omul de știință Marian Bănică și invitații săi de la ROSA – Agenția Spațială Română și Societatea Științifică Cygnus din Suceava.

„Că o planetă cum este Marte, a fost odinioară habitabilă și avea apă fluidă, avea un nucleu ce genera energie și energia respingea razele ionizante ale soarelui, că Venus are 500 de grade și o numim planeta dragostei că așa a vrut Eminescu sau cine o fi vrut înainte, că acolo este un iad… toate aceste lucruri merită să fie cunoscute și merită și din prisma faptului că ne responsabilizează. Noi suntem cei care am decis că această planetă să își piardă 30% din pădure. Eu cred că știința este disponibilă tuturor  și voi sunteți exemplul că știința este pentru toată lumea“ a spus dr. Adrian Bîlbă.

Elevi ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân și Liceul Ovidius, cadre didactice, specialiști și pasionați ai domeniului astronomiei au fost și ei prezenți la discuții.

„Prima manifestare organizată în toamna anului 1969 a fost în această sală și mă bucură faptul că această manifestare continuă“ a declarat Mihai Enescu.

Fostul muzeograf Mihai Enescu a povestit despre cum s-a organizat prima sesiune științifică de la CMSN dedicată cuceririi spațiului cosmic, în octombrie 1969. Acesta a prezentat fotografii și pliante folosite în aceea perioadă în cadrul simpozioanelor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*