FOTO VIDEO Constanța va avea un nou acvariu, modern, mult mai mare și care va propune o abordare nouă, orientată pe ideea de experiență. Acesta va avea două tuneluri, o zonă cu pinguini și un green-house

Cum va arăta noul Acvariu din Constanța

Constanța continuă să-și îmbunătățească oferta turistică, orașul de la malul mării încercând, din acest punct de vedere, să-și alinieze oferta la nivelul locațiilor europene cu specific similar. Unul dintre cele mai importante puncte de atracție pentru turiștii care vin în fiecare vară pe litoral este Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, locație aflată în inima Constanței și care reușește să-și îmbunătățească oferta de la an la an.

După ce Delfinariul a fost modernizat, în urmă cu câțiva ani, iar acum au început lucrările pentru extinderea sa, un nou proiect prinde contur, cel al construirii unui nou acvariu. Acesta a fost gândit să fie construit în incinta CMSN, pe latura dinspre Bulevardul Mamaia (unde este parcarea taxiurilor), urmând să fie cel mai modern și cel mai mare din țară.

Este un proiect la care ne gândim de mai multă vreme, pe care, însă, n-am reușit să-l facem până acum. Însă, noua conducere a Consiliului Județean Constanța ține foarte mult la realizarea acestor proiecte ale județului Constanța, de dezvoltare și întărire culturală a ofertei noastre turistice și, în consecință, am îmbunătățit acest proiect, care acum este la Direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța. Acum, se pregătește caietul de sarcini pentru a se face studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu, toate acestea într-un pachet ce va fi scos, în curând, la licitație, și care va însemna debutul noului acvariu al Constanței, a dezvăluit pentru CTnews, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă.

Noul acvariu va fi substanțial mai mare decât actualul acvariu, cel aflat pe faleza Cazinoului din Constanța, într-o clădire construită în 1910 și care face din ce în ce mai greu față condițiilor cerute de timpurile actuale. Decizia cu privire la vechiul acvariu este la Consiliul Județean, cel care are în administrare locația.

Dacă mi se cere opinia, vorbim despre o clădire din 1910, care își arată oboseala în a deține aceste acvarii de apă și este tot mai dificil să le țină. Probabil că va exista, acolo, o expoziție legată de Cazino, legată de istoria orașului Constanța, sunt multe lucruri de arătat pe faleză și, după opinia mea, o astfel de expoziție ar avea un impact și o utilitate mai mari, a explicat dr. Adrian Bîlbă, care a oferit și câteva detalii cu privire la cum va arăta și ce va oferi vizitatorilor săi noul acvariu.

“De la 1000 de metri pătrați, cât avem în Piața Ovidiu, vom crește suprafața la 2600 de metri pătrați, cu două bazine centrale, ambele cu tunel, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini, vom avea alte două bazine, tot în antiiteză, unul deltaic, unul amazonian. Toate acestea vor fi completate în etajul superior de o terasă, Aquarisus, un green-house, o seră modernă, ce va constitui, în opinia mea, un model pentru alți operatori de turism de pe litoral, unde vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice, în zone unde se va putea servi o cafea sau un suc, iar copiii să poată învăța ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediul înconjurător, dar și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră pe terenul lor natural.  

Ideea care a stat la construcția noului acvariu are la bază o filozofie nouă, inspirată din cea care stă la baza marilor acvarii europene, una ce păstrează caracterul educativ, dar pune accent pe experiența senzorială directă oferită celor ce îi trec pragul.

Sunt mesaje pe care le transmitem vizitatorilor, iar acest acvariu l-am gândit diferit. Dincolo de partea educativă, am gândit acest acvariu ca o experiență. O experiență a celor care vin, intră în tunel să vadă rechini, să vadă peștii de Marea Neagră, peștii de talie mare, pinguini, dar care să fie mai puțin didactic. Avem un acvariu didactic, în care avem câte o specie în fiecare bazin, cu etichetă deasupra, un acvariu clasic, care are și el rolul lui educativ, școlar.

Totuși, într-o zonă turistică, cum este litoralul Mării Negre, trebuie să avem o altă abordare, o abordare nu spre show, ci spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, vor să aibă experiențe de vizitare, iar în acest nou acvariu așa am gândit, a punctat dr.Adrian Bîlbă.

Noul acvariu constănțean, dacă ar fi să facem o comparație, îl putem compara cu acvariul de la Genoa, cu cel de la Barcelona, de la Valencia, acvarii orientate spre această idee de experiență, dar amplasate în zone turistice. Apoi, sunt acvariile din Turcia, mai mari, unul cu un tunel de 100 de metri. Noi vom avea tunele de 12, respectiv 10 metri.

Ne comparăm cu acvariul din Tulcea, la nivel de material de lucru, tot acrilic, însă va fi un acvariu mult mai mare, pentru că nici așteptările turistice ale Constanței nu sunt aceleași cu cele de la Tulcea. Tulcea este un oraș mult mai mic, așteptarea este pe deltaic, pe altfel de turism. Aici, la Constanța, este un turism inclusiv citatin și ne așteptăm să avem și un milion de vizitatori pe an, a mai spus managerul CMSN.  

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Stimati politicieni, inca acosteaza in Portul Constanta nave de croaziera cu mii de turisti la bord, care nu au ce face in oras in afara de un circuit al monumentelor din zona cetatii antice Tomis. Nimeni nu i-a intrebat ce le-a placut, ce nu le-a placut dar si ce si-ar dori sa vada. Sunt oameni educati, cu bani si care pot compara oferta turistica din tot bazinul Marii Negre si al intregii Mediterane. Din pacate opinia despre Constanta li se citeste in priviri.

1 Trackback / Pingback

  1. 1 Februarie: Sinteza (pozitiva) in constructii - Idei Arhispec

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*