FOTO Exercițiul tactic de luptă „Shield Protector 20”, desfășurat în vestul Mării Negre, a ajuns la final

Trageri de luptă și alte acțiuni complexe de instruire. FOTO Forțele Navale
Trageri de luptă și alte acțiuni complexe de instruire. FOTO Forțele Navale

Peste 800 de militari, opt nave militare și un elicopter Puma Naval au participat, în perioada 15 – 18 iunie, la exercițiul tactic de luptă „Shield Protector 20”, ce s-a desfășurat în raioanele maritime de instrucție din vestul Mării Negre, în vederea executării misiunilor de foc planificate și evaluării navelor participante la exerciții internaționale. Acest exercițiu major a fost condus de către Comandamentul Flotei din Constanța.

„Shield Protector 20 este cel mai amplu exercițiu național organizat de către Forțele Navale Române în acest an de instrucție în zona de responsabilitate din vestul Mării Negre, cu un înalt grad de dificultate, atât din punct de vedere al complexității acțiunilor desfășurate în toate mediile de luptă, cât și al diversității tipurilor de nave participante”, au transmis reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale.

Pe parcursul celor patru zile de instrucție pe mare, au fost exersate proceduri de luptă în toate mediile, conform misiunilor principale ale navelor, și manevre tactice în diferite situații, pentru menținerea nivelului de pregătire a militarilor și al capacității de reacție a Forțelor Navale Române.

Militarii au executat trageri de luptă cu toate categoriile de armament din dotarea navelor, îndeplinind obiectivele propuse. De asemenea, navele din grupare au desfășurat în comun exerciții de reaprovizionare pe mare, remorcaj, căutare și salvare, monitorizare a traficului naval și de control al navelor comerciale. În plus, la bordul fiecărei nave, au fost desfășurate exerciții de vitalitate, control avarii și protecția forței.

Elicopterele IAR 330 Puma Naval și-au adus contribuția în cadrul grupării de nave, participând la serialele de luptă antisubmarin și la suprafață, inclusiv prin executarea misiunilor de foc și de căutare și salvare pe mare, completând astfel scenariul tactic al exercițiului „Shield Protector 20”.

„Exercițiul Shield Protector 20 face parte din planul cu principalele activități al Comandamentului Flotei și vizează consolidarea deprinderilor echipajelor navelor și a structurilor de comandă, în aplicarea procedurilor standard NATO de luptă împotriva amenințărilor în cele trei medii, aerian, de suprafață și subacvatic”, au mai precizat sursele citate.

Joi, 18 iunie, navele au intrat în porturile militare Constanța și Mangalia, pentru a se pregăti pentru următoarele misiuni și exerciții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*