FOTO VIDEO Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar s-a încheiat cu un spectacol de gală

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar. FOTO UDTTMR

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, manifestare organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, s-a încheiat duminică, 3 septembrie, cu un spectacol de gală care a avut loc pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.

Sala a fost neîncăpătoare pentru cei peste o mie de spectatori care au aplaudat la scenă deschisă toți artiștii care au evoluat pe parcursul celor aproape trei ore de spectacol. A fost un adevărat maraton artistic, ansamblurile participante întrecându-se în a capta atenția spectatorilor și în a-și pune în valoare frumusețea și bogăția zestrei culturale a comunității. Din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România au urcat pe scenă, cu cele mai cunoscute dansuri tradiționale tătărești, ansamblurile „Canlar”, „Can Renkler”, „Qanara”, „Qarasu” și solistul Berkant Gemil. Spiritul multicultural dobrogean a fost pus în valoare de prezența unui număr mare de ansambluri din partea comunităților de greci, macedoneni, cehi și slovaci, croați, bulgari, ucraineni. Spectacolul a fost completat de evoluția de înaltă ținută a ansamblurilor străine, ediția de anul acesta a festivalului fiind onorată de ansambluri din Turcia, Macedonia, Georgia și Azerbaidjan.

Printre spectatorii care au răsplătit cu aplauze efortul artiștilor s-au aflat Cristina Caterinici din partea Consiliului Județean Constanța, deputatul Adrian Merka, din partea Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România, deputatul Gheorghe Nacov din partea Uniunii Bulgare din Banat România, deputatul Varol Amet  din partea UDTTMR, muftiul Muurat Iusuf, Dincer Geafer, subsecretar de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.

Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar – ediția a XXVII-a a debutat sâmbătă, 2 septembrie, cu parada portului popular care a avut loc în centrul municipiului Constanța și care a reunit, de asemenea, peste o mie de participanți. Pe traseul Sala Sporturilor – Piața Ovidiu, constănțenii și turiștii au putut admira frumoasele costume populare, mulți dintre trecători alăturându-se artiștilor care în acordurile muzicilor tradiționale își etalau cu mândrie portul popular. Tot sâmbătă, au avut loc spectacole și în localitățile Mangalia, Medgidia, Ovidiu, Techirghiol, 23 August, Tuzla, Cobadin și Valu lui Traian.

„A fost o ediție reușită, din punctul nostru de vedere, o ediție în care am continuat frumoasa tradiție de a ne pune în valoare tradițiile dar, în același timp, și de a onora, în bine-cunoscutul spirit multietnic, și alte culturi și comunități etnice din România. De asemenea, în cadrul acestei ediții a festivalului, am reluat unele colaborări vechi pe care, la un moment dat, independent de voința noastră le-am întrerupt, cu ansambluri din străinătate, dar am reușit să avem și un ansamblu în premieră, respectiv cel din Azerbaidjan. Suntem bucuroși și de faptul că finanțarea pe care am primit-o de la Consiliul Județean Constanța pentru desfășurarea festivalului a fost completată în mod fericit și de implicarea administrațiilor locale din cele opt localități unde am dus anul acesta festivalul. Mulțumesc, astfel, tuturor celor care ne-au susținut și de data aceasta pentru a putea organiza un eveniment deosebit de care să se bucure nu doar tătarii, ci cât mai mulți locuitori ai județului Constanța, indiferent de etnie”, a declarat, la finalul proiectului, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*