FOTO Realitatea verii pe litoralul românesc: gunoaiele și algele aduse de valuri la mal

Realitatea verii pe litoralul românesc: gunoaiele și algele aduse de valuri la mal. FOTO: Apele Române Dobrogea-Litoral

Pe litoralul românesc al Mării Negre, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța, sub umbrela Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, se luptă zilnic cu forțele naturii și impactul activităților umane într-un efort continuu de menținere a calității mediului marin.

Ceea ce pare a fi un idilic peisaj de vară, în spatele cortinei, ascunde provocări complexe. Fenomenul natural al înfloririi algale în Marea Neagră, o înverzire a apelor la adâncimi reduse, aduce cu sine munca susținută a echipelor de specialiști. Aceste alge, în cantități mari, sunt aduse de curenții marini la mal, unde lucrătorii îndepărtează manual munții de alge, încercând să redreseze aspectul litoralului. Cu toate acestea, valurile persistă în a aduce din nou cantități semnificative de alge, generând un ciclu continuu de intervenții.

Pe lângă acest fenomen natural, litoralul românesc se confruntă cu o altă provocare: gunoaiele marine. În ultimele zile, valurile au adus la mal o varietate de deșeuri, inclusiv lemne de mari dimensiuni, obiecte din plastic, sticlă, metal și alte materiale de diferite naturi. Chiar dacă înflorirea algelor este parte a ciclurilor naturale, deșeurile care ajung periodic pe țărm evidențiază impactul nedorit al activităților umane asupra mediului marin.

Experții subliniază că în ciuda aspectului neplăcut creat de algele acumulate pe maluri, acestea însele nu sunt dăunătoare sănătății. Algele se dezvoltă în mod natural în adâncimile mării, fiind aduse la mal de către curenții marini. Însă, gunoaiele marine constituie o altă problemă, relevând nivelul de responsabilitate umană în privința gestionării deșeurilor și a impactului asupra ecosistemelor marine fragile.

Într-o epocă în care schimbările climatice devin din ce în ce mai evidente, gestionarea adecvată a acestor provocări devine imperativă pentru protejarea mediului marin și menținerea unui echilibru delicat între natură și activitățile umane. Astfel, eforturile autorităților și conștientizarea publicului joacă un rol crucial în direcția unui litoral curat și sănătos pentru generațiile viitoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*