Remorcherul militar „Grozavul”, misiune de distrugere a unei mine din Al Doilea Război Mondial

Mină din Al Doilea Război Mondial, distrusă de scafandrii militari. FOTO: SMFN

Remorcherul maritim de salvare și intervenție „Grozavul” a executat joi, 9 iunie, o misiune de distrugere a unei mine marine, în largul țărmului românesc, travers de Capu Midia.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, prezența minei a fost raportată, în dimineața zilei de 9 iunie, de pescadorul turcesc „Efe Mehmet”, care a găsit mina marină în propriul trauler, în timp ce desfășura activități de pescuit.

„Imediat, conducerea Forțelor Navale a ordonat Remorcherului Maritim Grozavul și echipei de intervenție cu scafandri EOD (specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive) să se deplaseze la pescadorul turcesc pentru investigarea situației”, au precizat sursele citate.

După ce nava a ajuns în raion, scafandrii militari au constatat că este o mină marină din cel de-Al Doilea Război Mondial, care face parte din barajul istoric de mine pentru apărarea portului Constanța împotriva sovieticilor.

Mina a fost preluată de la bordul pescadorului „Efe Mehmet” și a fost distrusă la o distanță de siguranță față de cele două nave.

Remorcherul maritim de salvare „Grozavul” continuă, pe mare, misiunile de cercetare în spațiul maritim al României, fiind în măsură să acționeze cu mijloace de neutralizare adecvate, cu capabilități de luptă împotriva minelor marine, precum și cu personal specializat.

Zona maritimă din responsabilitatea Forțelor Navale Române cuprinde apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă din Marea Neagră, având o suprafață de aproximativ 30 000 km², de două ori mai mult decât suprafața Dobrogei. Forțele Navale Române și-au adaptat rapid procedurile operaționale pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind la asigurarea securității colective.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*