FOTO VIDEO A sosit sezonul petardelor și artificiilor. Ce ne sfătuiesc polițiștii și cine răspunde pentru copiii care intră în posesia materialelor pirotehnice

Materiale pirotehnice. FOTO Cristina Sîmbeteanu

An de an, filele de calendar dintre lunile noiembrie și decembrie se schimbă în zgomot asurzitor de petarde și pocnitori, artificii, dar și sirene de ambulanțe care transportă spre unitățile de primiri urgențe ale spitalelor persoane, în special copii, rănite de aceste materiale pirotehnice.

Tot ca în fiecare an, polițiștii își fac datoria și sfătuiesc cetățenii să renunțe la obiceiul de a folosi astfel de obiecte care pe lângă satisfacția de moment pe care o oferă, pot cauza traume pe viață oamenilor, precum și animalelor. Rămâne de răsunet cazul petrecut anul trecut, când, pe 16 decembrie, doi minori nesupravegheați, jucându-se cu petarde, au incendiat un întreg bloc de locuințe din municipiul Constanța, lăsând pe drumuri câteva zeci de familii în prag de sărbători.

Într-o declarație de presă susținută astăzi, la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, comisar șef George Munteanu, împuternicit șef Serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a făcut următoarele precizări:

„Ne aflăm în cursul unui plan care se derulează la nivel național sub coordonarea IGPR și a Direcției de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, plan care implică mai multe autorități. Planul își propune să verifice și să asigure legalitatea operațiunilor cu produse și articole pirotehnice”.

Concret, polițiștii verifică, în această perioadă, modul comercializare al produselor pirotehnice către cetățeni. Este important de reținut că nu toate categoriile de artificii sunt destinate publicului larg, iar cele care le comercializează trebuie să dețină autorizație din partea Poliției, dar și a Inspectoratului Teritoral de Muncă.

„Urmărim ca acei comercianți care desfășoară activități de vânzare pe această linie să fie autorizați, asta ca un prim aspect. Un al doilea aspect este ca aceștia să comercializeze doar acele categorii permise de lege a se comercializa către publicul larg și un al treilea aspect, să nu comercializeze astfel de produse deloc, căci este interzis, către minori”, a mai subliniat șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

Polițiștii au mai precizat că singurele destinate comercializării, nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci pe tot parcursul anului, sunt articolele care fac parte din categoriile 1 și P1. Oamenii legii mai fac mențiunea că absolut toate categoriile de materiale pirotehnice sunt supuse confiscării, dacă se constată că persoanele în posesia cărora au fost găsite se află în afara legii.

În calitate de cumpărători, pentru a nu pica în capcana legii sau mai bine spus a comercianților necinstiți, cetățenii pot verifica înscrisurile de pe ambalajele articolelor. Acestea ar trebui să conțină obligatoriu specificații scrise în limba română și să menționeze categoria în care materialul pirotehnic se încadrează.

„De altfel, vânzătorul trebuie să garanteze că articolul comercializat face parte din categoriile permise a fi vândute către publicul larg. (…) În ceea ce privește vătămarea corporală a unei persoane ca urmare a utilizării unui produs pirotehnic în posesia căruia nu ar fi trebuit să se afle, bineînțeles că se poate angaja, mai ales în cazul minorilor și răspunderea celui care l-a comercializat, care fiind  o persoană autorizată, nu se poate apăra spunând că nu știe din ce categorie fac parte articolele pe care le comercializa”, a mai punctat comisar șef Munteanu.

De asemenea, polițiștii au precizat cine răspunde în fața legii în cazul minorilor sub 16 ani, care intră totuși în posesia petardelor și pocnitorilor. Este vorba de părinți, care, pentru distracția nechibzuită a copiilor, pot plăti amenzi de 2.000 până la 4.500 de lei. Valoarea amenzilor crește în funcție de gravitatea faptei și de statutul celui care o comite. Spre exemplu, comercianții care vând materiale pirotehnice fie și din categoria permisă de lege, dar care nu au înscrise pe ambalaj instrucțiuni și specificații în limba română, riscă sancțiuni de 5.000 până la 7.500 de lei.

„Folosirea (n.red – necorespunzătoare) articolelor pirotehnice, respectiv cele din categoriile destinate folosirii de către pirotehniști este prevăzută, la fel, cu sancțiune între 5.000 și 7.500 de lei. Vânzare articolelor pirotehnice de către persoane juridice neautorizate conform legii, se sancaționează cu 2.000 până la 5.000 de lei. Un alt aspect pe care îl mai precizează legea 126/1995 este acela că amenzile, în cazul persoanelor juridice, se majorează cu până la 100%.”, a completat inspectorul de poliție Andrei Dumitrică din cadrul Compartimentului Materiale Pirotehnice.

Acesta mai vine cu precizarea că materialele pirotehnice din categoriile 1 și P1 pot fi folosite de minori care au împlinit vârsta de 16 ani, însă nu pot fi achiziționate de către aceștia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*