FOTO VIDEO Curtea de Apel Constanța se află pe locul 10 din 15 la numărul de judecători încadrați, dar pe locul 2 la numărul de dosar pe judecător. Pandemia și pensionările au îngreunat activitatea instanței

Alina Gabriela Jurubiță, președintele Curții de Apel Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Curtea de Apel Constanța este pe locul doi la nivelul celor 15 curți de apel din țară în privința dosarelor pe judecător, cu o medie de 348 de dosare, media națională fiind de 265 de dosare pe judecător. Cu toate acestea, Curtea de Apel Constanța se află pe locul 10 din 15 în ceea ce privește numărul judecătorilor încadrați. Alte probleme care îngreunează activitatea instanțelor din cadrul Curții de Apel Constanța au fost pandemia și pensionările.

Președintele Curții de Apel Constanța, Alina Gabriela Jurubiță, a prezentat, luni, 31 ianuarie, un bilanț al activității instituției pe anul 2021. Cu acest prilej, a făcut și o trecere în revistă a principalelor probleme cu care se confruntă.

“Schema pe care o avem noi la nivel de Curți de Apel, suntem a zecea curte cu judecători încadrați ca număr din cele 15 de la nivel național. Cu toate acestea, ca și volumul de activitate, pentru că schema nu am avut-o completă ocupată, cum se întâmplă la toate instanțele de altfel, am fost pe locul doi în țară în raport de numărul de dosare care au revenit fiecărui judecător spre soluționare. Media pe țară, de exemplu, pentru anul trecut, a fost de 265 de dosare pe judecător prezent, iar la Constanța s-au înregistrat 348 de dosare pe judecător prezent. Deci, asta este situația, diferența dintre cele două medii”, a afirmat Alina Gabriela Jurubiță.

Ea a mai spus care sunt măsurile pe care dorește să le ia pentru îmbunătățirea acestei situații.

“Ne-am propus și în anul acesta ca urmare a acestei situații să reușim să încadrăm cu judecători instanța în termene cât mai scurte. Acest lucru înseamnă să luăm cu delegare, înainte de organizarea oricăror concursuri de promovare de la tribunale. Tribunalul Tulcea nu ne ajută foarte mult sub aspectul resurselor umane pentru că judecătorii care sunt acolo nu doresc să-și schimbe localitatea de domiciliu și atunci principala instanță către care ne îndreptăm este Tribunalul Constanța. Tribunalul Constanța este și el pe locul doi ca volum de activitate la nivel național. Și ei se confruntă cu un val de pensionări pe care le regăsim la toate instanțele și atunci și au un deficit de personal. Și atunci te gândești de unde poți lua judecătorii fără să afectezi și instanța de la care îi iei, dar să meargă bine și instanța pe care o conduci. Încercăm să păstrăm acest echilibru”, a declarat președintele Curții de Apel Constanța.

O altă problemă este situația de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța.  Alina Gabriela Jurubiță detaliază.

“Rămâne de rezolvat problema Secției Penale, având în vedere plecarea la Înalta Curtea a doamnei Ispas, care este președinta secției penale și la momentul actual. A promovat ca urmare a interviului susținut la CSM, a ocupat locul doi la nivel național și dumneaei de mâine începe activitatea la Înalta Curte. Și va trebui la Secția Penală să ne reorganizăm un pic cu completurile, să discutăm pentru că Secția Penală rămâne în acest context în nouă judecători, să discutăm dacă se impune o delegare a unui judecător de la tribunal din secția penală. Dacă nu am 10, îmi este greu să fac completurile de apel, trebuie să le împart la doi, am nevoie de un număr par. Am avut discuții cu doamna judecător Pârlogea, și-a exprimat acordul de principiu, aștept și punctul de vedere al președintei Tribunalului Constanța și să vedem de la ce dată s-ar putea produce o delegare deocamdată la acest moment, urmând ca atunci când se organizează concursul de promovare, dumneaiei să se și înscrie pe posturile vacante”.

Pandemia a afectat fiecare zonă a societății, deci și instanțele.

“În mod frecvent am avut judecători care au fost în concedii medicale, ori au fost în izolare că au fost bolnavi, ori au fost în carantină că au fost contacți și la momentul acesta avem. Fiecare val l-am resimțit imediat, că nici mai trebuie să mă uit la statisticile de la televizor, să văd ce e la nivel național, pentru că se vede imediat în instanță. La un moment dat știu că în secția civilă mai eram 2 din 12, care funcționam și intram pe rând în toate completurile care erau descoperite. Nu mai știai în ce ședință intri și a cui este. Acum avem surpriza să fie pentru a doua oară infectați persoanele care în urmă cu un an erau infectate. Ne regăsim și în situația asta în care să ni se îngreuneze activitatea pentru că oamenii se îmbolnăvesc, restricțiile sunt destul de clare”, a explicat președintele Curții de Apel Constanța.

Scumpirea facturilor nu a afectat decât sediul Judecătoriei și Tribunalului Tulcea, în clădirea respectivă încălzirea realizându-se prin curent electric.

“Se resimte la sediul de la Tulcea scumpirea utilităților, acolo și încălzirea se realizează tot prin curent electric, iar acolo în cele mai mari costuri sunt generate pentru sediul Tribunal plus Judecătoria Tulcea pe facturile de curent electric. Dar constituiau și înainte o parte mare a bugetului alocat în acest sens și acum evident cu atât mai mult. Dar la sediul din Constanța nu am resimțit influența majoră a acestor creșteri de preț”, a mai spus Alina Gabriela Jurubiță.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*