FOTO Klaus Iohannis: „România, ca membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie”

Conferința de presă comună susținută de Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 11 februarie, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, o conferință de presă comună cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

„Salut vizita în România a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, o vizită care are loc în momentul sosirii în țara noastră a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO și al SUA pentru securitatea României și a cetățenilor săi, în contextul actual, marcat de tensiune și instabilitate. România, ca membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie”, a declarat, cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis.

Întrebat cât de importantă este prezența forțelor americane suplimentare la baza din țara noastră, Klaus Iohannis a răspuns că este extrem de important pentru România, dar, este extrem de important pentru întreaga Alianță.

„Cred că faptul că avem toți acești bărbați și toate aceste femei pe care îi vedeți astăzi aici, la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, este extrem de important. Este extrem de important pentru România, dar, după cum am spus mai devreme, este extrem de important pentru întreaga Alianță, având în vedere că unul dintre obiectivele strategice ale Alianței este să aibă un Flanc Estic puternic, care să consolideze o apărare puternică și o capacitate de descurajare puternică. Bineînțeles, pentru acest lucru este nevoie ca întregul Flanc Estic să fie puternic și este evident că este nevoie de mai multe trupe în această parte a Flancului Estic, având în vedere evoluțiile din zona Mării Negre. De aceea, faptul că avem aceste trupe care sosesc în aceste zile în România este extrem de important pentru siguranța noastră, pentru siguranța Europei, dar sunt convins că este important pentru întreaga securitate euroatlantică”, a răspuns președintele României.

La rândul lui, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit țării noastre pentru contribuția semnificativă la NATO, inclusiv găzduirea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, și a precizat că alianța și-ar putea crește prezența în România, inclusiv prin grupuri de luptă.

„România nu este singură. Avioane de luptă din Germania și din Italia sunt aici pentru a proteja și apăra toți Aliații. Și pentru a contribui la siguranța spațiului vostru aerian.(…) Iar în vreme ce vorbim, 1.000 de soldați americani sunt desfășurați la această bază, numărul total de militari americani de la această bază ajungând la aproape 2.000. Aceasta este o demonstrație puternică a unității transatlantice și a angajamentului solid al Americii de Nord pentru apărarea Europei. Și de aici, din regiunea Mării Negre până la Marea Baltică, Aliații consolidează prezența NATO în această perioadă critică. Cu mai multe trupe, mai multe capabilități și o mai mare capacitate de reacție. Iar săptămâna viitoare, miniștrii apărării din statele NATO se vor întâlni și vor discuta despre cum putem consolida mai departe prezența noastră în partea estică a Alianței, inclusiv cu noi grupuri de luptă. Salut oferta Franței de a conduce un grup de luptă NATO aici, în România. NATO este o alianță defensivă”, a precizat Jens Stoltenberg.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*