FOTO VIDEO – Anul 2023 aduce mai mult confort termic pentru locuitorii cartierului Columbia din Cernavodă. Valoarea imobilelor crește odată cu reabilitarea făcută de primărie prin anveloparea fațadelor blocurilor

Lucrări de anvelopare a fațadelor blocurilor din Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Cernavodă are planuri mari pentru schimbarea în bine a înfățișării întregului oraș, iar conducerea administrației publice locale demonstrează că niciun detaliu nu va fi lăsat la voia întâmplării. Anul 2023 a găsit cartierul Columbia învăluit în schele de construcții, în foșnet de mistrii și miros de tencuială proaspătă. Sunt semnele modernizării și ale evoluției spre un nivel de trai cât mai actual și mai civilizat pentru toți locuitorii orașului Cernavodă.

„Într-adevăr, de șase ani de zile noi lucrăm în cartierul Columbia. Am luat pur și simplu și am râmat; în spatele blocurilor erau munți de gunoaie. Ușor, ușor oamenii s-au civilizat. Aici s-au făcut rampe de gunoi într-o parte, s-a făcut iluminat cu ledprimul cartier din Cernavodă unde s-a instalat iluminat cu led aici a fost. După care am început anveloparea blocurilor.

Acum, pe această cale, încurajăm pe toată lumea să facă asociații – pentru că la noi este o problemă: nu sunt create asociații de locatari. Și îi încurajăm pe această cale să își facă asociații, pentru că este în beneficiul lor. Ce se întâmplă? În momentul în care faci asociație, noi accesăm bani de la guvern. Sunt foarte mulți bani care vin de la guvern; 60%, într-adevăr, pune guvernul, 40% pune administrația orașului Cernavodă. Iar domnul primar chiar își dorește ca toată Cernavoda, nu doar cartierul Columbia, să fie anvelopată și cu tâmplăria schimbată, cu acoperișul schimbat”, mărturisește viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali. 

Lucrările în sine se doresc a fi unele de amploare, complexe și de durată, după cum a explicat, pentru CTnews, viceprimarul orașului Cernavodă, astfel încât imobilele de locuințe să capete un aspect cu totul și cu totul îmbunătățit, de care locatarii să fie mândri și motivați să îl întrețină în condiții bune.

„Proiectul acesta este cu toate țevile schimbate de la subsol. Începând de la canalizare, apă rece, apă caldă și căldură, după care, condominiul se sparge de jur împrejur, betonul acela care s-a corodat și s-a rupt se va schimba, fațada, care este acoperită cu o vată minerală cred că de 10 cm grosime, tâmplăria de PVC schimbată, casa scării zugrăvită, schimbată, ușa de la intrare schimbată, acoperișul schimbat cu totul, deci este ca un bloc nou”, explică Șerif Cîrjali.

Îmbunătățirile aduse din fonduri publice blocurilor din cartierul Columbia mai au un beneficiu de ordin economic pentru proprietari. Pe lângă eficientizarea termică a locuințelor și îmbunătățirea exterioară, crește și prețul apartamentelor. Iată de ce, administrația publică locală insistă în a-i încuraja pe cetățenii care dețin apartamente la bloc să întemeieze asociații de locatari, pentru a accesa mai multe beneficii.

„De exemplu, în celălalt cartier apartamentul era 3.000 de euro, acum este 30.000 de euro și chiar a vândut cu 32.000 de euro un cetățean care ne-a mărturist că, până acum, își estima prețul locuinței la 3.000 de euro, iar acum, datorită schimbării care a fost adusă blocului, care nu mai fusese renovat de 50-60 de ani, apartamentul s-a vândut cu 32.000 de euro. Vorbesc de cartierul Încălzire.

Da, într-adevăr, se măresc prețurile și valoarea de piață crește pentru că au fost fațadele crăpate, nu numai că nu era izolat termic, dar arăta și deplorabil. Acum arată altfel. Și așa vrem să arate toată Cernavoda, dacă cetățenii își fac asociații și noi le garantăm că vom accesa bani pentru a le renova fațadele. Ei doar trebuie să pună 100 de lei, 150 de lei, cam atât îi costă să creeze o asociație cu un președinte și cu un vicepreședinte. Restul să lase pe noi, că noi rezolvăm până la capăt problemele lor”, încurajează viceprimarul.

Oamenii se bucură și ei de faptul că Primăria și-a aplecat interesul și asupra cartierului lor și că li se îmbunătățește calitatea condițiilor de viață.

„E frumos, a făcut treabă bună Primăria, sper să le facă pe toate, să arate totul frumos. S-a refăcut izolația, geamurile, acoperișul, toate astea”, apreciază și unul dintre locatarii unui bloc aflat în plin proces de reabilitare termică.

Demersurile Primăriei Cernavodă nu au rămas fără ecou. Din spusele viceprimarului Șerif Cîrjali, deja s-au alcătuit 22 de asociații de locatari, iar numărul lor este în creștere, semn că oamenii au înțeles care este cel mai bun drum de urmat pentru a-și vedea interesele materializate.

„Sperăm ca până la sfârșitul anului să facem 100, 150 de asociații ca să putem să anvelopăm și să refacem toate fațadele și toate blocurile să arate într-un alt fel”, mai adaugă Șerif Cîrjali.

Numai în cartierul Columbia trăiesc în jur de 5.000 de persoane, în circa 2.500 de apartamente. Lucrările sunt abia la început, proiectul fiind în stadiul de sub 10% – ceea ce, procentual este puțin, dar șantierul progresează cu pași siguri. Evoluția lucrărilor depinde, după cum afirma și viceprimarul, de voința și mobilizarea cetățenilor, în a-și crea asociații de locatari, cu sprijinul cărora Primăria să poată accesa fonduri guvernamentale pentru modernizare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*