VIDEO Care sunt calitățile unui antrenor de delfini. Directorul Delfinariului, dr. Adrian Bîlbă, explică relația frumoasă dintre mamiferele acvatice și om

Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Spectacol cu delfini la Delfinariu Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Dacă oamenii vor spera vreodată să vorbească cu animalele, atunci delfinii reprezintă cea mai bună alegere. Delfinii sunt animale foarte inteligente cu o formă de comunicare foarte sofisticată. Chiar și așa, nu e deloc ușor să-i antrenezi astfel încât publicul care vine la Delfinariu să-i iubească. Ne plac delfinii apriori pentru că sunt jucăuși de felul lor, însă atunci când sar câțiva metri în aer, când înoată pe spate ori se ridică de tot din apă, sunt de-a dreptul fantastici iar admirația noastră pentru ei depășește orice limită.

V-ar plăcea să știți cum “vorbesc” antrenorii cu ei? Delfinariul din Constanța are un ghid pentru public, o fată care ne va explica tot felul de detalii legate de curiozitățile noastre și ne va dezvălui câte ceva din antrenamentul frumoaselor mamifere.

“Va fi interfața cu vizitatorii. Interfața cu vizitatorii presupune niște cuvinte spuse ca gazdă, niște explicații spuse ca și un muzeograf, va trebui să completeze munca muzeografilor și-n felul acesta vom fi un pic mai aproape de vizitatori cu explicațiile noastre, inclusiv din sfera antrenamentului, a lucrului cu animalele. Pe lângă sfera biologică unde muzeografii își fac datoria mai există și sfera antrenamentului, sferă pe care oamenii vor fi incitați să o cunoască întrucât avem multe lucruri de arătat – de exemplu, cum face un delfin să înțeleagă și să facă ceea ce-i ceri ?” explică directorul Delfinariului, Adrian Bîlbă.

Povești din lumea neștiută a Delfinariului. Ce fac delfinii când nu “se dau în spectacol” ? Repetă pentru următorul show ? Ori merg la masă și se odihnesc ? Cum dorm delfinii ? Și cum învață, mai ales ? Ce li se spune ? Sunt zeci de întrebări la care toți copiii (și nu doar ei) ar vrea ca să li se răspundă.

La Delfinariu îi vedem pe antrenori că nu scot nicio vorba. În schimb au niște fluiere la gât cu sunete foarte “ascuțite”. Sunt cumpărate din Anglia și scot ultrasunete. Fluierul și mișcările îi ajută în meserie. Antrenorii de la Delfinariu nu vorbesc pentru că delfinii nu percep sunetele noastre; delfinii comunică între ei, prin folosirea unor ultrasunte, însă cu o frecvenţă mai joasă decât cele folosite, în ecolocaţie. Sunetele variază în volum, în frecvenţă și-n tonalitate. De aceea antrenorii folosesc acele fluiere speciale. Delfinii fluieră foarte mult – aproximativ jumătate dintre fluierături sunt de recunoaştere, de identificare, pentru că delfinii trăiesc în grupuri mari. Știați că aceste animale folosesc în comunicare aproximativ 14 mii de semnale ? În convorbirile lor zilnice oamenii folosesc o mie de cuvinte. Așadar, e mai greu să antrenezi delfini decât alte animale ? “Nu este mai greu, însă este foarte “specific”. Ca să antrenezi delfini trebuie să fii înotător, să fii capabil să intri în apă cu ei și să ai o pregătire fizică corespunzătoare. Mai trebuie să poți comunica cu ei altfel decât comunici cu un animal terestru. E puțin diferit, nu neapărat “mai greu” spune directorul Adrian Bîlbă.

Nu există cursuri care să te facă dresor de delfin, cel puțin nu în România. Meseria aceasta se învață de la cei cu experiență, se fură. Un specialist din Statele Unite ale Americii, țara cu cele mai mari oceanarii din lume, a venit câte o lună, timp de trei ani, în Constanța. În România există doi delfini și patru dresori de delfini. De-acum îl vom avea și pe-al cincilea: fata care ne va fi și ghid în lumea lui Ni-Ni și Chen-Chen

“Un bun antrenor de delfini ca și un bun dresor de animale presupune să fii o persoană deschisă, capabilă să înțeleagă comportamentul acestor animale, să le iubești și de la aceste premise să pornești la realizarea unei punți de comunicare cu acestea. Încerci să transmiți și tu ceea ce ai de zis, ceea ce ai de cerut, de făcut și în consecință să ajungi într-o situație în care antrenor și animal să formeze un întreg, care să lucreze împreună și să delecteze publicul vizitator, să-i transmită dragostea de animale”, spune Adrian Bîlbă.

Suntem și noi curioși să vedem cum vor accepta delfinii noul antrenor și promitem să revenim cu noutăți!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*