FOTO Poluare cu păcură în Portul Midia Năvodari

Poluare cu păcură în Portul Midia Năvodari. FOTO ABADL

O poluare cu hidrocarburi s-a înregistrat joi, 28 octombrie, în Portul Midia Năvodari după ce aproximativ o tonă de păcură s-a scurs în timpul descărcării de pe o navă.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, incidentul a avut loc în jurul orei 02.00, în timpul descărcării navei „Angi”, încărcată cu păcură, care se afla în dana 4 Midia Năvodari. Unul dintre furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart și a rezultat o poluare cu păcură de circa o tonă, din care 80 la sută s-a scurs pe mal, iar 20 la sută s-a scurs între navă și cheu.

Personalul terminalului ajutat de echipajul remorcherului de serviciu a început să limiteze răspândirea poluării în apă. A fost anunțat tot personalul disponibil din portul Midia, precum și firma contractată pentru depoluare, pentru a începe activitatea de curățare. În acest moment, la fața locului sunt toate instituțiile cu rol de combatere a poluării.

„Între navă și cheu, pe o lungime de 30 de metri, o lățime de 0,5 metri – distanța între navă și cheu, și o grosime de aproximativ 2,3 cm, se află o cantitate de păcură de aproximativ 200 de litri. Păcura, compactă și înghețată, datorită temperaturii scăzute, va fi îndepărtată de firmele specializate și dotate corespunzător după plecarea navei. Este și o suprafață de sol (cheu) afectată. Acvatoriul este în siguranță”, au transmis reprezentanții ABADL.

Inspectorii ABA Dobrogea-Litoral sunt la fața locului, urmează să fie aplicate sancțiuni. Când va fi posibil, se va relua descărcarea navei, care va mai dura încă 24 ore până la finalizare.

Și comisarii Gărzii de Mediu Constanța au aplicat o sancțiune contravențională societății care efectua operațiunile de descărcare păcură pentru poluarea acvatoriului marin, a cheului și solului, conform OUG 202/2002, privind zona costieră, în valoare de 20.000 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*