FOTO VIDEO Ambulatoriul Spitalului Municipal Medgidia a fost reabilitat. Valentin Vrabie: “După câteva luni de zile va fi totul funcțional, cu cele mai complicate aparate. Investiția va fi de 2 milioane de euro

Fusun Aramaz, ambasadorul Turciei la București și primarul Valentin Vrabie. FOTO Adrian Boioglu

La capătul a doi ani de muncă susținută, Ambulatoriul Spitalului din Medgidia e gata și a fost predat municipalității de către firma constructoare. Începând de astăzi, Medgidia are o clădire nouă și modernă care va adăposti aparatură medicală de înaltă rezoluție, de care se vor bucura toți localnicii și o mare parte din comunele limitrofe. Odată cu inaugurarea noului Ambulatoriu de astăzi, se încheie o epocă în care orașul nu a avut servicii medicale la standardele moderne. De astăzi, lucrurile s-au shimbat.

“La Medgidia, acum patru ani de zile erau puține șanse să-ți continui viața pentru că era o unitate spitalicească precară, cu probleme extrem de delicate, financiare, materiale și de medici – era o lipsa acută de medici. Iar după 4 ani de zile putem să spunem că la Medgidia este altă lume” a declarat primarul orașului, Valentin Vrabie.

Clădirea noului Ambulatoriu de spital este o investiție de calibru greu pe care echipa de la primărie a negociat-o aproape doi ani de zile. În tot acest demers, partenerul adminstrației publice locale a fost Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) organism aflat în directa subordonare a Guvernului Republicii Turcia. TIKA a fost înfiinţată în 1992 și furnizează suport tehnic pentru dezvoltare în aproximativ 200 de ţări. La Medgidia, au discutat și au bătut palma cu primăria.

“Cu toții am avut ocazia să vedem imaginile cum arăta înainte și dacă facem o comparație între ceea ce am văzut în acele imagini și ceea ce avem acum în fața ochilor, putem constata efortul depus pentru finalizarea acestor lucrări de renovare.

Această clădire este o mândrie pentru noi și vreau să le mulțumesc: tuturor celor care s-au implicat în lucrările de renovare, coordontarului TIKA, managerului de proiect și desigur domnului primar care a urmărit cu foarte multă atenție evoluția acestei lucrări” a declarat E.S. Fusun Aramaz, ambasadorul Turciei la București.

Reabilitarea ambulatoriului are două aspecte: pe de o parte este vorba de modernizarea clădirii, iar pe de altă parte urmează dotarea ei cu aparatură de ultima generație. Până acum au fost lucrări de refacere a instalațiilor de apă caldă și agent termic, a grupurilor sanitare precum și-a circuitelor electrice. E prima reabilitare făcută de la construcția spitalului, în anii ’60.

“Am spus că e o clădire frumoasă ca o bijuterie, dar e neînsuflețită. Ca să fie însuflețită trebuie dotată cu aparatură medicală pentru a putea deservi pacienții. Astăzi am semnat un protocol pentru a însufleți această clădire cu aparatură necesară, adică să-i dăm destinația și să funcționeze așa cum trebuie.

Este o investiție foarte mare, iar după câteva luni de zile va fi totul funcțional, cu cele mai complicate aparate: RMN, computer-tomograf, și multă aparatură medicală care nu se găsește pe piață, ci trebuie comandată. Valorea investiției pentru dotarea cu tehnică medicală trece de 2 milioane de euro” a anunțat primarul Valentin Vrabie, în timpul unei conferințe de presă.

Urmează achiziția de aparatură medicală, alegerea acesteia și trimiterea comenzilor la fiece producător în parte. Noul ambulatoriu va deservi cam 200.000 de oameni din toată zona limitrofă Medgidiei. Când totul va fi gata, localnicii nu vor mai fi nevoiți să bată drum până la Constanța pentru analizele de imagistică medicală.

“Gândiți-vă cât disconfort este pentru un pacient pe care-l așezi într-o ambulanță și-l transferi către spitalul județean care este sufocat la acest moment de pacienții din zonă. Timpii de așteptare ați văzut că au crescut foarte mult la Spitalul Județean, acești pacienți puși într-o salvare și transferați către Constanța stăteau câte 8-10-12 ore în Urgență pentru a beneficia de o investigație cum e CT-ul și RMN-ul sau alte specialități medicale” a declarat pentru Constanța NEWS Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Ambulatoriul Spitalului Municipal din Medgidia a stat în ruină din 2015 și în tot acest timp pacienții au sperat că reabilitarea lui va fi dusă la bun sfârșit. A fost nevoie să se schimbe echipa care administrează orașul, pentru ca lucrurile să-și găsească în sfârșit, o rezolvare.

“După această bijuterie pe care ați văzut-o astăzi vor mai urma și alte investiții în unitatea spitalicească” – Valentin Vrabie, primarul orașului Medgidia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*