FOTO Muzeul de Artă Constanța își îmbogățește patrimoniul cu patru tablouri în urma unei donații

Nunta cu pisica neagra 2

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a semnat dispoziția privind acceptarea unei oferte de donație a patru opere de artă către Muzeul de Artă Constanța.

Cele patru picturi, “Bucătăria Cleopatrei II”, “Nuntă cu pisică neagră”, “Circazieni în peisaj” și “Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, au aparținut artistei plastice, poetei, prozatoarei și traducătoarei, Margareta Sterian. Acestea, au făcut parte din colecția privată a pictorului și criticului de artă Mircea Barzuca. Apropiat și moștenitorul testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înființat „Fundația Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziție cu desenele artistei. Tot în memoria marii artiste, Muzeul Național de Artă, decernează premiile „Margareta Sterian”, iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.

„Continuăm munca începută, cu mai bine de două decenii în urmă, de regretata Doina Păuleanu, prin a îmbogăți cultura constănțeană cu noi opere de artă. Margareta Sterian, este unul din numele importante ale generației sale, cu o personalitate complexă și un artist valoros, care, din păcate, a fost apreciată mult prea puțin în timpul vieții. Operele sale, de un inedit aparte, își recapătă locul firesc, pe simezele Muzeului de Artă Constanța. Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în patrimoniul instituției noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăți atât din punct de vedere artistic, cât și ca valoare. De altfel, această donație a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanța, reprezintă dovada faptului că operele marilor artiști au fost, sunt și vor fi păstrate în cele mai bune condiții de către instituția noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumusețile acestora, mulți ani de acum înainte, așa cum sperăm că se va întâmpla și cu lucrările din colecția Topalu. Mulțumim domnului Mircea Barzuca, pentru gestul neașteptat pe care l-a făcut”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Născută la Buzău, la sfârșitul secolului XIX, artista se stinge din viață la 95 de ani, în anul 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, se luptă de mai bine de 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele și în țară.

„Desenul Margaretei Sterian poate fi regăsit și în pictura ei, pentru că, în maniera ei de a picta, se poate descifra acel desen. Dar ea a fost o desenatoare care lucra, în primul rând, sub impresia chipului pe care-l picta și, de aceea, desenul ei era foarte liber. Majoritatea scriitorilor expuși în această expoziție i-au fost și prieteni, erau cam din aceeași generație, născuți în jurul anului 1900. Unii dintre ei au căzut în uitare, iar o parte dintre ei au trecut de la poezie la alte activități, în special la proză sau critică. Și tot câțiva dintre ei au murit foarte tineri sau au plecat din țară. Oricum, nu toți au reușit mari performanțe care să le poarte numele peste anii dictaturii. A fost unul din motivele pentru care Muzeul Literaturii Române și Fundația Margareta Sterian au decis că este nevoie de o asemenea expoziție”, a declarat Mircea Barzuca într-un interviu acordat postului de Radio România Internațional.

Muzeul de Artă Constanța, intenționează să organizeze, pentru luna iunie a acestui an, o expoziție dedicată artistei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*