FOTO Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a vizitat Mamaia și plajele extinse din stațiune

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a vizitat Mamaia și plajele extinse din stațiune

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, s-a aflat vineri, 3 iunie, la Constanța, ocazie cu care a vizitat plajele extinse din stațiunea Mamaia și Palatul Reginei Maria. El a susținut și o conferință de presă cu scopul de a promova și susține activitățile turistice de pe litoralul românesc, desfășurate în noul sezon estival.

Întrebat cum se vede sezonul estival în contextual creșterii prețurilor din ultima vreme, ministrul Turismului a răspuns că este vorba despre o criză internațională, din care facem parte.

„Este clar că suntem într-o derulare a unei crize economice internaţionale, facem parte din ea. Una din consecințe este evoluția prețurilor la aproape orice. Mai mult ca sigur așa cum se întâmplă și în Europa și la noi vor crește prețurile pentru serviciile turistice. Trebuie să le acceptăm. Nu putem interveni. Discutăm de o economie de piață, discutăm de cerere și ofertă, discutăm de rentabilitatea unei activități în turism. Pe de altă parte, m-am uitat și eu zilele acestea pe estimări și pe raportări și spun așa cei de la INS, la raportul pentru patru luni, numărul turiștilor din România a atins aproximativ 2,5 milioane, adică o creștere față de perioada similară a anului trecut de 34 la sută. Am luat act de o estimare, nu știu dacă este realitatea, mai multe vă pot răspunde operatorii, care spune în felul următor că pentru perspectiva minivacanței de Rusalii este o creștere a numărului de rezervări cu 20 la sută față de perioada corespondentă din 2021. Unitățile de cazare care vor fi deschise de pe litoral vor fi în proporție de 90 la sută, în unele cazuri vor fi cu grad de ocupare de sută la sută.

Președintele Organizației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a declarat că tarifele au crescut cu 5 – 10 procente, dar a precizat că această majorare nu acoperă nici inflația.

„Toți operatorii economici de la un capăt la altul și-au cam terminat investițiile. Avem turiști la ora asta, așteptăm o creștere de la zi la zi și probabil vom culmina cu Rusaliile, unde deja se anunță rezervări foarte mari. Iar pentru iulie, august, stăm foarte, foarte bine. Referitor la tarife, nu acoperim inflația prin creșterile de tarife pe care le-am operat. Suntem cu creșteri de tarife undeva între 5 și 10 la sută. Dar vă rog să ținem cont că aici ne-am confruntat cu creșteri masive, la gazele naturale, curentul electric chiar la apă, chiar la cei care strâng gunoiul menajer, inclusiv o pondere mare în ceea ce privește creșterea salariilor pentru că forța de muncă lipsește cu desăvârșire. Suntem undeva la 40 la sută. Sper ca săptămâna viitoare să vină și cei pentru am încheiat deja contracte”, a spus Bucovală.

De asemenea, întrebat cum i se pare că se prezintă stațiunea Mamaia la debut de sezon estiva, ministrul Turismului a explicat că nu a mai văzut-o de 10 ani și i se pare mult schimbată.

„După zece ani de când nu am mai fost prin stațiune, este mult schimbată. E drept că am parcurs doar artera principală, am venit doar cu mașina, nu am avut timp. Probabil după această întâlnire vom face și o deplasare perpedes. Mi se pare că arată în regulă, din mașină, mi se pare organizată, mi se pare curată. Evident, pentru perioada asta a anului, neaglomerată, ca să spun așa, deci sunt mulțumit până în momentul de față. Vom vedea ce vom vedea și în momentul în care vom face deplasarea și pe faleză”, a mai declarat Daniel Cadariu.

După susținerea conferinței de presă, ministrul Daniel Cadariu a vizitat și plajele extinse din stațiunea Mamaia, precum și Palatul Reginei Maria.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*