FOTO VIDEO Cernavodă, în pas cu mobilitatea urbană. Primăria investește în locuri de parcare pentru necesitățile în creștere ale cetățenilor

Primăria Cernavodă face noi parcări în oraș. FOTO Adrian Boioglu

Mobilitatea urbană este o temă din ce în ce mai discutată în majoritatea orașelor, odată cu creșterea numărului de mașini înmatriculate, iar orașul Cernavodă nu face excepție din acest punct de vedere.  Cu aproximativ 15.000 de mașini înregistrate la Primăria Orașului Cernavodă și cu o perspectivă de creștere constantă a acestui număr, gestionarea eficientă a spațiilor de parcare a devenit o necesitate stringentă.

Viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali, subliniază că mașina nu mai poate fi considerată un lux, ci o necesitate pentru mulți locuitori. În acest context, autoritățile locale au decis să ia măsuri pentru a răspunde nevoilor comunității. Amenajarea de locuri de parcare devine, astfel, o prioritate.

„Aproape fiecărui copil care împlinește 18 ani, părinții îi cumpără mașină. Acum mașina nu mai este un lux, este o necesitate, într-adevăr. Noi, după cum se observă, continuăm cu amenajarea parcărilor. Ne aflăm acum pe aleea Libertății, unde existau 12 garaje, dintre care cred că în doar două sau trei chiar se adăposteau mașini, în rest erau transformate în magazii pe domeniul public.

 S-au supărat la început cetățenii care au fost nevoiți să își demoleze, să își mute garajul, dar acum văd că sunt mulțumiți. Aici este pentru prima dată când facem o parcare acoperită. Adică vor fi niște copertine datorită cărora păsările nu vor mai murdări mașinile. Într-adevăr, sunt numai 40 astfel de locuri de parcare acoperite, 20 sunt descoperite, la care se adaugă și patru locuri pentru persoanele cu handicap”, a declarat, pentru CTnews, viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali. 

Reprezentantul administrației publice locale mai descrie faptul că lucrarea din cartierul de blocuri a trebuit făcută de la zero. A fost schimbat sistemul de colectare a apei pluviale, a fost instalată o rețea nouă care să colecteze apa de ploaie și să o transporte, tot printr-o rețea nouă de conducte, către canalizarea pluvială a orașului. Iar în acest fel Primăria Cernavodă a reușit să soluționeze două necesități.

În total, suma destinată amenajării de noi locuri de parcare în cartiere rezidențiale este de 1.900.000 de lei, bani despre care viceprimarul Șerif Cîrjali spune că au fost alocați în întregime de la bugetul local. Adjunctul primarului Liviu Negoiță mai explică faptul că această soluție a fost necesară deoarece, în prezent, nu există linii de finanțare guvernamentală pentru amenajarea de spații de parcare.

Cu toate acestea, Cîrjali le promite cernavodenilor că actualele lucrări nu vor rămâne singurele de acest tip, din oraș și că echipa administrativă din care face parte continuă să caute soluții de finanțare pentru a rezolva cât mai eficient problema locurilor de parcare.

În ceea ce îi privește pe beneficiarii direcți ai acestui proiect, posesorii de autoturisme, aceștia au întâmpinat cu deschidere inițiativa Primăriei și, pe măsură ce lucrările avansează și parcările încep să prindă contur, vor să afle cum se vor atribui spațiile nou create.

„Cetățenii au venit și ne-au întrebat dacă pot închiria locurile de parcare. Le-am transmis că nu, noi nu luăm bani pentru locurile de parcare, pentru că va fi licitație și va ajunge la o sumă foarte mare, pentru că fiecare vrea să aibă mașina în fața blocului. Dar în momentul în care vom avea și vom acoperi toate necesitățile pentru oraș, atunci da, pentru ca fiecare posesor de mașină să aibă locul lui de parcare, vom percepe o sumă modică, să zicem 10 lei, ca să se amortizeze cumva investiția”, a mai explicat Șerif Cîrjali, pentru CTnews.

Perioada de execuție a celor câteva zeci de locuri de parcare dintre blocuri a fost stabilită la două luni, însă reprezentanții administrației publice locale sunt mai optimiști și au convingerea că lucrarea va fi gata cel târziu la mijlocul verii, iar posesorii de mașini se vor putea bucura de noile facilități urbane, după cum este firesc în orice oraș civilizat.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*