FOTO VIDEO Străzi asfaltate de la zero în cartierul Cochirleni din Cernavodă

Lucrări în cartierul Cochirleni din Cernavodă. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Locuitorii cartierului Cochirleni din Cernavodă au intrat în noul an cu străzi și trotuare complet asfaltate de la zero, în urma unui proiect derulat de Primăria orașului din fonduri proprii.

Lucrarea i-a surprins plăcut pe oamenii care locuiesc pe cele trei străzi vizate de reabilitare. De dincolo de gardul propriei curți, un cuplu de cernavodeni urmărește aproape cu uimire desfășurarea lucrărilor. Oamenii recunosc cu sinceritate: nu se mai așteptau să vadă vreodată asfalt turnat pe ulița pe care trec zilnic, de 20 de ani.

 „Mai trăim și cu speranță în România, că deja suntem deficitari la multe capitole. Când am văzut că ne toarnă și asfalt, ne-am bucurat, cum este și normal. Am înțeles că în trei săptămâni, o lună o să fie gata toată lucrarea”, își exprimă optimismul un localnic.

Soția bărbatului afirmă că s-au mutat pe strada Nucului în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar de atunci, an de an, au trăit cu speranța că și ulița lor va căpăta un aspect modern, civilizat. Acum, că străzile din cartier își schimbă simțitor aspectul, oamenii se gândesc să construiască pe terenul pe care îl dețin în zonă. Și nu sunt singurii. Vizazi de gospodăria lor, în paralel cu șantierul primăriei, se desfășoară lucrări la două noi imobile, semn că oamenii din Cernavodă au încredere în demersurile autorităților locale.

Încă de la preluarea mandatului, actualul primar al Orașului Cernavodă a avut în vedere schimbarea aspectului cartierului Cochirleni. Viceprimarul Șerif Cîrjali detaliază:

„Noi, în 2020, în campania electorală, am venit și am vorbit cu cetățenii care ne-au spus «nimeni nu a făcut nimic pentru noi» și le-am spus că le promitem că vom reabilita străzile. Drept dovadă, după doi ani de zile de când am câștigat alegerile am dat drumul la proiect. A avut loc licitația și acum suntem la execuție. Toate străzile acestea se vor repara de la zero. Aici era la nivel de pământ, acum se face cu canal de scurgere a apei pluviale, cu tramă stradală, trotuar, borduri. Va fi un mic cartier civilizat din Cernavodă, care se află peste canal, dar face parte din orașul Cernavodă”.  

În urma muncitorilor care împing roabe cu materiale și fixează borduri, prin nisipul premergător lucrării de asfaltare, urcă spre casă un localnic cu figura brăzdată de anii care au trecut peste el. Întrebat despre lucrarea pe care primăria o pune în aplicare pe strada pe care locuiește, omului i se luminează fața.

 „Ne pare bine că ne-a asfaltat șoseaua, apa este pusă la locul ei, cum ar veni. Eu locuiesc aici de aproape douăzeci și ceva de ani. Toată lumea ne promitea că face, dar după ce se alegea primar, uita să ne facă”, recunoaște cetățeanul.

Odată cu asfaltarea străzilor din cartierul de la marginea orașului Cernavodă, viața oamenilor care locuiesc pe aceste străzi se va ușura semnificativ. Până acum, în zilele ploiase sau în iernile cu ninsori abundente, până și utilajele de deszăpezire ori mașinile care colectează gunoiul aveau dificultăți să intre pe străzile din cartier pentru a-și face treaba. De acum, însă, problemele acestea dispar.

Din poarta gospodăriei, o doamnă afirmă că spera ca măcar copiii săi să apuce să vadă strada asfaltată.

 „Noi ne bucurăm, de atâția ani de când așteptăm.Noi am fost primii care ne-am mutat aici, sunt 22 de ani de când stăm aici. Le mulțumim celor de la conducere, mulțumim că sunt bani să poată să facă. Noi suntem bătrâni, măcar pentru tineri”.

Potrivit adjunctului primarului din Cernavodă, suma inițială alocată proiectului de asfaltare a străzilor din cartierul Cochirleni era de 1.400.000 de lei, însă firma care a câștigat licitația va realiza lucrarea contra sumei de de 947.000 de lei, bani alocați din bugetul Primăriei Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*