FOTO VIDEO Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța își păstrează porțile deschise, cu respectarea măsurilor sanitare și de protecție în perioada pandemiei COVID-19

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Odată cu scăderea temperaturilor și în condițiile speciale pricinuite de răspândirea noului coronavirus, cu toate măsurile restrictive anunțate de către autorități, constănțenii au din ce în ce mai puține posibilități de relaxare. Supranumit plămânul verde al orașului, Complexul Muzeal de Științele Naturii din Constanța reușește să-și mențină porțile deschise, atât pentru Microrezervația în aer liber, dar și pentru activitățile care au loc în interior, precum cele de la Delfinariu, Planetariu și Acvariu. Evident, acest lucru se face în condiții speciale, cu respectarea regulilor de protecție, astfel încât cei care vizitează aceste locații să fie în deplină siguranță din punct de vedere sanitar.

Am luat toate măsurile să limităm răspândirea virusului. În Delfinariu, am redus durata, șederea, am asigurat spațialitatea minimă de doi metri, masca obligatorie, umiditate, ventilație, toți acești factori au fost luați în considerare, și bineînțeles numărul de spectatori acceptați, care a ajuns la o treime, ceea ce înseamnă în loc de 1200 de spectatori, doar 400. La fel, în Acvariu, în loc de 60, cât sunt normele ISU, acum avem 20. La Planetariu, suntem și mai stricți, chiar o pătrime, 15 din 60, a declarat, pentru Constanța NEWS, Dr.Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

În concluzie, dacă oamenii respectă ceea ce le cerem, cu siguranță nu se vor infecta la Complexul Muzeal de Științele Naturii și, mai mult, vor avea o întărire a sistemului imunitar, prin mișcare, prin soare, prin fotoconversia vitaminei D. Suntem, așadar, grijulii și responsabili, pentru că sunt foarte mulți copii, iar acest virus începe să se adapteze, este un virus în adaptare, nu trebuie să fim fixiști. Virusul, care azi este așa, mâine poate fi altfel, poate îl va chema altfel, dar este cu siguranță un organism viu, care poate fi modificat și are resurse.

Firește că dacă nu respectă regulile de protecție, respectiv mască la caserie, mască în Delfinariu, Planetariu și Acvariu, mască atunci când stau la coadă undeva, chiar și în exterior, mască atunci când nu-și pot permite distanțare fizică de peste doi metri, atunci, da, există un risc. Dacă nu se protejează, indiferent unde se află, există un risc, avertizează Adrian Bîlbă.

Managerul constănțean a subliniat că toată această poveste pe care întreaga omenire o trăiește zi de zi, într-un context cât se poate de serios și tragic, trebuie și poate fi combătută doar prin respectarea regulilor sanitare și de distanțare fizică, noul coronavirus fiind un virus în fața căruia nimeni nu este imun.

Noi credem, câteodată, că suntem invincibili. Sau că nouă nu ni se poate întâmpla sau sunt prea mici șansele să ni se întâmple. Dar, câteodată, ni se întâmplă, atrage atenția Adrian Bîlbă, care a povestit o întâmplare personală recentă, care putea avea urmări tragice.

Și eu am crezut că sunt invincibil, că nu mi se poate întâmpla nimic, dar am căzut de pe motocicletă, pe o pată de ulei, în Bulgaria, am suferit o fractură, iar acum stau cu piciorul în ghips, a continuat acesta. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim foarte atenți, fiindcă este de ajuns o scăpare și… gata! O petrecere cu prietenii și… gata! Un om de încredere care stă lângă mine fără mască, fiindcă orice se poate întâmpla. Acesta este motivul pentru care trebuie să păstrăm distanțarea fizică.  

Dr.Adrian Bîlbă are și un sfat pentru cititorii Constanța NEWS: să respire pe nas în momentul în care nu pot evita trecerea sau staționarea în zone aglomerate, nasul fiind un filtru natural eficient, care a permis evoluția omului ca specie.

Trebuie să fim foarte atenți cu această contaminare respiratorie, care este oricând posibilă. Din acest motiv trebuie să purtăm mască, iar în situația în care ajungem într-o aglomerație, în aer închis, strabatem un hol, urcăm într-un lift sau trecem printr-un grup de oameni, în special oameni care vorbesc, respirăm pe nas. A primi virusul pe cale nazală este mult mai bine, decât a-l primi pe cale respiratorie, traheo-pulmonară. Pe cale nazală intră în filtrul făcut de natură, evoluat, și de acea este foarte important să respirăm pe nas, a explicat directorul CMSN.

Masca trebuie să acopere și nasul. Însă cei care vorbesc au nevoie de mai mult aer și deseori ajung să vorbească cu masca pe buze și cu nasul liber. Este mai bine decât nimic, iar dacă nu se poate altfel, ții distanța și lasă să vorbească cu masca pe gură, fiindcă din plămân poate ieși o cantitate mare de virus, a continuat Adrian Bîlbă.  

La finalul discuției, Adrian Bîlbă a avut și un mesaj pentru așa-numiții… coronasceptici, pe care îi sfătuiește să trateze cu toată seriozitatea problema răspândirii noului coronavirus, spre binele lor și a celor apropiați.

Ajungem în situația de a înțelege că nu este noua ordine mondială, nu este Bill Gates, este, pur și simplu, un organism ca și noi, care încearcă să se adapteze pe o nouă specie. Că s-a adaptat el de capul lui, pentru că un… ciudat a vrut să mănânce liliacul aproape crud în supă sau pentru că niște nebuni au încercat să domesticească un virus corona, încercând să facă un vaccin…, a transmis directorul general al CMSN Constanța.

Totodată, Adrian Bîlbă crede că s-au făcut pași importanți în descoperirea unui vaccin eficient, fiind o problemă de timp și de… legislație, până când acesta va primi undă verde.

“Trebuie să înțelegem că așa cum este el, acest virus este pe drumul către un vaccin. Nu este patogen ca primul corona, nu este nici la fel de prietenos ca viitorul corona-vaccin. Este undeva la mijlocul drumului. Eu încă am optimismul de a crede că anul acesta va exista un vaccin, iar țările care au niște reglementări foarte stricte vis-a-vis de securitatea vaccinării, probabil vor întârzia, în 2021, cu un vaccin. Însă, țările care nu-și pun astfel problema, precum China și Rusia, au deja vaccinul, îl folosesc pe grupele de risc și sunt în situația de a produce pe scară largă cantități din acest vaccin. Ei deja vaccinează, și-a exprimat convingerea Adrian Bîlbă.  

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 09.00-19.30, programul personalizat pe locații putând fi accesat pe siteul oficial: www.delfinariu.ro/#ProgramVizitare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*