FOTO Primăria Amzacea se implică în dotarea dispensarului din comună. Unitatea medicală, care a costat aproape 850.000 lei, are nevoie de aparatură medicală, iar medicul localității va accesa fonduri PNRR în acest sens

Dispensarul din Amzacea. FOTO Liliana Boioglu

În comuna Amzacea funcționează, de aproape un an, un dispensar complet nou, modern, spațios și pentru care medicul de familie Maria Alexandra Dinu-Țurcă, împreună cu primarul, fac demersuri pentru a-l dota cu echipamente performante pentru monitorizarea eficientă a stării de sănătate a pacienților.

Dispensarul, al cărui contract de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală II a fost semnat încă din 2019, a devenit rapid proiectul de suflet al primarului Romică Stan încă de la preluarea actualului mandat.

„Înainte de  ajunge un om de succes, îmi doresc să fiu un om de valoare. Încă de când am preluat mandatul de primar, acest proiect a devenit foarte important pentru mine, fiindcă știam care sunt necesitățile cetățenilor din comună și câtă nevoie era de un spațiu modern care să ofere servicii medicale decente, dar și cât de importantă este educația sanitară.  Parcursul pentru realizarea dispensarului a fost mai lung și mai anevoios decât ne-am fi așteptat, ținând cont că a trebuit să traversăm și perioada de pandemie, cu toate restricțiile, dar, în cele din urmă, am reușit să le oferim cetățenilor din comună accesul la serviciile medicale de bună calitate pe care le merită”, a punctat primarul de la Amzacea.

Imobilul menit să deservească nevoile medicale ale comunității a costat aproape 850.000 de lei, iar execuția și dotarea lui s-au întins pe 15 luni, începând de la finalul anului 2020. Efectele pandemiei, restricțiile, precum și lipsa forței de muncă, au determinat un progres mai lent al lucrărilor, însă, în luna mai 2022, autoritățile locale au tăiat panglica noului dispensar, care de atunci beneficiază și de aportul unui medic tânăr, pasionat și foarte ambițios, în persoana Mariei Alexandra Dinu-Țurcă.

Medicul de familie din comună se îngrijește de sănătatea oamenilor din cele trei localități: Amzacea, General Scărișoreanu și Casicea, inclusiv a preșcolarilor și școlarilor din comună, efectuându-le triajul epidemiologic și oferindu-le, la nevoie, indicații terapeutice aparținătorilor acestora. Deși este vorba despre o comunitate redusă numeric, acest fapt nu trebuie să fie sinonim și cu izolarea de civilizație. Acesta este punctul de vedere al autorităților publice locale, la fel ca și al medicului Maria Alexandra Dinu-Țurcă.

„În decursul a celor nouă luni calendaristice, timp în care m-am prezentat zi de zi, de luni până vineri la noul dispensar din comună, am reușit, cu ajutorul domnului primar și al consiliului local, performanța de a căpăta, treptat, dar sigur, încrederea unui număr considerabil de oameni care fac parte din această comunitate”, s-a exprimat cu optimism medicul Maria – Alexandra Dinu Țurcă.

Cadrul medical s-a atașat rapid de comunitate și face, cot la cot, autoritățile publice locale eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale oamenilor.

„Am încercat și nu în zadar, să accesez fonduri europene din PNRR, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din comună prin dotarea cabinetului medical aflat în incinta noului dispensar din localitatea Amzacea cu următoarele aparate medicale: EKG, ecograf, spirometru, analizator point of care și multe altele”, explică medicul.

Demersurile Mariei – Alexandra Dinu Țurcă n-au rămas fără răspuns. Medicul se regăsește pe lista aplicanților eligibili pentru accesarea fondurilor solitate.

„Este un mic pas spre realizarea obiectivelor pe care mi-am propus să le ating în cariera mea, însă reprezintă și un început promițător pentru accesul la investigații medicale și consult de specialitate pentru pacienții acestei comune, dar și a celor care mi-au acordat încrederea lor, din localitățile învecinate”, a mai spus cadrul medical.

Relația bună cu primarul din comună și devotamentul acestuia pentru comunitatea care l-a ales au reprezentat cheia succesului, mai afirmă medicul de familie.

„Tot ce realizăm este posibil prin sprijinului domnului primar Romică Stan, căruia doresc să îi mulțumesc pe aceasta cale, un om deosebit, implicat în mod activ în rezolvarea problemelor comunității pe care o reprezintă și cu dorința primordială de a le oferi, împreună, servicii medicale de calitate”, a mai subliniat Maria – Alexandra Dinu Țurcă.

Construcția, cu un singur nivel, are o suprafață construită de 162 mp, care include sală de așteptare cu zece locuri, sală de tratamente, cabinet medical, grupuri sanitare separate pentru personal și pentru pacienți, inclusiv pentru pacienții cu nevoi speciale. De altfel, calea de acces în incintă este prevăzută cu rampă specială pentru persoanele cu dizabilități.

Tot în incinta dispensarului funcționează și o farmacie, de asemenea modernă, care la rândul său beneficiază de grup sanitar separat, depozit special conceput pentru materialele și produsele farmaceutice.

Dispensarul a fost dotat și cu locuri de parcare și are propria sa centrală termică, astfel încât, în sezonul rece, nici personalul medical, nici pacienții să nu sufere din pricina disconfortului termic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*