FOTO Sute de militari din batalioanele de apărare antiaeriană s-au antrenat, timp de o săptămână, în poligonul Capu Midia

Exercițiu de apărare antiaeriană în poligonul Capu Midia. FOTO CNIApAA

Peste 300 de militari din batalioanele de apărare antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române au participat, în perioada 9 – 18 mai, la cel mai mare exercițiu întrunit de armă, „AZUR 22.11”, care s-a desfășurat în Poligonul Capu Midia. Ca tehnică de luptă folosită de militari au fost tunurile antiaeriene de calibrul 57 mm, Complexuri Radiotehnice pentru Trageri (CRT) și instalații antiaeriene M.R.4, calibrul 14,5 mm.

Batalioanele au avut de rezolvat mai multe situații tactice, după un scenariu fictiv în care un inamic atacă prin surprindere, iar apărarea antiaeriană trebuie să reacționeze într-un timp cât mai scurt și să respingă ofensiva, executând dislocarea tehnicii militare pentru respingerea atacului din alte poziții de tragere.

Unul dintre momentele tactice ale exercițiului a fost realizarea tragerilor din opriri scurte. Concret, militarii fiecărui batalion au avut la dispoziție două minute să fie gata de tragere cu muniția pregătită să execute focul.

„Militarii trebuie să știe cum să reacționeze și cum să întrebuințeze tehnica în cazul în care apare o amenințare pentru apărarea coloanei de marș. Fiecare dintre cele două tunuri de la pozițiile extreme ale coloanei are aceeași misiune: de a proteja coloana de atac”, a explicat locotenentul Marius Ștefănescu, comandantul detașamentului de militari din cadrul batalionului aparținând Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu”.

Tragerile de noapte de nivel pluton și batalion au fost executate pe bombe luminoase și pe aeronave radiodirijate de la sol, iar pe timp de zi rolul inamicului l-au jucat drone și elicoptere IAR-330 Puma aparținând Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu.

La tragerile reale din Poligonul Capu Midia au participat, în premieră, și rezerviștii voluntari, care au fost impresionați de complexitatea exercițiului. De asemenea, a fost o premieră și pentru militarii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană și pentru cei ai Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere care au avut misiunea de a trage asupra țintelor cu instalația antiaeriană M.R. 4.

Exercițiul „AZUR 22.11” a fost un examen pentru toți participanții la misiune care, la final, au fost evaluați de specialiștii Poligonului Complex de Trageri. Scopul exercițiului a fost perfecționarea capacității de conducere a batalioanelor de artilerie antiaerienă, creșterea nivelului de instruire a forțelor participante pentru pregătirea și ducerea acțiunilor de luptă în condiții complexe, precum și antrenarea în executarea tragerilor reale cu tehnica de artilerie antiaeriană calibrul 57 mm asupra țintelor aeriene și terestre.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*