FOTO Mii de monede antice, indisponibilizate de polițiști în urma a zeci de descinderi în București, Alba, Constanța, Hunedoara, Ilfov și Vâlcea

Peste 2.000 de monede antice, indisponibilizate de polițiști

Polițiști de investigații criminale din cadrul IPJ Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au pus în executare vineri, 17 decembrie, 23 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județele Alba, Constanța, Hunedoara, Ilfov și Vâlcea, în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat și tăinuire, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni contra patrimoniului cultural național.

Din cercetări a reieșit faptul că persoanele bănuite ar fi desfășurat o activitate amplă în ceea ce privește colectarea, deținerea și valorificarea de artefacte antice, din perioada romană și medievală, în special monede și bunuri arheologice, și ar fi înlesnit valorificarea acestora, urmărind, prin disimularea originii și naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate și inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichități.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice și monede medievale din aur, argint și bronz, precum și 33 de bunuri arheologice (fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană și pandantive), susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național.

Totodată, au fost identificate și alte bunuri și documente folosite în realizarea activității infracționale de sustragere și traficare a artefactelor, precum documentație de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur și platină.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*