FOTO VIDEO Cernavodă va avea prima parcare supraetajată, în cel mult un an. Proiectul costă 10 milioane de lei și nu va rămâne singurul

Primăria Cernavodă construiește o parcare supraetajată. FOTO Adrian Boioglu

Posesorii de mașini, din Cernavodă, au reale motive de bucurie. Chiar în aceste zile se află în plină desfășurare lucrările pe șantierului primei parcări supraterane din oraș. Viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali, a vorbit pentru CTnews despre utilitatea, dar mai ales despre necesitate unei astfel de investiții.

„Noi suntem îngrijorați, domnul primar este îngrijorat, Consiliul Local este îngrijorat; noi avem 15.000 de mașini înmatriculate la Primăria Cernavodă. Trebuie să luăm măsuri, trebuie să luăm măsuri urgente. Noi deja suntem, acum, într-o organizare și proiectare pentru multe locuri de parcare în orașul Cernavodă. Aici amenajăm o parcare supraetajată, vor fi trei la număr, iar restul vor fi parcări normale cu copertine. Aveam acum trei astfel de proiecte în achiziție. Una dintre parcări va fi amenajată pe strada Liliacului, una pe strada Panait Cerna și una este pe Aleea Libertății. Și da, noi încercăm să creăm cât mai multe locuri de parcare”, a dat asigurări adjunctul primarului Liviu Negoiță

Prima dintre cele trei parcări supraetajate pe care Primăria Cernavodă are în plan să le construiască se ridică pe terenul ocupat înainte de mai multe garaje. În pofida nemulțumirii proprietarilor, amplasamentele au fost demolate, iar cu timpul, spune viceprimarul, locuitorii din zonă au înțeles că acțiunea s-a desfășurat în beneficiul lor și că există soluții pentru a multiplica utilitatea respectivului teren.

„Aici au fost șapte garaje pe care le-am demolat. S-au supărat oamenii la început, dar ulterior au fost foarte mulțumiți, pentru că aici se vor amenaja 102 locuri de parcare. Parcarea va fi prevăzută cu o barieră de intrare, cu o barieră de ieșire, adică va fi o parcare civilizată”, dezvăluie Cîrjali.

Lucrarea nu a fost lipsită de peripeții, mai declară reprezentantul administrației publice locale. Șantierul amenajat pentru crearea celei mai moderne zone de parcare din Cernavodă a scos la iveală o serie de probleme care, dacă nu ar fi fost descoperite la timp, ar fi generat neplăceri mai grave locuitorilor din blocurile care înconjoară perimetrul. A fost necesară înlocuirea conductelor de canalizare, afirmă viceprimarul, după ce s-a descoperit că cele vechi erau fisurate și nu mai făceau față solicitării.

„Într-adevăr, aici a trebuit să săpăm și am dat de multe probleme. A fost sistemul de canalizare care era deteriorat, scurgerea apei pluviale și a celei menajere și, mai rău, am dat de o țeavă care era spartă și avariată de mai mult timp și pe care a trebuit să o deviem. Acum este o țeavă nouă. Dacă nu luam acum măsuri, cred că blocurile acestea cădeau la un moment dat, pentru că, pe dedesubt, apa circula. Am săpat, aici vor fi șase straturi, a fost așezat un strat geotextil, peste care va fi așezat un strat de 20 de centrimetri de loess, care se compactează ori la 90 – 99 % grad de compactare, după care vine un strat udat, bătătorit,  după care vine un strat geogril, iarăși două straturi compactate. Acest loess are proprietăți foarte bune încât se face ca betonul, adică udat și compactat devine ca betonul”, a mai detaliat Șerij Cîrjali.

Un astfel de proiect de o asemenea complexitate necesită sume importante de bani și, din păcate, actualele linii de finanțare guvernamentale și europene puse la dispoziția primăriilor nu prevăd și astfel de investiții. În consecință, pentru a putea oferi locuitorilor din Cernavodă confortul urban de care au nevoie pentru a simți că trăiesc într-o comunitate modernă și civilizată, Primăria a fost nevoită să bage adânc mâna în buzunar.

„Banii sunt din bugetul local. N-am reușit, din păcate, pentru aceste lucrări să obținem bani europeni sau bani de la guvern, pentru că nu s-a deschis nicio linie de finanțare în sensul ăsta. Lucrarea se face din bani proprii, costă 10 milioane de lei, cu TVA inclus. Sunt vreo trei firme bune din Cernavodă care au câștigat licitația. Una dintre ele este General Concret, o firmă renumită aici la noi în zonă și care au contracte cu centrala nucleară de foarte mult timp și care face niște lucrări de calitate. Deci după ce se toarnă șase straturi de pământ, compactate, după care se toarnă radierul și atunci vor veni și stâlpii de înălțare. Parcarea va fi pe două nivele și va fi destinată, în primul rând, locuitorilor din zonă. Se va percepe o taxă modică, domnul primar zicea 10 lei pe lună, accesul se va face cu o cartelă, cu barieră”, a mai precizat Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

Chiar dacă șantierul este încă în lucru și va mai dura încă aproximativ un an, Primăria deja pune la punct detaliile privind operarea noii facilități publice. Astfel, pe timpul zilei, până în ora 16:00, oricine are nevoie își va putea lăsa mașina pe care oricare dintre locurile de parcare.

Termenul de execuție a primei parcări supraterane din Cernavodă era, inițial, de 10 luni. Termenul a fost devansat însă de lucrările pricinuite de problemele care au ieșit la suprafață în urma săpăturilor.

„A trebuit să facem niște acte adiționale ca să putem repara tot ce am găsit stricat aici, cred că va dura un an de zile lucrarea”, estimează viceprimarul orașului Cernavodă.

Reprezentantul administrației publice locale nu a oferit, deocamdată, un orizont de timp pentru când vor începe lucrările și la celelalte două proiecte similare, ci a precizat doar că sunt în pregătire documentele pentru procedura de achiziții publice, în vederea identificării constructorului.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*